Monday, 21 October 2013

MonsterChef & Cubaan Memasak 20 Jenis Masakan Berasaskan Daging

Monsterchef adalah chef yang cabut pumyalah, yang main hentam jer ikut suka ..bukannya terer masak pun..cuma sejak jadi surirumahtangga, bendul,tiang..nie barulah mula belajar memasak..tuhkan bila dah takder orang disisi nak ajar..maka belajarlah dengan che tenet...tuhpun belum tentu menjadi mahupun sedap..bergantung pada nasib..huhuh

Since monsterchef nie ade berkilo2 daging dalam freezer..maka terpikirlah dia yang inilah peluang tuk belajar memasak daging dengan pelbagai resepi..asyik dok masak daging goreng kunyit, sup tulang, singgang..tuh jer yang dah monster, lagi satu masak megi letak daging..hampeh kan..so kenalah cuba2 resepi lain gak kan..

Target monsterchef nak cuba masak 20 jenis masakan yang berlainan jenis, inshaallah..bukan hari2 tau..mungkin 3 kali seminggu maksima..monsterchef pun takut NAIK DARE jugak...hihih

So inilah Cubaan Masak Daging No.1 monsterchef - Blackpepper Steak, sebagai dinner untuk santapan western night kitoranglah kunun2..


Steak nie monsterchef cuba masak guna 2 resepi berlainan, nak tengok result mana yang lebih sedap..1 guna JamieOliver nyer style..1 lagi yg common lah gudik2 gugel, rata2 guna resepi nie..guna perapan pelbagai sos. So verdict nya..yg guna perapan tuh lagi sedap..yg Jamie tuh tak perap, cuma sapukan bahan2 direct atas daging..sos pula cara yang senang sekali tuk orang malas..guna baki sos perapan tuh masak jerlah ngan butter, air,susu, gandum dsbnya hingga besstt..so monsterchef ingat next time daging steak yang dok ade lagi tuh nak masak guna cara perapan jerlah..malas dah nak gugel2..janji  ade unsur lazzatun sudah!

Cubaan No.2 - Hati Masak Berempah


Dalam demam2 ari sabtu tu sempat lagi..hehe...Hati lembu bukanlah feberet monsterchef, tak seperti hati ayam..biasa masak goreng kunyit ngan kacang jer..tetapi since nak try lain macam sikit, tiru cam Kak Hanieliza nyer resepi..monsterchef sendiri tak makan sebab takder selera demam,cuma big boss yg makan..katanya lazzatun jugak..:)

Cubaan No.3 - Sup Tulang


Sup tulang nie actually feberet monsterchef dan dah banyak kali masak..so tak perlulah rujuk mana2 resepi sebab memang dah lekat dah dalam kepala resepi mana yang menghasilkan sup tulang yang lazzatun..heheh. Kemain lagi monsterchef taruk daun ketumbar,bukan sebagai hiasan tetapi penambah rasa..so biarkan saja wpun nampak bersepah..huhuhu.


Next menu apa plak nie..hmmmm asyik2 nak  makan goreng kunyit jer rasanya..

31 comments:

  1. Begedil daging lak sis..pastu homemade beger daging lak..hehehehe

    ReplyDelete
  2. salam UA, dah sihat ya...masak beriya dah ni hehehe...syukur

    ReplyDelete
  3. aduhhh ummu..sumer pon napok sedak ni..terliur weh..sup tulang tu hok terliur skali..oragan dale zee tok make kecuali paru..tu pon kena goreng garing la..

    ReplyDelete
  4. assalam... lazatun ok la tu menjadi.. jgn jadi akak rendang daging tak pernah buat sendiri.. semua cik abe yang buat akak jadi assistant chef jekk.. rendang tahan lama sikit... pas tu keringkan boleh jadi serunding pula!.. burger mcm Azlina kata dan meat ball untuk spageti...

    ReplyDelete
  5. Sup tulang memang lazzatun. Jadi, yang steak tu cemana? Lazzatun ke tidok? Nampak cam lembut je daging tu. Saya nak masak steak takut je daging liat. Yang hati lembu tu saya pun boleh makan tapi kureng skit. Bak kata org kalau tak dapat tak nangis la. Heheh... Sate daging bleh try guna resepi yg sama mcm sate ayam. Pastu daging dendeng.

    ReplyDelete
  6. Salam Ummu..semua tu nampak sangat menyelerakan...apatah lagi buat Ida yang memang gila makan daging

    ReplyDelete
  7. Semuanya menggoda kakaklah ummu termasuk yg dimasak ketika chefnya sedang tak sihat pun sama menggoda... Tulang paling best memang buat sup:)

    ReplyDelete
  8. AS salam.ummu,
    pepagi kat sini hujan, sejuk sangat rasanya, sampai ofis buat air nescafe o suam, makan dgn 2 ketuk kuih mr mama belikan tadi waktu nak hantar dia kat tempat keje dia.
    sedapnya steak lembu.. hari tu nani makan steak lembu last waktu 4 bulan lepas, belum penah buat sendiri, so far lamb ada penah wat.. terliur nampak aihhh siap dgn coselow tu yg best..
    sejuk2 ni kalau dapat hirup sup suam2 panas sedap ni, kan.. banyak tu ummu nak hasilkan 20 jenis masakan tu dari stock tu.. moga berjaya.. caiyok caiyok..

    ReplyDelete
  9. Salam Ummuaidan,

    Kat Fiji ada monster eh, tapi yang bagus tu monster pandai masak, he he! Mak Aji pun ada lagi stok daging dlm freezer, xleh makan kerap2 nanti naik dare jugak! Mak saudara Mak Aji baru keluar spital sebab darah naik, tu gara2 banyak makan daginglah tu. Sedapnya black pepper steak tu!!

    ReplyDelete
  10. semuanya menu daging...tp akak suka steak tu hehe..

    ReplyDelete
  11. waaaaaaaaaaah ni hari2 lyn daging lah ni ek kak... mentang2 dpt banyak.... dana tak blh tiap2 hari lyn daging... tkt darah naik lak... ahad dh bt rendang... mlm ni plan nk bt ikan siakap 3 rasa lah...

    ReplyDelete
  12. As Salam UmmuAidan.....kalau buat homemade beef burger ala2 burger bakar yg femes sgt kat Msia skrg ni pon sedap jgk.....type sambil drool...hehehe..:)

    ReplyDelete
  13. As-Salam Ummuaidan, rajinnya masak walaupun tak sihat. Sup tulang tu terliur sungguh! Dah semai ketumbar, tapi tak tumbuh2 ... Huhu. Menanti resipi2 berikutnya :-)

    ReplyDelete
  14. haih..sup tulang tu wat sy telan air liuq...:p
    cuba buat kari dgg cincang..tak pun stew....mkn dengan roti
    takpun begedil dgg..laga kan dengan soto...:D
    sy plk tengah kumpul tenaga nak prepare dgg kisar untuk buat kebab..mkn dengan nasi arab..ntah bila nak menjadi ntah

    ReplyDelete
  15. Kalau akak suka kari daging, mula2 makan dengan nasi ada baki buat lempeng pulak dah pun cicah roti je.

    ReplyDelete
  16. Nampak pun dah lazattun...apatah lagi makantun...hehe
    Hari ni pun Okje masak beasaskan dagingtun, sup...kononnya nak buat soto makan sup ngan bergedil pun belasah ajelah...hehe

    ReplyDelete
  17. Ni namanya minggu makan daging ni Ummu.....semua pun sedap dan lazatttt...

    ReplyDelete
  18. Hadoiii sha ingat sha da salah baca da tadi Monster rupanye betul monster hehehe...

    Monster2 akak pun bukan men terliur nengok food akak tu.. Klo sha nih da kembang2 da vontot masa hidang kat family- nmpk sgt tak reti masak kan ekeke

    ReplyDelete
  19. Mm.. sdapnyer monster masak ye. Blh jgk kisar daging tu pastu wat homemade meatball spageti.

    ReplyDelete
  20. Mm.. sdapnyer monster masak ye. Blh jgk kisar daging tu pastu wat homemade meatball spageti.

    ReplyDelete
  21. huyoooo!!!!lama xsinggah alih2 dah dpt tittle monsterchef doh plok. uh uh….lazzatun sungguh, terliur tgk

    ReplyDelete
  22. wah...wah juadah ala barat ye..enak2 semuanya

    knor tk masak lgi ni

    ReplyDelete
  23. rajinnyer & maaf lambat terjah semula, bercuti, busy dgn keje & kesihatan Adik x mengizinkan lately, tq mendoakan Adik juga yer!

    ReplyDelete
  24. meriahnya kak..nk wat jgkla blackpepper steak tue

    ReplyDelete
  25. Nampak sungguh sedap, terliur nih...Tapi sayang sekali saya sekarang sedang cuba kurangkan makan daging, terutama bahagian hati. Maklumlah usia semakin bertambah kena berhati2 dgn beberapa jenis makanan yg sedap di mulut tapi tak sedap di jantung....

    ReplyDelete
  26. Sahlah memang tak perlu tengok resepi lagi bila masak sup tulang. Nampak memang menyelerakan, Monsterchef. Itulah bila dah tak dapat nak menolong tetiba aje kita boleh jadi pandai dan buat apa yang kita tak biasa buat,kan UA.

    ReplyDelete
  27. dapnye.. dapnye.. blackpepper steak dengan sup tu.. ;)

    ReplyDelete
  28. wah! sedap2 je nampak menu tu Ummu..
    paling atie suka tentu lah sup tulang... dah terer masak, tak yah tgk resepi dah kan...hehe

    ReplyDelete
  29. Best je jalan kat taman akak hari nie..saya suka salai daging tu pastu potong bawang banyak siket, pastu masuk kerisek 1 sudu besar dgn taruh santan pekat, pergh best kerabu daging tu kak

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads