Tuesday, 1 October 2013

Jus Asam Boi Made in Fiji

Jus asam boi nie feberet dari zaman muda2 dulu. Kalau pergi pasar malam mahupun jalan TAR atau nampak orang jual tepi2 jalan mesti terliur nak beli.

Since dok sini dah tak jumpa dah jus asam boi..malah hampir melupakan kesedapannya. Kat sini takder jus gini..kalau ade pun memang tak pernah beli jus2 kat luar rumah selain yang dlm botol atau tin yang terjamin kebersihannya..kadang yang dijual kat pasar depa kacau ngan masukkan tangan dalam bekas jer..fuhh pengotor ya amat!.

Since Abuaidan ade belikan 2 paket asam boi dari Suva baru2 nie, nak makan gitu dah tak terliur sangat dah..kemudian terpikir nak cuba buat jus lah, kalau2 nak menjadi,

Limau yang ade kat umah cuma limau kasturi. Kalau just masak asam boi letak gula gitu tak memberikan rasa masam2 gitu..so to adjust letaklah jus limau..tak tahulah resepi sebenar depa letak ker tak.

Dimasak dengan air selama 20 minit hingga keluarlah semua kaler dan rasanya..juga letak gula ikut rasa..

Alhamdulillah dapatlah sebotol dalam 1.5liter..tak boleh habeskan sebotol dalam sehari..too much sugar..hohoho

Segelas jus..biasa minum minuman sejuk kat sini dah tak perlukan ice cube..just biarkan sejuk dalam peti ais jer..kalau selalu sangat minum sejuk big boss mulalah make noise..huhuhu

Sedapkan jus asam boi nie,membuatnya kat rumah pun senang..minum waktu cuaca yang baik..kalau waktu  terlalu panas kena minum banyak air lak lepas minum jus nie kan..

16 comments:

  1. waaa, Nampak sedap la, kalo buat aiskrim Malaysia lg sedap ni

    ReplyDelete
  2. Kacau dgn tangan..? Ewwwww... Besar cabarannya bila duduk tempat org nikan Ummu.

    Asam boi tu buat stim ikan pun sedap jugak tu..

    ReplyDelete
  3. Pengotornya sampai kacau dengan tangan......lebih baik buat sendiri.
    Sedap ni minum sejuk2 di kala cuaca panas :D

    ReplyDelete
  4. Bila dah nampak depan mata macam tu gaya mereka berjual memang kena buat sendirilah ummu. Lagipun ummu pandai mengolah - kakak tengok limau kasturi ummu kilat, geram kalau buat sambal belacan sedap juga ni:)

    ReplyDelete
  5. buat sendiri lagi puas hati kan ummu..
    eee pengotor jugak orang kat sana...aduhh susah la camtu kalo nak membeli..

    ReplyDelete
  6. Memang sedap sangat. Yang warnanya merah. Pewarna atau warna buah asam boi tu ye?

    ReplyDelete
  7. UA ni boleh geng ngan Arjunalah hehe...dia pun suka makan asam ngalahkan org perempuan....OKje kureng.... kira kalau org tak pelawa mmg tak kecik hatilah hehe...
    buat juice Apple hijau then masukkan asam boi ni pun sedap UA....kat secret recipe, asam boi dia yg warna putih tu,

    ReplyDelete
  8. bt sendiri mmg terbaiklah kan..ummu..azhan gila betul dgn jus asam2 ni..

    ReplyDelete
  9. alahai mak buyung terliur..nasib baik boleh cr kat sini...:D

    ReplyDelete
  10. aku risau dengan perwarna merah yg ada pada asam boi tu..

    ReplyDelete
  11. dalam kepala terbayangkan ice cream malaysia ;)

    ReplyDelete
  12. apple asam boi UA ..sedaaap!!

    ReplyDelete
  13. mmg sedap. kalau KA sumbatkan asam boi tu dalam limau kasturi yang dipotong belah atasnyer dan masak dalam air gula mmg sedap !

    ReplyDelete
  14. Memang sedap. I suka asam boi ni masin masin masam. Eh buat ice cream marvelous ni.

    ReplyDelete
  15. sedapnyer kak.... terliur nngok... dana tobat tak berani mkn asam bt masa nih... aritu mkn asam mcm2 pastu batuk terkokoh2 sampai laa ni takde sore

    ReplyDelete
  16. sedapppnya air asam boy... Babah Pa'e suka buat air ni Ummu..dia suka minum tgh hari.. sllu nya mmg babah buat sndiri....:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads