Tuesday, 15 October 2013

Butter Chicken to Please Him

Selamat hari raya Eidul Adha tuk semua pembaca blog yang budiman..tentunya dipagi raya nie sibuk menunaikan solat hariraya dan bagi yang mengadakan ibadah korban, sibuk plak ngan kerja korban, pembahagian daging..dan juga masak daginglah tuk bahagian sendiri..

Inshaallah kami akan beraya esok, lambat sehari lah kiranya..depa disini strictly tengok anak bulan..bulan kat sini lambat kelihatan tuh pasal ketinggalan.

Pun begitu, alhamdulillah semalam sempat jugak kami berpuasa sunat 9 Zulhijjah, ikut hari Wukuf lah walaupun kat sini kalendernya baru 9 Zulhijjah.

So semalam, dok berpikir2 dari pagi apa nak masak tuk juadah berbuka puasa..atau dinnerlah. Big Boss pun puasa jugak bersama-sama. Ingatkan nak masa simple jerlah..masakan ikut selera masing2, 2 jenis yang berlainan..sorang nasik, sorang roti paratha ngan lauk pauk berasingan..

Kemudian teringat masa berpuasa sunnat minggu lepas..biasanya big boss memang tak cerewat atau demand nak makan apa..masak apapun dia makan..so minggu lepas masak biasa jerlah..vegetarian menu untuknya..bila dekat nak bukak puasa dia pun tanya masak apa...katanya masa kat sekolah terasa sangat lapar dan letih dan teringin nak makan macam chicken or fish gitu..malangnya sebab dah masak kan dan dia lak lambat cakap..so terpaksalah makan yang vegetarian menu tuhlah..huhuhuh

So smalam,mengingatkan itu dan takut dia teringin lagi nak makan sedap sikit ..masaklah yang special sikit..for the first time buat nie..tuh pun guna ready mix..


Butter chicken..dah nampak cam yang kat kedai mamak dah kan..heheh. Just follow steps kat paket..bahan2 memang mudah dan sempoi..tak macam resepi yang dok gugel kemain complicate lg resepinya.. yang ini cuma perlukan butter, susu dan tomato puree...masaknya pun tak sampai setengah jam.

So bila dah bukak posa..dan siap hidang ngan nasik panas..he was very pleased dan makan bertambah-tambah gitu..katanya kalau kat India, ini adalah makanan feberet high class nyer orang kat sana..kalau jual nie mesti laku giler nie..hehehe..ade leftover lagi, hari nie dia nak makan lagi ngan nasi panas for dinner.

Inilah ready mix nyer masala..


Nampak gayanya kena beli lagi simpan wat stok..kang kalau ade tetamu boleh please kan mereka lak ngan menu nie, mereka kat sini mana biasa masak ayam butter nie, sekali try mesti terangkatnyer...hohoho

12 comments:

  1. Menarik ni.....nampak sedap dan kuahnya pekat kan Ummu.... :-)

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya buat sis n keluarga

    ReplyDelete
  3. Assalam.. semoga Eidul Adha esoknya dilalui dengan ceria... esok dah keje hu hu.. masakan India yang ada masala mix memang favourite akak ... teringat masala ayam kat Insaf... lagi menginsafkan...

    ReplyDelete
  4. Salam Aidil Adha ummu...ohh lmbt sehari ye..sedapnya nmpk ayam butter tu..atie
    Masak rendang daging je request by babah pae..mkn dgn ketupat segera pnya..hehe. .

    ReplyDelete
  5. salam Aidil Adha Ummu...kami dah raya dah..dah dapat tulang tulang kurban pun...kalau tulang tulang tu masak camni pun ok jugak kot!! asyyiik sup jer!!

    ReplyDelete
  6. Hari ni turn singgah blog orang lain yang dah sambut raya.. esok turn kami pulak singgah umah ummuaidan.. :)

    ReplyDelete
  7. ohoho memang menu high class sangat. Ready mix lagu ni mmg berbaloi simpan epsecially untuk emergency time kan.

    Selamat Hari Raya U guys.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...
    selamat hari raya aidiladha buat ummu dan keluarga.. :)
    sedapnya butter chicken.. :) terliur tengok.. kalau anak2 nani dapat butter chicken berkuah gini.. jenuh bertambah diorang makan tu.. :D
    Kitorang makan kari ketam dan sayor kacang buncis je tadi.. alhamdullillah.. walaupun serba simple sangat... tapi bersyukur ke hadrat ilahi.. :) kan.. :)

    ReplyDelete
  9. Sedapnya masakan made in Fiji tuh...
    Salam Eidul Adha buat Ummu dan famili di sana. Nanti boleh bercerita tentang kemeriahan beraya di Fiji pulak...

    ReplyDelete
  10. Butter chicken kalo kat sini warna kuning2 je. Yang ini mcm nak kehitam skit kan? Mungkin sbb tomato puri kot ye?

    ReplyDelete
  11. Tengok pun dah tau sedap UA.... cicah lempeng ke cicah roti sedap tu...macam briyani je ghupenya

    ReplyDelete
  12. Salam Ummuaidan,

    Hari tu Mak Aji ke masjid India cari rempah beriani Pakistan dan terjumpa segala bagai rempah, ada yang x pernah jumpa pun sebelum ni. Naik rambang juga mata kami memilih. Semuanya ready-made mix macam Suhana tu! Setakat yang kami dok cuba buat tu memang sedap2 belaka!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads