Saturday, 12 October 2013

Projek Kek Cipong Cokelat Tuk Budak 4

Inilah projek yang dalam perancangan bermula dari awal minggu lagi..hehe. Dok pikir2 nak buat kek apa yer yang disukai oleh besday boy nie..asyik dok wat kek cokelat kukus jer.. tukang masak sendiri pun dah bosan. So menggugellah dan study macam orang nak amek paper PMR bersungguh2nya huhuh..tak cukup ngan baca, tengok youtube lagi tuh..

Al maklumlah first  time nak buat more adance level kek yang siap ngan glaze ngan filing lagi..

Besday boy lak dari pepagi lagi dok tanya pasal kek dia..dah nak meletup tinga mak nie..huhuh

Ditakdirkan pulak mem kecik tidur agak lama dari malam ke pagi, big boss lak ade extra class hari nie. So pepagi lepas bekfes mulakan kerja agar tidak kelam kabut nanti bila mem kecik dah bangun..

Bersepah-sepah buat kerja sebab banyak bahan dan step yang nak kena follow. Mula2nya nak kena buat kek dulu samada chiffon atau sponge pun boleh  tuk kek nie..

Part yang paling best putar white eggs nie sampai jadi creamy gini haa..

Siap adunan semua, masuk oven, dalam 40 minit kemudian kek masak..kena tunggu sejuk dulu barulah boleh meletakkan filing dan meng'glazing'.

Dan kebetulan lak mem kecik dah bangun masa kek masak tuh,

Jadilah penunggu yang duduk atas stroller dalam umah..awal2 bangun tido cool lagi..boleh main ketawa gelak2 nie..

Dalam pada mem mood masih baik tuh teruskan dengan buat mocha filing..

Dan juga chocolate glaze. mudah rupanya nak buatnya..cuma tak pernah buat tuh yg rasa tak kompiden..

Kek yang dah sejuk dipotong dua tuk taruk mocha filing...

Letak filing dengan sememehnya..takper sebab nak tutup balik, bukan nampak pun yang didalamnya..

See ..dah selamat ditutup..


sungguh sememeh nak meng'glazing' coklat nie..tambah2 bagi orang yang belum pun amatur cam tuan tanah nie..

Tengok mem nyer mood lagi,

Masih ok tapi cam dah mula kebosanan...anytime tuh boleh start shouting and crying

Siap meng'glazing'..jgn dipandang rupa yang hodoh tuh..belum sempurna lagi tuh..:)

Almost 2 hours later,

Jeng jeng..dah diap..takder kertas minyak lak tuk buat pipping  bag tuk hias..aahh guna biji2 kaler nie dahlah drp plain sangat..oklah kan not that bad rupanya..

 Dah siap dipotong..tak gebu sangat seperti dalam resepi sebab guna tepung biasa bukan cake flour. Tapi rasanya memang bessstt..best dari normal coklat cake..mungkin sebab rasa coklat-mocha gitu kan..

Inilah besday boy yang begitu berpuas hati ..chocolate day for hime..belum pun tunggu sang ayah balik dah tak sabar2 nak makan..terpaksalah dipotong..

Alhamdulillah setelah hampir sepagian siap jugak experimen yang memuaskan hati orang yang dok request dari 2,3 hari yang lepas...pandai demand skrang nie..:)


>>Resepi Chocolate chiffon cake nie cilok dari sini

19 comments:

  1. salam ummu...Ok pe..menjadi lah kek tu nampaknya...hahaha..Yang pentig birthday boy puas hati...Selamat hari lahir buat Aidan dari auntie siti...jangan2 nakal ye..

    ReplyDelete
  2. heppy bufday aidan..makan sampai comot2..
    pandai gak ummu buat..pon lagi puas hati kan bleh buat apa yang anak nak makan..
    baru2 blaja okey dah deco cam tu..kalo zee lagi buruk kot rupanya..haha

    ReplyDelete
  3. Selamat hari lahir Aidan,
    Jgn noti2, dengar nasihat ummi & walid, bila besar jadi anak yg menyenangkan hati keluarga.. barakah years ahead..
    God Bless

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    wah! besday abg Aidan ke hari ni? happy birthday Aidan..moga jadi anak yg soleh, sihat & cerdik..amin!
    kek apa pun yg ummu buat mesti sedap kan?...hehehe

    ReplyDelete
  5. Bravo!! Menjadi jugak u buat for fisrt timer dan dengan ada supervisor duk tunggu nak jerit dalam stroller tu, cantik jer kek nya. Puas hati la Abang Aidan yer, Happy birthday yer Aidan.

    ReplyDelete
  6. Selamat hari lahir Aidan. Happy sangat muka dia dapat makan besday kek buatan sendiri :-). Mesti sedap sangat tu, sampai comot dia makan, hehehe

    ReplyDelete
  7. Salam UA, hepi besday abe aidan...nmpak mcm puas hati sungguh aidan...smpai 2 belah tgn penuh coklat tu...

    ReplyDelete
  8. Hari ni ke birthday Aidan UA? Happy birthday to him....
    muka puas hati dapat makan kek coklat :)

    ReplyDelete
  9. Happy birthday Aidan.. kejap je kan.. masih sempat lagi tu buat cake .. salute akak kat awak..

    ReplyDelete
  10. Happy birthday to Aidan... birthday boy puas hati tu dapat kek cipong cekelat... aduhai... rasa nak peluk2 mem kecik tu... pipi dah nembol...gebu sesangat..

    ReplyDelete
  11. happy birthday to abg aidan...nyummy nyer kek aidan...nampak muka puas makan tu...:D
    ummu esok pun sy nak buat kek coklat..utk besday man...:p

    btw..mem kecik tu bila duk dalam stroller gitu nampak besarnya..penuh stroller..berapa kilo dh tu?

    ReplyDelete
  12. Salam hari lahir buat Aidan, semoga Allah permudahkan masa depannya....

    ReplyDelete
  13. sedapnya kek siap mocha lagi tu..besday boy makan pun kemain berselera..rajin jugak membuat kek dengan ditemani baby yg comel..:)

    ReplyDelete
  14. Wahhhhh..ni lah projeknya tu.....menjadi juga tu... :-) rupa no 2 yg penting sedapkan Ummu.
    Birthday boy pun suka... hepi birthday aidan!

    ReplyDelete
  15. Happy belated birthday buat anakdanda Aidan. Auntie dah cuti itu yg tak buka blog dan pc pun cuti sama. Hari ini luang sikit masa sebab ramai org M'sia puasa hari ini..

    Kek menggoda terlaksana juga impian. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  16. nyummyyyy!!!wah best yer..alhamdulillah..wlupun tak jdi gebu mana tp yg penting rasa..lg best pastu ada yg beria makannya..hihihi..happy belated birthday bt aidan...be a good son and brother yer dear ^^

    ReplyDelete
  17. tak bersabor tunggu abi balik yer aidan. dpt nmpk airmuka seorang anak yang puashati dpt makan kek hasil baking mak dia. Happy bday aidan. Yang mem kecik tu, amboi tenung je mak dia.

    ReplyDelete
  18. Hepy Bezday Aidan....moga menjadi anak yg soleh....
    Wahhhh terernya....teringin pulak nak buat kek sendiri masa Anniversary nanti....Kek apa agaknya yeh yg sedap!...lastly beli je senang hehe

    ReplyDelete
  19. Salam Ummuaidan,

    He he, tersenyum Mak Aji baca entri ni, macam story-board buku pulak, siap selit expression muka mem kecik sementara nak siapkan kek! Foto last yang mahal tu, satisfied customer, he he!! Tak menyempat-nyempat nak makan eh!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads