Friday, 25 October 2013

Kena Tipu Ngan Penimbang

Kesinambungan dari entri Demi 15kg dulu..mesti korang nak tahu resultnya kan..heheh
Semalam Arissa nyer appoinment klinik..biasalah bila pergi kesana kang kena timbang dan ukur panjang gitu. Dalam pada tuh jugak sang emak dari dulu lagi dok meninjau-ninjau penimbang tuk orang dewasa..masa Aidan berulang appointment dulu ade satu penimbang..skarang ni macam tak nampak lak..

Dalam pada dok buka pakaian si Arissa tah macamana terpandang kat bawah meja yang nurse letak baby tuh macam ade 1 penimbang..kemain excited lagi..lepas timbang Arissa, suruh Abuaidan pakaikan baju balik dan siap tanya nurse penimbang tuh boleh guna kan...

So nurse keluarkan penimbang tuh..tuk cover line suruh Aidan naik atas tuh dulu tuk ditimbang..so beratnya samalah dengan berat yang ditimbang dirumah. Kemudian sang emak pun naik atas penimbang tuh dengan suspennyer..

Macam tak percaya..nak fengsan pun ade...kenapa penimbang kat klinik nie bezanya 4 kg dari penimbang kat umah, yang kat umah lebih ringan hohoho....ulang sekali lagi 4kg more!bukan sikit tau beza 4 kg tuh...huh, kurus semangat sebab tak kurus badan.. maknanya berat sebenar adalah tambah 4kg lagi...huhuhu

Tengok..gajah yang begitu berat pun timbangannya 0 jer..hehe

Penimbang nie dah agak dah memang tak accurate..boleh berubah sekejap-sekejap..somehow sebab takder penimbang lain nak percaya jugaklah sikit-sikit..tambah2 timbangan Aidan dan bapaknya agak masuk akal..

Kemudian Abuaidan pun bertanya.."what is your weight..?"..lepas cakap angka tuh..terus dia gelak...hampeh betul..huhuh..lalu jawablah.. "yours also same..must add another 4kg.."..tapi dia macam tak kesah sangat..huhuh..

Agaknya penimbang tuh tak boleh timbang ngan betul tuk yang berat sangat kot..kalau berat cam Aidan tuh bolehlah lagi ditampung...

Anyway..almost 4 months lepas bersalin inilah hasilnya...


Alhamdulillah berat yang naik sebanyak 23kg masa peknen dulu sudah dihakis,dikikis bagai...actually not very sure the actual weight sebelum peknen sebab tak timbang ..cuma I remember berat masa first time gie klinik peknen tuh jer..maybe dalam 2-3 months kot masa tuh..

Actually my aim nak reduce a little bit more dalam masa fully breastfeed nie..bukan apa lepas nie memang tau senang giler nak naik badan ngan takder exercise langsung kat umah...

Walaupun tipah dah tertipu ngan penimbang tuh, ingatkan dah almost there, namun semangat tuk meneruskan diet nie belum pudar lagi..heheh..now follow low calarie diet (kontrol calorie intake)..sudah semestinya tak boleh makan nasi lebih dari 1 cawan...:)

26 comments:

  1. Low callorie diet pu jangan makan berpinggan2 udah ye Ummu... Tak apa lepas bersalin memang ambik masa sikit untuk turunkan berat badan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. of course lah low calarie tuh tak makan berlebih2 yg tinggi kalori..kalau berpinggan tuh bkn diet namanyer kak..hehe

      Delete
  2. Biasa kalau terus breastfeed tak mudah gain weight ummu. Jangan bimbanglah. Ummu pun jenis size comel tu kakak tengok. Kena tiap hari BF Arissa mesti back to normal weight..

    ReplyDelete
  3. ala UmmuAidan.....dah kurusssss tu

    ReplyDelete
  4. eleh...eleh...padahal UA sukakan turun 4 kg tu.....cakap je tak percaya sangat tapi sebenarnya percaya sengohtikan....hehe!
    Awak tak delah gemuk UA...cantik dah tu sedang elok, kuruih je OKje tengok...kalau nak suruh OKje telek, kena bagi Aidan Arissa tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4kg tuh okje bukan turun..kena tambah lagi 4kg..banyak tuh..drp luar mmg nampak leper jer..dr dalam sapalah tau...heheh

      Delete
    2. Janji luar leper UA....yg okje ni luar dah berlipat lipat macam lepat dalam lagilah haha

      Delete
  5. Heehehe kak, klo sha da melompat da turun 4kg ekekeke Sha sekarang nih da gain weight sgt2.. huhuhu share ka tips kak

    ReplyDelete
  6. kena kuat semangat dan berusaha untuk berjaya.. ;)


    ReplyDelete
  7. OK LAH Ummu... kira banyak juga yg turun...dah kurus byk tu...kagum dgn semangat Ummu tu...kira kuat semangat nak diet tu....:)

    ReplyDelete
  8. takpa...sikt demi sikit...kalau mendadak kurus,jadi mengeleber pulak...

    ReplyDelete
  9. alah kak... dh kecik dh tu dana tgk... kang ramping2 sgt pyh nk berkebun hehehhe

    ReplyDelete
  10. wah dah makin selim kembali ke berat asal. Nyuruk disebalik mem kecik ye ummuarissa. Pandai ye. hehehe.

    Tp kalo nk tau betul2 kurus ke tak, kena ukur dgn pakaian lama yg tak muat. Kena ukur ukurlilit pinggang. Berat semata2 tak mengambarkan saiz sebenar. Good luck ye ummuaidan.

    ReplyDelete
  11. senang aje..berenti mkn seblum pukul lima ptg..gerenti kurus solid gitu..

    ReplyDelete
  12. salam UA, pandai abu aidan ambik gmbar....hehehe, buat kita telek kiri kanan nk tgk muka mak arissa

    ReplyDelete
  13. singgah ucap terima kasih mendoakan Adik yer

    ReplyDelete
  14. Nak tumpang AI gelak jugak boleh... ekekekek
    Takpe, slow2... tapi kalau tgk dari bayang gambar tu, mcm dah ok sgt dah.... kalau muat pakai baju2 sebelum kawin tu dah kira ok la tu....

    ReplyDelete
  15. Memang salah penimbang tu UmmuAidan.....penimbang kat rumah saya ni pon dari beli tak pernahnya dia accurate hahahha :P Anyway, good luck with your weight loss journey....my sister pon dok ajak turunkan berat ni...kitorang sama2 gain byk sejak mak duduk sama2 dgn kitorang after abah saya passed away......dulu saya pernah guna myfitnesspal....guna kat pc, install kat phone utk senangkan kita nak monitor calorie intake tuh....mmg betul2 jadi...tp tuh la......dok hangat2 tahi ayam saya ni.....berat pon naik turun mcm yoyo hehehe Happy Dieting to u! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul tuh lynna. semangat kalau tak cukup kuat mmg takleh nak berdiet..asyik tergoda jer..tp bila rs gemuk tang tuh jugak nak diet..hehe

      Delete
  16. selamat berdiet.....masa berdiet jangan selalu timbang berat takut kecewa.....terus berusha insyaallah berjaya....

    ReplyDelete
  17. penimbang kt rumah ada 2 tp xsuka guna..sbb takut terima kenyataan kot..hehe

    *salam kenal*

    ReplyDelete
  18. Penimbang pun boleh kecoh juga, sebab penimbang dicipta manusia dan manusia itu maha pengecoh....

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Ummu,
    Pelan-pelan kayuh.. insya'Allah..
    Kak Sham ambik masa 4 tahun untuk kembali ke berat "yg dulu".
    Mungkin sebab duduk di sini.. kurang bergerak.. kurang bersenam.. tapi lebih tang bab MAKAN.. maka proses tu lambatttttt sangat.
    Anyway.. don't rush things.. especially bila lil-princes is still on breast feed.
    Semoga hanya yg baik2 sahaja utk Ummu & family di sana.

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum ummu..
    lewat masuk sini.. skrg dah 8.43pm waktu malaysia.. baru ada time dapat laptop.. lepas dinner ringkas tadi.. megi goreng..
    al-kisah selalu ada gak benda leh main kat ofis kalau takde pun hp cabok tu.. hari ni terlupa bawa hp gi ofis.. halfway dah nak sampai ofis baru teringat nak hp tertinggal.. takkan nak patah balik kan.. so biarkan je la.. sampai ofis asyik main game je la.. huhuh.. bos lak sampai kul 3pm tadi baru masuk ofis.. so sangat lah boring sorang2 tadi kat ofis..
    nani lagi takut nak timbang berat badan sendiri... hari tu timbang mcm turun sket.. lepas tu bukan main lah makan sampai tak tercontrol... so skrg ni sampai takot nk timbang.. harap2 nyer turun berat tapi makan tak ingat.. hihihihih
    macam mana arissa sampai skrg? masih panaskah badan dia?

    ReplyDelete
  21. tipah tertipu!!!!!heheh xpela jugak salah penimbang, klu salah empunya diri cam ros ni x dapek nak nolong. dietla sementara fully breastfeed ni, no worry mesti dpt slimdown. klu mak dara cam ros ni payah dah nak slimdown (mmg perlukan kesabaran yg kental utk dpt blk semula ideal weight but i will never give up). chewah!!!semangat

    ReplyDelete
  22. First of all I nak minta maaf sebab I gelak guling2, u la pandai buat lawak. Kurus semangat yer hahaha.
    Takper 4kgs tu kejap jer nnt mem kecik kerah susu dan tenaga u. however, keep up the good work. Susuk tubuh u ok sangat dah la I tengok.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads