Thursday, 24 October 2013

Fresh from Garden & Diet Menu

Lama kan tak tempek gambar pasal tuaian nie..actually tak banyak sayuran yang begitu meriah untuk dituai..yang ade pun cuma yang biasaj er seperti cili dan saki baki tomato. Namun lately, since tanaman dah mula mengeluarkan hasil dapatlah menuai & menikmati hasil kebun kembali...alhamdulillah..

Yang dituai semalam,


Ulam siraja, tomato, cili kulai, terung serta kacang bendi.


Akhirnya menjadi menu yang menyelerakan untuk lunch semalam. Terung rebus..(cacat sikit sbb mem kecik dok ngangis), ulam raja..serta petola dan timun yang dibeli dari pasar.


Santapan bersama-sama ikan singgang yang dimasak bersama kacang bendi.


Hidangan lunch rendah kalori, tanpa menggunakan minyak setitik pun. Semangkuk nasi putih (242cal), sekerat ikan singgang. (60cal).serta ulaman (+/-50 cal)..jumlah kalori semuanya +/-352cal.. very healthy untuk orang berdiet.


Sedang menikmati hidangan dengan enaknya.. half way tetiba mem kecik lak terjaga dari tidur dan menangis dengan kuatnya..huhuh..potong stim btul  :). 

Hidangan diet style gini boleh memusnahkan diet jugak kalau tak kontrol silap2 haribulan nasi boleh jadi 2 cawan..heheh.

31 comments:

  1. Menu diet ni tapi sangat nampak menyelerakan......konpem nasi bertambah kan Ummu...hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya rupa ulaman tu, terus rasa lapar pepagi buta ni

    ReplyDelete
  3. hahahahha..sedak tuh ike singge ngn ule budu...kalu kawe buke diet ni doh Nor, tamboh2 lagi nasi nyoh.....hehheheheh

    ReplyDelete
  4. Kuah singgang yg buat makan lebih secawan ummu. Apa lagi ada ulam yg fresh from the farm. Tomato dalam singgang itu pun tak kurang menggoda:)

    ReplyDelete
  5. Morning Ummu...
    sedapnya lah nengok menu diet Ummu ni..lapar..lapar...hehe..

    ReplyDelete
  6. Salam UA, tgh telan air liur ni tgk menu yg semua fresh2 tu...singge tu ikan apa ummu?

    ReplyDelete
  7. Salam perkenalan...sedapnye...simple tapi menyelerakan....akak if balik kg makan pula dgn chek (mak) ..huh..cicah pula dgn budu..mmg bertambah2..:-)

    http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Samapi ke Fiji ye cili kulai tu Ummu...

    Masak simple2 pun kalau dah kena dengan selera memang akan memunahkan diet Ummu.

    ReplyDelete
  9. freshnyer sayur2 tu...baru dituai kan...tgk singang tu kak.sy mmg takleh nak control...confirm 2 pingan nasi...

    ReplyDelete
  10. betul tu ummu..berkhasiat and rendah kalori tapi dah dapat ni memang makan nasik tak ingat punya la..sedap kot..nak pulok kalu ado budu..owhhh 2,3 pinggan pon boleh gi..ahahaa

    ReplyDelete
  11. Ya ALLAH…..heaven on earth gitu. huhu!!!sini hujan ni, sedaknyo layan lunch gini

    ReplyDelete
  12. statement yang last tu sgt lah betul...lately sy suka lunch mcm ni...pekena pulak dengan set lengkap budu..memang 2 kali bertambah nasi

    ReplyDelete
  13. senyum lebar nani baca part diet tu.. al-kisahnya nani pun sama.. selalu makan time terganggu.dek.kerna tangisan si anak dara kecil tu.. mak cakap kita makan dia sedap2 tengah tido leh terjaga sebab nasi tengah jatuu atas dada dia.. apa kena mengena ngan dada baby dan kita makan nasi? alaaa ni firasat org tua la.. deke kata waktu 9 bulan ngandung tu kalau kita makan nasi deme akan terasa nasi jatuh di dadanya.. sampai ler ke saat ini.. baru baru dan masih kategori baby lah kan.. nani pun kalau makan di ganggu camni leh terbabae control.nasi gak.. cam tak cukup je rasa makan nasi tu nak tambah lagi..
    moga arissa sihat dan tak demam yer.. bape kilo dah timbang tadi ummu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembetulan :-
      jatuu = jatuh
      deke = deme
      terbabae = terbabas

      ala-ala budak skolah buat pembetulan perkataan tu.. typo sebab type komen ni pakai hp.. nak tekan huruf lain kuar huruf lain.. almaklumlah jari comellllllll kan.

      Delete
    2. 6.8kg kira sangat bambam tu.. untuk umur arissa.. sbb fiyya 9 bulan baru 8kg.. lepas tu demam minggu sudah turun lak 1/2 kg.. skrg dah slow makan nyer.. bubur dah x nak pula, nak nasi je ngan lauk apa2, malam tadi.fiyya nangis kuat asyik muntah.. gamaknya sebbb kembong.. jenuh sapukan minyak 1 badan.. smlm petang balik keje agak lewat mandikan fiyya sbb bs kata fiyya mandi kul 2 pm.. gamaknya sebab sejuk kot.. sian fiyya sampai kul 3:30 am nangis.

      Delete
  14. Pokok Ulam Raja aku dah mula berbunga.... maknanya kena tunggu satu cycle lagi untuk dapat menikmati pucuk Ulam Raja... huhuhu

    ReplyDelete
  15. mkn camtu je ke ulam2 tu kak... takde sambal2 belacan ke apa? mmg blh selim nih kalu diet cam akak selalu

    ReplyDelete
  16. Terus dtg minat nak bercucuk tanam kat rumah ni...hahahaha...
    Set sayuran tu kalau saya tgk, terbayang nak masak kari ikan + bendi + tomato + terung...tapi tak sihat punya menu la kari ni...hahahaha

    ReplyDelete
  17. sgt2 menyelerakan.. menu terbaik ni !

    ReplyDelete
  18. ulam2an tu cicah apa..? petola tu sedap,kan..rasanya manis2 ja kalau dicelur buat ulam..

    ReplyDelete
  19. segarnya sayur2 tu. Dah la organik kan? Hebat ummuaidan siap kira calori lagi. Hehehe....

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum ummu...sedapnya dpt sayur segar jadi ulam...:)

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Ummu,
    Kalau K.Sham.. confirm dah nasi bertambah.. lebih2 lagi kalau ada sambal belacan atau budu..

    ReplyDelete
  22. assalam sayuran segar menggamit utk singgah..

    ReplyDelete
  23. Jadi cili panjang hijau tu namanya cili pulai lah ye? Ada beza ke dengan cili Taiwan yg rupanya macam tu jugak??

    ReplyDelete
  24. mmg makanan berkhasiat..nampak tu..sgt segar...mcm nak tumpang sekaki aje..

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    Banyaknya ulam, kalau bertemankan budu mahu bertambah nasi tu!!

    ReplyDelete
  26. Lama tak buat ikan singgng gitu UA....ikan tongkol tak de pulak .....lengkuas pun tak de...banyak yg tak de, camno nak buek tu UA hehe... Tak pernah ulam petola....sedap ke?

    ReplyDelete
  27. nasi dgn singgang+sayur celur mmg sedap... setuju sgt UA, kalau tak control, tiga pinggan pun boleh redah... ekekkek

    ReplyDelete
  28. Celur jer semua, mmg healthy habis. I kalau dapat kuah ikan singgang tu fuhh hirup buh lam nasi tonggeng hirup dari pinggan terus (tak senonoh). Itu la papa JJ cakap, makanan kampung melayu kita ni sangat berkhasiat, kalau takder yang goreng goreng tu hahaha. Meleleh I ni.

    ReplyDelete
  29. memang susah nak makan dengan sempurna bila dak tecik nangis.. ;)
    silap2 bertambah semangkuk lagi kan.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads