Friday, 18 October 2013

Nak Buat Inilah Yang Sebenarnya...

Bila sebut pasal coleslaw korang mesti tak herannya kan..bila terasa nak makan boleh jer beli kat KFC..tak pun makan kat western food nyer restauran..mesti sangat sedap kan..

Somehow kalau ade kerajinan nak cuba sendiri kat umah tuh memanglah satu langkah yang sesangatlah bijak..kerana tak susah sebenarnya nak buat KFC like coleslaw nie..tak sampai 10 minit pun boleh siap..janji ade cukup  bahan.

OK yang kerjanya dok buat mayonis hari tuh (citer ade kat sini) adalah sebabnya nak buat benda alah nie lah hajatnya..


Bahan basic yang mudah sangat kobis dari kebun, mayonis buat sendiri..carrot ngan bawang jer beli..:).


Kobis dan carrot yang diparut..nisbahnya ikut suka..yang saya buat 1 bahagian carrot, 4 bahagian kobis. Senang jer, masukkan semua dalam bekas, masukkan mayonis, susu  segar sikit, gula, garam, serbuk black pepper, gula..gaul semua, pastuh trylah sikit nak tahu masam atau manis pada awalnya tu..simpan dalam peti ais kurang2 10 jam..tapi memang tak sabar nak rasa..heheh ..coleslaw ready bila dah macam berair gitu campurannya dan sayurnya pun lembut.


Inilah hasilnya lepas 12jam..hiii sedap dan fresh cam yang Kefcinyer..Kefci pun kadang2 rasa kobis dia agak keras sikit..kalau buat sendiri memang puas ati..boleh makan sepuas atinya dengan masakan western atau begitu sahaja..tak payah susah2 pakai baju, start keta..beratur kat kefci lah bagi peminat tegar coleslaw.

Hmmm kalau mana2 surirumah yang peminat tegar kefci coleslaw yang belum pernah cuba buat nie, baik cuba buat cepat2..kalau tidak nyesal sumur idup..hikhikhik..

Guna resepi nie lah tuk buat coleslaw yang mebeles nie (sumber sudah lupa daa..webpage matsaleh mana tah..)

Bahan-bahan:
1/2 cawan mayonis
1/3 gula
1/4 susu segar
2 1/2 sb lemon jus
1 1/2 white vinegar
1/2 st garam
1/8 st pepper
8 cawan kobis
1 medium carrot
bawang tuh sehiris 2 jerr

- Gaul semua bahan2, kemudian biarkan dalam peti ais selama skurang2nya 10 jam..pastuh baru leh makan..nak cilok sikit2 pun boleh sblm masanya..:)

20 comments:

  1. Sedap sedap.....buat sendiri lagi puas hati dan jimat..dapat makan banyak...hehe

    ReplyDelete
  2. selalu buat takde letak susu cair..patut la rasa cam kureng skit..

    ReplyDelete
  3. Tak pernah buat UA....
    Tunggu KFC tutup kat Malaysia baru OKje buat kot hehe....sebab nak makan punya pasal dah susah nak beli hehe...

    ReplyDelete
  4. Akak selalu juga buat sendiri tapi masa tu buat masa tu jugak ngap ahhaaaa...tak adak tunggu2 10 jam tu dah...

    ReplyDelete
  5. Coleslaw ni kalau saya pon lagi suka buat sendiri kalau cukup bahan. Kalo ummuaidan lagi syok sebab senang je boleh petik je kat kebun.

    ReplyDelete
  6. ohh bru tau kena letak susu jgk ehh..

    ReplyDelete
  7. wah! sedapnya Coeslow home made ni..lebih fresh...dulu sllu juga buat, ssb adik bongsu suka makan..skrg ni Pa'e plak suka mkn...tapi dh jarang buat..
    oh, letak bawang ye? sllu buat tak letak..hihi

    ReplyDelete
  8. Mudah juga rupanya. Sekarang ni semua dah mahal, apa yang boleh homemade lebih baik di'homemade'kan, ya tak?

    ReplyDelete
  9. Kakak selalu buat ummu tapi itulah mayonis kakak beli tak macam ummu fresh buatan hasil tangan sendiri - best:) Makan dgn ayam panggang rosemary sedap ni ummu!

    ReplyDelete
  10. selalu buat saya letak cuka sikit and xletak plak susu segar. :D

    ReplyDelete
  11. Mak Aji kalau buat x boh susu segar dan selepas buat boh dalam peti ais kejap je bagi sejuk, pastu terus ngap je! Kalau KFC punya tu carrotnya sikit sangat2, saiznya pula sebesar mata ball-pen! Ini baru betul coleslaw!!

    ReplyDelete
  12. Buat sendiri lg sedap. Klw sy pulak cuma letak carrot kubis susu segar dan gula je campo mayonis.

    ReplyDelete
  13. saya belum pernah buat sendiri. boleh try ni.

    ReplyDelete
  14. Assalam ummuaidan,
    Bab kena campurkan sedikit susu segar dengan peram dalam peti ais sekurang-kurangnya 10 jam tu baru ini Pak Temuk tahu. Lagi pun jarang-jarang buat, asyik bergantung kepada si Kay Eff See saja selama ini! Tapi, bahaya juga nak simpan dalam peti ais sampai lebih 10 jam, sebab pada jam pertama mungkin sudah ada orang tinggalkan bekasnya saja dalam peti sejuk tu!

    ReplyDelete
  15. Saya suka coleslaw, tapi anak2 tak minat langsung, apa saja jenis sayur mereka tak minat....

    ReplyDelete
  16. I dah lama niat nak buat sendiri tapi as I said before, kobis kat sini tersangat la kerasnya, nak potong pun kena pakai parang hahaha. Tapi mungkin bila dah rendam lam mayo gini dia akan jadi lembut nnt kan. Hmmm I terfikir jugak mana kefci sini dapat kobis dia tu. Ok nnt try.

    ReplyDelete
  17. assalam ummu..
    ooooo al kesahnya nak buat ni.. tau tau... memang nani belajar makan caselow tu pun dari kfc punya gak.. tapi ni pun dah lama tak makan dah.. nanti nak buat gak tapi nani masih fobia dengan kubis sebenarnya.. hik hik hik hik.. kiranya dah hampir 9 bulan gak tak makan kubis.. sejak habis pantang fiyya hari tu.. :)

    ReplyDelete
  18. senang nyer nak buat coleslow... carrot dan kubis petik kat kebun jer.... dah lama tak makan coleslow... lagipun kubis kat sini tak sedap, keras dan kasar... nasib baik kami bukan penggemar tegar coleslow... kalau ada depan mata pun, makan dua tiga mulut jer :)

    ReplyDelete
  19. Memang tak sempat tunggu 10 jam confirm habis dulu..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads