Sunday, 5 January 2014

Goodbye Walimah

Menghampiri penghujung dan awal tahun boleh dikatakan hampir setiap minggu ada jemputan kenduri kawen dari rakan2 dan jiran..malam tadi pun ade satu. Namun yang pergi cumalah En.AAA dan sibujang kecik sahaja..Aku dok umah jer ngan Arissa..

Kenduri kat sini kebanyakkannya bermula lepas maghrib..waktu makanan dihidangkan plak lepas isyak..kalau tengok jam lepas kul 9pm baru dapat makan..sampai umah lak mungkin lepas kul 10pm..lewat jugak tuh..

Tambah bila ade baby kecik..

Actually daripada dulu lagi masa Aidan masih baby below 1 yr pun aku tak ikut pergi kenduri malam-malam. waktu tuhlah dorang nak mula bersiap2 tidur...kalau bawak kang bukannya selesa dorang nak tidur atas riba atau dokong..silap2 haribulan mengamuk sakan..alih2 kena jugak balik umah..

Cam Arissa nie sekarang sudah mula belajar tidur lasak..berbalik-balik kiri kanan..kalau bising2 sikit cepat terjaga..dah tuh plak nak tidur mesti kena menyusu..bila menyusu plak mesti nak baring..kalau tak tak mau dia..

Jadi biarlah aku tak merasa nasi palau kenduri dalam setahun nie..berkorban sikit kan..agar anak2 mendapat keselesaan dan rasa selamat..hujung minggu nie pun ade 1 jemputan jugak lagi kat hall..biarlah hero tua dan kecik tuh jer yang pergi..duduklah Arissa ngan Mummy kat umah..huhuhu..sedih jugak kena tinggal tak dapat makan nasik palau..hehe

14 comments:

  1. salam UAA, teringin nk rasa Nasik palau...kenuri tuh...hehehe

    ReplyDelete
  2. salam pagi ahad ....
    itulah pengorbanan seorang yg bergelar ibu...
    comel je dok tengok arrisa tido :)

    ReplyDelete
  3. Salam ahad Ummu....
    Gitulah kalau ada baby kecik Ummu.....pergerakan kita agak terhad, kalau nak pegi mana2 pun masa dan keadaan kena sesuai kan... :D

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum dik.
    Cantiknya dia tidur, bestkan kalau kita boleh mengulangi tidur sepolos baby.

    ReplyDelete
  5. Tradisi mereka suka kenduri kahwin malam2 kot. Kita di sini cuma kenduri arwah dibuat waktu malam....

    ReplyDelete
  6. salam ummu...kesiannya...hehe

    ReplyDelete
  7. Sama la...ada anak kecik ni...kadang payah nak dulukan jemputan...kena time tidurnya...bole tahan juga bila susah nak tido...dah ngamuk...abis majlis orng kan...

    ReplyDelete
  8. kena pantang nasi palau kenduri setahun la yer UAA…
    Kami pun dah mula rindu lauk kenduri… sob sob :(

    ReplyDelete
  9. Ummu masak sendiri lagi sedap kot nasi palau tu...hihi
    takpelah kan janji anak2 selesa.. mmg kesian kat budak2 lah klu pegi kenduri pastu lambat makan..tapi mmg kat Fiji makanan lewat sgt lah dihidang..huhu..sini, klu kenduri malam, pukul 7pm dah start makan Ummu..:)

    ReplyDelete
  10. Eh, sama mcm Luth. Kalo nak nyusu kena baring. Kalo saya pangku dia letak atas riba mcm dia kecik2 dulu, dia mesti dok tak diam. Tak selesa dah kot sebab dah besar.

    ReplyDelete
  11. akak cukup kesian tgk baby,baru lps pantang,merah dan lembik lagi..diusung ke tempat kenduri,supermarket,pasar malam...

    ReplyDelete
  12. memang pun UA kalau pergi kenduri bawak budak kecik letihlah gamaknya...lebih selesa duk rumah dengan diakan dpd bersesak sesak tgh ramai orang tu

    ReplyDelete
  13. kalau kenduri kawen di morocco.. subhanallah, 10mlm start, lepas pengantin perempuan tukar2 4-5helai baju.. baru potong kek, kemudian naik2 tandu, kemudian baru makan. habisnya 5 pagi.

    :)

    ReplyDelete
  14. demi dak Arissa..
    betul UA.. demi anak2 sanggup berkorban, kita pun tak larat nak tunggu lama2..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads