Thursday, 10 October 2013

Penambah Aroma dan Seri Nasi Ayam

First tayang nasi ayam yang dibuat kelmarin tuk bukak posa..alhamdulillah tinggal 5 hari jer lagi out of 30, yeayyy. Nasi ayam dibuat kerana dah lama tak makan, lagipun ianya feberet semua orang..:)

Walaupun tidak begitu sempurna dengan tiadanya sambal cili. salad serta timun, namun tidak sesekali menjejaskan keenakkan rasanya (biasalahkan angkat bakul sendiri). Tergugat sudah diet dengan bertambahnya pinggan, big boss boss sama 2 pinggan. Hari nie ngan leftover tuh, balas dendam lagi.


Yang menambahkan aroma dan rasa adalah daun ketumbar tuh..setengah orang letak daun sup ataupun parsley, namun kerana yang ditanam hanyalah ketumbar..pun dah cukup puas hati..


Ini ketumbar dibawah hak milik tukang kebun baru..dialah yang menyemai dan menyiramnya hari2..tanam dalam pot kecik..cukuplah untuk kegunaan dapur dan ade jugak lagi yg masih kecil telah ditanam. Ketumbar kalau tanam dalam pot mudah jer,senang dialih kesana kemari tuk dapat cahaya yang reasonable..panas sangat pun tak boleh, takder tanah pun leh tanam...dan dalam pot jugak,kalau nak cepat boleh angkut dengan bekas2 masuk kedapur masa nak masak..:)

24 comments:

  1. salam UA, praktikal tu ummu tanam dlm pot kecil blh usung masuk dapur...senang...
    dh tinggal 5 ari? tahniah!

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu....walaupun simple tapi sendiri yang masak memang puas hati kan...:D

    ReplyDelete
  3. Kalau ada kebun sendiri memang mudah nak menggayakan cara masakan. Kalau stim ikan guna daun ketumbar ini pun sedap ummu. Masak nasi beryani pun senang. Betullah... aroma dia tu yg membuat enak..

    ReplyDelete
  4. sangat praktikal bagi rumah yang tiada ruang besar untuk tanam.

    ReplyDelete
  5. sedapnya nengok nasi ayam ni...sllu nya sy masak sendiri jg klu nak makan..hehe..

    ReplyDelete
  6. a'ah betul..tanam dalam pasu cepat hidup...kalau direct ke tanah..ada jer tak kena...sy daun ketumbar ni kalau dah banyak sangat trim daun..dan guna untuk masak kari hijau..sebab masakan tu perlukan daun ketumbar yang banyak

    ReplyDelete
  7. akak biasa boh daun ketumbar dalam tomyam ja...bauny dan aromanya lbh kuat,kan...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum ummu,
    Kalau nani pun nani suka ketumbar berbanding daun sup.. kalau nak buat sup atau apa, mmg beli tu je, hehehee harummmm sangat baunya..

    ReplyDelete
  9. Akak kurang suka daun ketumbar ni sebab bau dia agak kuat...

    ReplyDelete
  10. masak Nasik briani sedap letak daun ketumbarkan....

    ReplyDelete
  11. sedapnya..nasi ayam ngan daun ketumbar hasil tanaman sendiri..its so awesome...

    ReplyDelete
  12. Lama tak masak nasi ayam...terasa nk buat pulak heehe
    sesetengah org xsuka daun ketumbar sebab baunyatengit huhu

    ReplyDelete
  13. sedapnya ummu...I dah lama tak mkn nasi ayam buatan sendiri...tgh tunggu time yg sesuai utk buat nasi ayam. buat time winter ke...boleh bawa pergi picnic!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Ummu,
    Anything yg dari dapur orang lain.. sedap sahaja pd K.Sham..

    ReplyDelete
  15. daun ketumbar tu berasa kumbang la...

    ReplyDelete
  16. salam... lamanya tak singgah komen selalu baca aja... x sempat nak busy body hi...hi.... saya kalau buat nasi ayam sambal n kicapnya pun letak daun ketumbar.. saya ska sangat daun ni...

    ayam tu nampak ghairah.. nanti free share ler resepinya ek...

    ReplyDelete
  17. sedapnyer nampak nc ayam akak tu hukhuhuk.. tak rugikan kak berbudi pada tanah..

    ReplyDelete
  18. salam ummu...sedapnya nasi ayam tu..Tahniah nak abis dh ganti puasa...

    ReplyDelete
  19. saya tak berapa suka rasa daun ketumbar... anak-anak pun sama... so selalu makan sup kosong jer... hihihi

    ReplyDelete
  20. Alamak ..... mak dah teringin pulak ni UA hehe...senang nk hidup ke UA daun ketumbar tu...okje teringin pulak nak tanam....Kalau buat ikan stim ke mesti bestkan letak daun ketumbar ni!

    ReplyDelete
  21. Lamanya tak ke blog nie.....Nasi ayam versi Fiji tak ada ke????

    ReplyDelete
  22. Salam Ummuaidan,

    Sedapnya nasi ayam! Seminggu dua ni yang Pak Aji dok suka makan beriani bikin sendiri, kami asyik simpan stok ketumbar, ghee dan yoghurt sebab itu antara bahan2 yang mesti ada dalam masakan beriani dan yang sewaktu dengannya (masakan Pakistanlah kut sebab rempahnya semua dari Pakistan). Menyengat tapi sedap.

    ReplyDelete
  23. Ketumbar is my favourite, banyak kali cuba tanam tapi tak pernah menjadi, sedih. Ayam u sangat memukau hati la.

    ReplyDelete
  24. ayut suka nasi ayam!!!!nampak sedap tu kak nor...mtk ckit bolehhh?? ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads