Sunday, 26 January 2014

Antara Vista, Windows 7, 8 dan Punca PC Slow?

Laptop Dell yang aku gunakan ini adalah yang kubawa dari tanahair sejak 5 tahun dulu, setelah setahun usianya pada ketika itu. Operating system masa tuh Windows Vista yang baru keluar pasaran..jadi laptop nie guna Vista lah.

Actually daripada awal lagi Vista ade sedikit perkara yang tidak puas hati dengannya..walaupun rupa agak cantik, namun agak sensitif..dengan blue screen yang asyik kuar bila tak ikut prosedur yang betul terutama bab cucuk mencucuk pendrive. Internet connection jugak kengkadang berkonflik...

Pun begitu tetap jugaklah guna Vista hinggalah bila terasa laptop semakin slow, selalu not responding..blue screen dan internet explorer jugak selalu crush...dan kalau nak initialise dan shutting down windows memang jenuh menunggu. Awal tahun nie baru ade keazaman nak tukar operating system..

Sebenarnya since aku tak kerja kat opis bab IT nie agak ketinggalan jugaklah..kalau tak baca berita atau terserempak masa menggoggle tidaklah kutahu wujudnya Windows 7 mahupun 8. so awalnya aku nak go backward, nak install Windows XP tuh setel masalah PC yg slow...bila discovered about Windows 7 dan 8 barulah aku terbuka minda tuk upgrade instead of downgrade notebook nie..

Sebelum upgrade tuh, ntah camaner aku discovered that Google Chrome yang selalu crush tuh adalah kerana antivirus yang aku guna masa tuh iaitu Avast yang free tuh mungkin version yang dah outdated..kalu nak latest version kena bayarlah..lps uninstall Avast tuh aku perasan yang laptop menjadi much faster after that..takder lagi not responding bagai...

Pun begitu aku tetap teruskan niat nak upgrade laptop wpun dah faster sikit. So aku installed Windows 8.


Windows 8 nie memang tak kena ngan selera aku, macam tak user  friendly sahaja atau aku yg tak tahu guna nak carik butang X untuk tutup windows pun tak jumpa..dah start menu pun tidak senang seperti dahulu nak carik atau guna mana2 program..menu dia cam mobile internet nyer..banyak menu yang kita takkan guna sekerap mana sangat seperti news, weather, headphones, webcam dsb.akulah yg tak guna tuh. Kira macam lost dalam Windows 8 tuh ..so aku uninstall dan install Windows 7 lak...


So skrang nie aku guna windows 7 alhamdulillah cepat jugak walaupun kalau nak show icon tuk pic yang vista dulu lagi cepat. Start menu cam dulu jugaklah..user friendly..dia punya bar pun cantik cam transparent tuh..lebih kurang vista jugaklah cuma better sikit jerlah..

Pun begitu makin kita install updates ..makin berat dan slow sikit nampaknya speed..yang internet lak..kalau kita guna yang AVG free - toolbar tuh boleh menslowkan internet jugak..baik jangan install.

Overall Windows 7 ok, cuma ade sedikit kekurangan jugak.. nak scroll down page dengan touch pad mouse pun kadang tidak bergerak-gerak..terpaksa guna page up and down..pastuh bila nak upload gambar/ file dari PC ker internet, agak lambat dan tiada butto untuk kita sort base on latest modified date seperti dalam Vista ataupun XP..

Somehow walaupun tak berapa puas ati atas certain issues..aku terpaksalah stick ngan Windows 7 nie dulu sebab dah penat dah dok download, install ..setting up bagai..nak start all over again memang surrender dululah jawabnya...

Ini dari pengalaman aku, orang lain tak tahu pulaklah aku...:)

8 comments:

  1. atie pn tak reti lagi klu guna windows 8 UAA....mmg mcm tak friendly. dulu guna Vista pastu ada masalah guna windows 7 semula..setakat ni OK lah.. dah nak masuk 6 tahun gak laptop sy ni...:)

    ReplyDelete
  2. akak pun guna windows 7 jugak..try windows 8 kat pc anak lelaki..terkial2..

    ReplyDelete
  3. Saya juga guna window 7. Laptop lama dulu guna XP. Dulu isteri pernah guna Vista juga tapi dia kata hampeh, banyak kelemahan, akhirnya tukar window 7...

    ReplyDelete
  4. Sepjg ayut study dulu tang vista tu mmg melambatkan laptop...tp tgk jgk processor yg kita pakai...tp nk cite lbh lanjut pon xreti gak..hihi

    ReplyDelete
  5. Lappy kat umah ni masih guna windows 7.. Selagi boleh guna.. ai guna.. ;)

    ReplyDelete
  6. wah pandai juga UAA install dan uninstall operating system… kalau saya mmg tak berani nak usik…
    Bila baca entry ni, baru tahu yg banyak benda dah ketinggalan pasal window…. saya pengguna tegar epal… setakat dah guna dua tahun lebih ni, belum ada masalah lagi… tetap laju mcm mula2 beli :)

    ReplyDelete
  7. dulu sy pakai vista..lps tue convert balik pakai win 7, memg best pakai vista..tp byk program dkt ofis yg xngan dkt vista...terpaksa format balik..

    ReplyDelete
  8. Okje lagilah buta......apa yg diinstall dlm laptop tu oleh tukang install aka Papa Zir hehe .....itu pun 2nd hand SA punya....huhu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads