Tuesday, 8 October 2013

Lambaian Haji Percuma Dibumi Fiji

Petang semalam menemani En.Abuaidan ke Airport tuk ucap selamat jalan kepada 4 muslim brothers yang akan berangkat menunaikan haji. The 4 muslim brothers semuanya muda-muda lagi dalam 30s telah terpilih untuk mengerjakana haji secara percuma, sponsored by WAMY (World Assembly of Muslim Youth) yang berpusat di Saudi Arabia...alhamdulillah bertuahnya! 

Actually mereka adalah National Executive Committee (NEC) of Fiji Muslim Youth, yang telah berkhidmat beberapa penggalnya untuk Muslim Youth Organisation kat sini (kalau tempat kita cam ABIMlah). WAMY telah menaja haji  bagi badan yang berkaitan dengan organisasinya untuk negara2 yang mana muslim komunitinya adalah minoriti. Abuaidan juga layak, namun memberi peluang untuk brothers dalam organisation yang belum menunaikan ibadah itu lagi.

Yang menariknya sewaktu menghantar mereka berlepas semalam, the muslim brothers mereka nie bukanlah berlepas seperti berlepasnya jemaah2 haji dari negara kita..yang lengkap berjubah, kopiah serta diiringi dengan tangisan sendu ahli keluarga. mereka nie hanyalah berpakaian seperti untuk pergi trip yang biasa - berjeans dan baju kemaja..heheh..since mereka datang dari tempat yang mengambil masa lebih 3 jam ke airport, maka tiada family yang mengiringi..except 1 brother yang tinggal agak dekat..family datang menghantar, namun tiadalah drama tangisan..:).

Those muslim brothers memang beruntung kerana terpilih untuk menjadi tetamu Allah tanpa perlu bersusah payah mengumpulkan dana untuk kesana, semuanya ditanggung - tiket, penginapan, dan ibadah korban juga...memang tak terjangk, salah sorang muslim brother tuh tahun lepas rumahnya jugak dilanda taufan..bayangkan rezki dari Allah..alhamdulillah. Semoga mereka mendapat haji mabrur dan terus berkhidmat untuk komuniti muslim yang kecil disini inshaallah.

Nadi Aiport. Gambar mereka tak dirakam, seganlah kan. Airport jugak melambai2 kepada kami untuk balik nie ...hehe tak sabar!

26 comments:

  1. moga kita juga diberi kesempatan..


    salam singgah.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...moga dikurniakan haji yg mabrur...moga kita jgk dijemput Allah menjadi tetamuNYA...

    ReplyDelete
  3. bertuahnya mereka yg terpilih...kudrat masih kuat..pergi percuma pulak..yg dibawa hanyalah kekuatan mental utk mengabdikan diri pada YANG ESA...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ummu,
    Ketentuan Allah itu "lebih cantik". Hanya kita yg tidak mengetahuinya..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...moga2 mereka selamat menunaikan haji dengan sempurna. Rezeki bumi Allah yg luas.

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.....bertuahnya mereka kan Ummu... :D

    ReplyDelete
  7. Ummu nampak airport ingat nak balik M'sia ye hihi... sabar ummu. Tunggu adik besar sikit. Aidan tak ada masalah dah boleh berdikari..

    Sebaiknya menunaikan haji biarlah masa muda ummu. Kakak dulu pun pergi yg pertama masa anak bongsu kakak baru 5 tahun. Sebab ibadah haji memerlukan banyak tenaga. Moga mereka yg pergi mendapat haji mabrur..

    ReplyDelete
  8. Salam, Labbaikallah.. bila Allah dah panggil.. tak kira siapa..berduit atau tidak, adalah jalannya yang Allah bagi untuk hambanya ke sana. Bagi yang belum, mampu macamana pun akan ada sahaja alasan dan sebab untuk tidak ke sana.. wallahua'lam,

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah rezeki mereka kan ganjaran Allah atas usaha murni yang dilakukan...semoga kita semua dipermudahkan rezeki dan terbuka hati untuk ke sana...:D

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...
    ummu nak balik kah?

    ReplyDelete
  11. Seronokkan UA dapat panggilan menjadi tetamu Allah....
    Bis tu yg tukang hantar tu tak berlinangan air mata ke? hehe
    Kalau kat Malaysia rombongan menghantar je dah penuh satu baskan hehe

    ReplyDelete
  12. untungnya badan kalo dapat tajaan cam gitu..
    ummu, nok kelik klate ko??mesti rindu sangat dah kan kat kampung..

    ReplyDelete
  13. ALhamdulillah..untungnya mereka dpt menunaikan ibadah haji ni secara percuma...rezeki Allah kan...
    moga mendapt haju yg mabrur...amin! :)

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..nak tunggu percuma juga..bila ni..hehe

    ReplyDelete
  15. rezeki mereka yer.. moga memperolehi haji yg mabrur ye inshaaAllah

    ReplyDelete
  16. Murah rezeki budak2 tu... muda2 dah jadi tetamu Allah :)
    Airport melambai-lambai.... dah nak balik ke? bercuti atau back for good?

    ReplyDelete
  17. salam ummu...Alhamdulilah rezeki dari Allah..mudah2an dipermudahkan urusan di sana

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah rezeki dariNYA.. ;)

    ReplyDelete
  19. Untungnya mereka kak.. Akak nak balik Malaysia ker?

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.bertuahnya mereka terpilih mjadi tetamu Allah di usia yg masih muda.impian semua umat islam tu.in shaa allah.akan tiba masanya

    ReplyDelete
  21. Moga the 4 brothers dapat haji yg mabrur...Insya Allah...
    Community Islam di Fiji mmg sangat minority, atau minority ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. minority lah kiranya..dalam 10% dr population..

      Delete
  22. Assalamualaikum..
    Apa khabar ummu... nani ni camni lah.. nak apdet blog pun berebut2 ngan masa kalau kat umah.. ni pun sebab fiyya tido awal.. :)
    >> alhamdullillah... rezeki allah..
    >> bila ummu nak balik malaysia ni? tak sabar nak jumpa arissa dah ni.. :)
    >> ok ummu, esok sambung BW kat ofis, sebab bos akan kuar ke JB lak.. kalau takde halangan nani boleh jalan2 BW esok.. :)

    ReplyDelete
  23. semoga urusan mereka sepanjang di sana dipermudahkan olehNya

    ReplyDelete
  24. baru nak tgk gmbr mereka semua kak :) ada gmbr airport je plak..hihihi.moga mereka selamat pergi,di sana dan pulang...amin...

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    Betapa beruntung mereka muda2 lagi sudah dijemput menjadi tetamu Allah! Moga mendapat haji mabrur semuanya, insya-Allah!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads