Tuesday, 14 January 2014

Tembikai Percuma?

Malu tuk mengaku dalam banyak2 tanaman yang pernah dicuba ..tembikai masih belum berjaya lagi ditanam..walaupun dah berpeket2 benih yang dibeli dan ditabur...tah dimana silapnya..samada menanam pada musim yang tak sesuai ataupun penjagaan yang tidak betul.

So dah angkat bendera putih..no more tanam-tanam tembikai..buang karan sahaja..give up la nie..:)

Anway keajaiban pastinya berlaku disekeliling kita samada sedar atau tidak...kalau kita sebagai muslim, keajaiban tuh kuasa Allah lah yang mengadakannya...

Dan yang terjadi tanpa disangka adalah yang nie..

Tak tahu benih dari mana samada buang yang dimakan ataupun benih paket yang terjatuh, namun Allah menghidupkan mereka ini..Alhamdulillah begitu subur..yang ditanam pun tak pernah jadi sebesar nie.. Kami biarkan jer mereka membesar, letak jugak sedikit baja...cuma yang risaunyer mereka nie menuju ker arah sebelah koridor dan longkang...boleh ker idup disitu?

Dah berbunga pun...siap bersemut lagi.. excited lak nak tengok mereka nie berbuah..harap2 tercapailah cita2 nak makan tembikai dari laman sendiri biarpun bukan yang ditanam..inshaallah..:)

19 comments:

  1. Harapnya berbuah nanti kan Ummu...dapat juga merasa tembikai dari kebun sendiri walaupun tumbuh dengan tidak disengajakan...:D

    Salam Maulidur Rasul..

    ReplyDelete
  2. Salam Maulidur Rasul ummu...
    kalo dah rezeki tu kan memang tak kemana..
    kadang ni kita jaga rapi susah nak idop tapi yang terbiar plak senang idop..

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau ummu ada buah tembikai..main petik2 je..nanti kalau subur belah tunjuk kat kita2 ye..suka sgt dgn merahnya tu..

    ReplyDelete
  4. salam maulidur rasul UA. Allahumma Solli'ala Muhammad.

    ReplyDelete
  5. opss!!silap demo dah naik pangkat UAA ye. ros baru baca n3 lama2 yg tertinggal. harap dimaafin

    ReplyDelete
  6. Assalam Ummu Aidan & Arissa,
    Apa khabar? Segar bugar pokok tembikai itu. Kat garden we all pun ada satu pokok tembikai yg tumbuh liar. Memang hajat hati tak nak tanam tembikai Summer ni tapi dah Allah bagi rezeki, kita orang syukur sgt2 sbb ada jugak walaupun satu pokok, hehehe.

    ReplyDelete
  7. Salam Maulidur Rasul. Saya juga suka tembikai, tapi beli aje....

    ReplyDelete
  8. Wah..tumbuh sendiri ya Ummu,, dah mmg rezeki kot nak makan tembikai dr kebun sndiri...:)
    *Salam Maulidur RAsul...:)

    ReplyDelete
  9. salam ummu..mudah2an mendatangkan hasil

    ReplyDelete
  10. Nak sikit nanti..kirim ke sini..heee.

    ReplyDelete
  11. Aku ada tnm juga dulu tp tetiba batangnya kuning dan akhirnya kering...

    ReplyDelete
  12. Kalo bunga tembikai tu kuning nnt isinya kuning tak? Kena tunggu la kan? Tembikai kena tanam kt tanah yg cemana ye. Aneh jgk sbb uaa tanam dia tak tumbuh. Bila tak tanam tumbuh plak sendiri.

    ReplyDelete
  13. Bila dah rezeki UAA tu, tak tanam pun boleh pula dia tumbuh kan?
    Moga mereka terus survive dan membuahkan hasil :)

    ReplyDelete
  14. Salam maulidur rasul.. rezeki tuh..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum ummu..
    rezeki tu yang bulat datang bergolek.. hihihi.. :) kang kalau ada rezeki idup berbuah sedap lah ia.. :) tentu tak sabar nak tengok rupa tembikai tu kan.. insyaALLAH..

    >> pepagi hari ni gi bawa fiyya ke Spital Serdang.. doktor kata ada infection kat throat fiyya.. so kena bagi benda2 sejuk supaya fiyya tak meragam nak makan dan minum.. so far susu botol langsung tak nak.. makan nasi lagi tak nak.. mendedek je sepanjang masa.. sib baik cuti.. sok keja.. harap2 fiyya baik demam cepat2 sikit..

    ReplyDelete
  16. samalah mcm kisah sy dan betik.

    dok tggu2 semai sndiri x menjadi. last2 dpt sepokok ntah dri mana asal benihnya di laman. kelihatan terbiar. cepat2 semai dlm pot. tu pon xtau idup ke idak. heh.

    ReplyDelete
  17. Bbunga dh tu..mudah2xhan dptla merasa dr kbun sndri kak... ;)

    ReplyDelete
  18. Tau pulak tu itu pokok tembikai....kalau OKje kena ugut pun mmg tak akan kenal UAA hehe...walaupun umur dah nak pencen!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads