Friday, 4 October 2013

Buat Teh Cara Yang Mudah & Jimat

Tips nie pernah dikongsikan masa awal2 berblog dulu...tp masa blog pun agak sunyi, jadi perkongsian yang kurang praktikal lah kiranya. Bagi sesiapa yang dah tahu tu senyap2 jerlah yer..hhihih

So again this time nak kongsikan cara buat teh yang paling mudah dan kurang kerja..jimat pun jimat..:)

 Ikut kegunaanlah kalau setakat nak buat secawan teh tuh ameklah sesudu teh, kalau satu jug tuh dalam sesudu besar teh.

Tuangkan air panas, tunggu kejap dalam 10saat supaya teh kembang kejap..mudah sikit warnanya nak kuar. Kemudian tuang lagi air secukupnya. Kepekatan warna teh tu ikut sukalah. Nak pekat lagi, tambahlah teh lagi.

Kang dah siap..tak payah dah tapis2 dalam bekas lain atau rendam teh dan tunggu kembang..cuma masukkan gula jer...senang dan cepat!

Dengan cara nie kalau nak buat teh tuk segelas pun jimat, tak yah tension2 nak kena rendam dan tapis teh. Kalau yg guna uncang tuh memang tak praktikal dan agak membazir jer uncang tuk buat secawan teh..padahal 1 uncang leh buat dekat seteko kan. Lagi satu serbuk teh murah dari uncang kan..jimatlah kalau guna serbuk buat teh cara gini.

Actually cara camni En.Abuaidan yang perturunkan..:)

18 comments:

  1. jimat air jugak.. kalau dok tapis kat bekas lain, bekas tu nak kena basuh.. ;)

    ReplyDelete
  2. mudah and jimat caro ni ummu..tak pernah terpikir pulok..hehee

    ReplyDelete
  3. saya dah try,mmg senang sangat...tak yah nk rendam2..bertapis sampai berlengas2 tumpah teh. buat cara ni cepat dan jimat masa. Mula saya ingat warna teh tak turun padahal sama je kalo kita rendam. Thanks. suka tips ni :)

    ReplyDelete
  4. oooo dana kalu bt teh yg serbuk mmg gune cara gini kak... cara org mls kata mak saya heheheh... tp mmg kt umah skrg takde serbuk teh gini... pakai uncang je heheh

    ReplyDelete
  5. Bagus cara ni..mudah & jimat kan Ummu..
    klu babah Pa'e mmg peberet dia minum teh...:)

    ReplyDelete
  6. akak buat sejag dan simpan peti ais hehe...yg bongsu tu suka sgt teh o sejuk2...

    ReplyDelete
  7. yelah mudah dan jimat.....sy mmg lebih suka serbuk dr uncang...rasa dia mmg lain..

    ReplyDelete
  8. err.... kalau buat banyak-banyak dan pekat-pekat, pastu masukkan ke dalam botol... jadi pati teh. bila nak guna, masukkan sikit pati teh dan masukkan air panas... boleh dak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tu boleh..tp rs bkn mcm fresh teaa lah dok simpan dlm fridge..tp tak tahan lama jgk rsnya

      Delete
  9. Mmg klu kt office selalu bazirkn uncang

    ReplyDelete
  10. Selalu guna uncang je tp memang betulkan membazir kalau seuncang secawan tu.

    ReplyDelete
  11. Rumah kakak memang guna uncang aje Ummu. Tapi ada yg beli di Cameron Highland jenis daun bolehlah ikut cara Ummu ini..

    ReplyDelete
  12. Oooo... gitu kaedahnya. Saya biasanya beli yg uncang je. Mmg sekali guna je buang wp nak buat secawan. Rugi le jugak.

    ReplyDelete
  13. Ooo senang ye kak buat cenggini.. Slalu leceh nak bertapis2.. tu yang slalu beli uncang jer..

    ReplyDelete
  14. takleh nak apply tips ni...sebab kat rumah mmg guna uncang..hihihih..
    boleh juga kot kita apply tips ni kat serbuk kopi..

    ReplyDelete
  15. rasa mcm dah tengok dan komen entri ni.....
    Rupanya belum yeh....
    Okje mmg pakai dalam uncang tu aje UA......tapi kalau buat secawan memang membazir le...tapi nak buat camne, penuh dah fridge tu hehe...nak buat air teh lagi tak tau bila!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads