Friday, 31 January 2014

Mokcik Kayo Daun Jer Nak

Terima kasih rakan2 blogger for all the good wishes atas entry semalam..Alhamdulillah cuaca semakin baik, malam tadi pun langsung tak hujan dah..namun gitu ade jugak few places yang kena banjir.  

Cuti panjang kan korang kat tanahair, kami kat sini takder cuti sempena CNY sebab chinese pun memang kecil sangat bilangannya kat sini..Pun begitu tetap jugak bercuti kerana sekolah cuti dari semalam sampai ari nie for our Division (western part of Fiji) sebab precaution bencana..Hari nie cuti lagi mungkin kerana ade sekolah2 yang digunakan sebagai tempat pemindahan, dalam proses nak pindah balik umah semula ari nie..

Ceritanya hari ini tentang petola hutan nie...

Yang lebat daun dari buah..kalau sesapa sembunyi kat sini mesti tak jumpa carik..kalau anjing sesat pun tak tahu nie..


Katanya jenis nie boleh tahan semua keadaan cuaca ..namun nampaknya tak kena gaya atau tak menjadi....buah pun dah tak kelihatan langsung lately walaupun bunganya tak putus2 muncul...makin menyemak kekawasan lain..ade hati nak panjat pagar plak tuh..Nantilah ade masa kami akan cabut buang semuanya..tanam balik dengan yang jenis hybrid, inshaallah..

p/s- Aidan suka sangat mintak ngan bapak dia beli tuh, beli nie..sekali bapak dia cakap..ingat duit nie tumbuh atas pokok macam daun gitu jer ker senangnya.."..kalaulah sebegitu dan daun petola nie adalah duit2..hmm makciklah yg paling kayo kan..hehehe

13 comments:

  1. Memang rimbun tapi kalau takde buah pun macam tak menarik je nak teruskan penanamannya..

    ReplyDelete
  2. Tak dibuang daunnya? Trim daun nanti berbuahlah kut..

    ReplyDelete
  3. Yup betul tu...boleg cuba buang daunnya sikit....pastu kurang kan siram air...bagi stress skit...pastu biasanya kuar bunga...

    ReplyDelete
  4. Syukurlah kerana cuaca dah kembali pulih seperti sebelumnya. Di Malaysia sekarang musim panas berangin, walaupun tengahari panas tapi pagi dan malam agak dingin...

    ReplyDelete
  5. Salam singgah, nyaman tengok kehijauan..

    ReplyDelete
  6. salam ziarah dari bunda,

    rimbun sungguh pokoknya tu...betul tu , cer trim tengok nanti rendang sikit...

    ReplyDelete
  7. Hahaha..... Betul tu... Klu pakai daun atau kulit kerang.... Mmg senang cari duit.... Hahaha...
    Aah... Dah kat kg dah ni.... 5 jam drive sendiri... Alhamdullillah selamat sampai walaupun berhenti hampir 6 kali... Hihihi

    ReplyDelete
  8. Hahaha..... Betul tu... Klu pakai daun atau kulit kerang.... Mmg senang cari duit.... Hahaha...
    Aah... Dah kat kg dah ni.... 5 jam drive sendiri... Alhamdullillah selamat sampai walaupun berhenti hampir 6 kali... Hihihi

    ReplyDelete
  9. Memang patut kena buang sikit tu UAA, nampak semak dah tu... betul jugak tu kalau duit... mak cik kayo lah tu ;)

    ReplyDelete
  10. mokcik koyar ni. klu gitu gak UAA ehh, ambo kena membanting tulang juga la kutip daun2 dlm hutan dkt rumah ni. hahaha syok deh klu gitu

    ReplyDelete
  11. banyak nya daun nya kan Ummu... rimbun sungguh...nampaknya mmg kena buang tu...hehe

    ReplyDelete
  12. haha....... ^%$#^%$^%$&n fuhhhh...... terus jadi duit kan best yek UAA hehe...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads