Monday, 28 October 2013

Cubaan 20 Citarasa Daging Minggu ke 2

Masih lagi dalam mood masak daging,ikan dan ayam boleh berehat sebentar..hehe..actually bukan hari-hari masak daging, limitkan tak lebih dari 3 kali seminggu demi kesihatan seluruh ahli keluarga. Big boss kalau hari weekdays menunya lebih kepada vegetarian sahaja..tak banyak kerenah..cuma UA yang kena ade 'animal' jugak walaupun sedikit dalam menu...hikhihkhik.

So cubaan monsterchef memasak daging yang keseterusnya diminggu ini adalah...

Cubaan No.4 - Paprik Daging


Paling sadis kerana sudah hampir 5 tahun tak makan paprik..bukannya tak boleh buat cuma tak terbuka hati nak buat sebab orang kat umah nie tak suka makan pedas..jadi most of the time kalau masak campur camni masak yang local nyer style- Chop Suey,lebih kurang gini gak campur2 sayur, ikan atau ayam atau daging cuma tak letak sos cili mahupun cili. This time my paprik for my own perut...alhamdulillah lazzatun lil akiliiin...:), sapa tak terliur? heheh

Cubaan No.5- Homemade Burger


Alang-alang daging masih banyak dalam freezer baik buat sendiri mince meat tambah2 ngan adenya processor..400g gram daging tuk wat homemade burger dan meatball.


Resepi adalah belek2 yang orang lain nyer..campur tolak sana sini..letak breadcrumbs, onion, garlic, pepper serta salt..


Bentuk pun manual jer kan takdelah secantik yang rameli nye burger..cukuplah cuma nak makan tuk anak branak jer..:). 2 days in advance buat,simpan dalam freezer lagi.


Jumaatlah baru disempurnakan sempena ngan western night kami..simple jer ngan chips pun homemade, roti burger pun homemade..namun alhamdulillah lazzatun lil akiliin (lazat bg pemakannnya)...


Cubaan No.6 - Beef stew


Unforgettable! Resepi ilham dari Martha Stewart dan tah mana2 lagi..very simple cuma letak tomato puri, bawang besar, bawang putih, oyster sauce, tepung gandum serta kentang dan carrot, tanpa tumis anything..reneh jer. Tanpa guna slow mahupun pressure cooker..cuma cooked long dengan api kecik. Untuk selera family daging pun potong in a way yg mudah jadi lembut...bukannya bentuk cube buku gitu..Hasilnya...memang lazzatun yang amat makan ngan bread loaf..hmmm yang pastinya akan masak lagi berkali-kali inshaallah...tuan puan pembacaku yang budiman elok mencuba resepi ni..tambah2 dimusim hujan yang sejuk..:)

Freezer tuh masih lagi sesak tuh..heheh. Cubaan yang keseterusnya..nantikan yer..heheh

25 comments:

  1. salam UA, burger tu real betui la ummu....bila la nak rajin mcm ni...hehehe

    ReplyDelete
  2. Ni betul2 minggu makan daging ni Ummu.....semua pun nampak sedap dan menyelerakan terutamanya burger tu....:D

    ReplyDelete
  3. Teringin gak nak cuba resepi last tu

    ReplyDelete
  4. hohoh smlm tgk chef buat homemade burger perisa rendang...arini tgk pulak homemade ummu...kena buat gak ni....dah dtg rasa terliur hmmmm..

    ReplyDelete
  5. Masih dalam misi memasak berasaskan daging ye ummu.. Semuanya sedap belaka. Burger tu dah macam org kedai punya burger kakak tengok. Menggoda betul:)

    ReplyDelete
  6. Salam Isnin Ummu,
    Sungguh lazat semuanya tu...tapi bagi tekak pemakan pedas macam saya. kena tambah cili..cili...cili hehehehe

    ReplyDelete
  7. Salam Isnin Ummu...
    adoii...sodap2 semua... terliur & laparr jadi nya.. wahh! paprik tu menggoda sgt.. yg stew tu pun nyummm....:)

    ReplyDelete
  8. salam UA….uish byk benar korban thn ni smp dok abis lg stok daging dia. hehe!!!!btw terliur gok tgk stew tu, cam menggiurkan aje ;)

    ReplyDelete
  9. tiga kali seminggu..banyak tu..knor dua bln sekali...

    nampak sgt sedat hidangan ni..nak cuba buat ikut resepi ummu..tq

    ReplyDelete
  10. wowww... stew tu best nyerrr...
    *owh ada satu menu hubby kita suka - daging merah... dia selalu order benda ni kalau makan kat luar... ini bukan masak merah yg bersambal bagai...tapi daging tu warna merah... org pantai timur ramai yg tau kutt...

    ReplyDelete
  11. Memang selalu jugak buat kat rumah ni UA... masak untuk perut laki bini lebihnya kepada perut binilah hehe sebab yg laki tu makannya bukan macam bini dia hehe...lagi sadiskan!!
    Menarik jugak yg stew tu....makan dengan roti canai segera pun sedapkan...
    Berger tu suka jugak tapi haih tak de kereje okje nak buat sebab Ramly berger banyak kat sini hehe

    ReplyDelete
  12. assalam..
    sedappppnya tak terkata.. baru dalam kiraan nak buat homemade beger sendiri.. semalam nampak kat rancangna secubit babas kat tv3 dia buat dari roti sampai siap dagingnya., sampai la ke homemade beger nya.. sangat lah terliur tengok ummu buat ni di tambah lagi dengan mesin pengisar daging tu.. perghhhh meringankan keje yer.. seronok lak kalau nani pun ada mesin tu..
    arissa dah baik demam ke? mr mama demam dah 3 hari masuk hari ni.. x keje dia sebab tak boleh tahan sakit badannya.

    ReplyDelete
  13. Salam,UmmuAidan...pengorbanan seorang isteri/ibu..insyaAllah ada ganjarannya nnt...:) sedapnya homemade burger...konpem jauh lagi sedap dari Ramly Burger.....skrg Ramly dah tak sedap mcm dulu....i wonder why....Lepas ni boleh cuba buat sloppy joes pulak.....:)

    ReplyDelete
  14. akak tabik spring kat Nor,sbb rajin sangat memasak walaupun dalam kepayahan menjaga mem kecik tu...dah tu semuanya mengecurkan tekak ni hehe

    ReplyDelete
  15. fresh & segar je daging buger buatan sendiri tu......sedapnya....

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Ummu,
    Selera K.Sham tgk.. apakan daya.. K.Sham dah kena kurangkan daging merah sekarang ni.
    Nevertheless.. salute to the chef..

    ReplyDelete
  17. Memasak yang penting kena krastif ye Ummu tapi akak memang tabiklah pada Ummu sebab kretif dan rajin.

    ReplyDelete
  18. kenduri daging, yer la banyak stok harusla diguna pakai. Beef stew adlah faveourite papa JJ sebab tak banyak spices. Paprik tu I terliur ok.

    ReplyDelete
  19. bila sesekali layan daging.. dapnye.. dapnye.. nak makan selalu tak boleh..

    ReplyDelete
  20. Semua lazzatun -lazzatun belaka. Daging korban saya dah habis dah semua. Sbb dapat pun sekilo je ari tu. itu saje rezeki utk kami. Yang balance terakhir sabtu lepas, saya masak opor. Mesti ummuaidan tak tau apa tu opor. Heheh. Ni masakan org pahang je kot.

    ReplyDelete
  21. Nasib baik di Malaysia kerajaan tak naikkan harga daging untuk mengurangkan kes darah tinggi, seperti kenaikan harga gula kononnya untuk hadapi peningkatan kes diabetes...

    ReplyDelete
  22. Salam Ummuaidan,

    Bertuah bos besar dan bos kecik dapat Ummuaidan yang rajin masak ni!

    ReplyDelete
  23. wah, daging burger, chips, roti semuanya home made....
    Dalam semua2 menu, tu.. stew daging belum pernah cuba... kalau masakan cara omputih ni, mana ada tumis menumis macam kita.... nanti nak cuba laa...

    ReplyDelete
  24. banyak lagi ke stok tu? Alhamdulillah bahagia family dengan usaha gigih UA!!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads