Tuesday, 22 October 2013

Tropicana Garden Dibulan October

Agak lama rasanya tak update pasal tanaman dikebun..mungkin dek kerana sibuk ngan mem kecik juga mood daging raya sikit sebanyak walaupun tak seberaya mana serta hujan yang agak kerap kebelakangan nie..alhamdulillah membereskan kerja2 menyiram..:)

Tanaman tropika yang diusahakan oleh tukang kebun yang ambil alih kuasa tapi hak milik dan penjagaan tetap sama-sama atas kepala lah..:). Kebanyakkan tanaman berusia dalam 2 bulan sejak ditanam pada school break yang lepas,


Jagung manis mungkin dalam 20 pokok...lambat lagi nampak gayanya nie nak dapat makan jagung bakar..hehe


Petola liar atau 'junglee teroi' orang sini panggil..baru mula berbunga..pun belum merasa hasil yet..


Kangkung..ini ditanam style gini sebagai percubaan..gali lubang, letak plastik..kambus balik ngan tanah..tujuannya tuk menakung air lebih lama dari diserap terus kedalam tanam..kangkung tak besar sangat sebab ditanam guna batang bukan dari benih.


Ubi keledek kuning yang tak tertuai-tuai sampai hari ini..actually sayang nak korek, nak simpan bila Arissa dah makan solid nanti bolehlah buat food for her inshaallah.


Cili serba lengkap..cili besar 2 jenis, cili kecil..tak payah dah nak sibuk-sibuk cari kat pasar.


Ini yang dibiar menjalar nie kurang pasti labu apa...tukang kebun kata biarkan dia, nak tengok jadi buah apa nanti..:)..labu air ker?


Kacang bendi yang dah mula mengeluarkan buah walaupun pokok masih bawah paras lutut..

Selingan tuk hari nie,


Betullah kata kak zakie dalam entry nasib sipokok betik dulu..kena jaga2 yang bertunas balik tuh mungkin akan menjadi mangsa semula..ini memang mangsa yang sungguh malang...dengan akar2nya sekali dicabut..membebel bapaknya..:)


Macam tak banyak kan tanaman tropika kali nie..actually kekangan masa nak berkebun samada tukang kebun bersara mahupun tukang kebun yang ambil alih...tanam jer setakat yang mampu..

Nanti sambung updates pasal tanaman ulaman dan sayuran hijau pulak..inshaallah.


27 comments:

  1. Nampak subur semua pokok jagung tu Ummu. Mak aku skg ni pun tanam jagung kat kampung, tak sabar tengok hasilnya nanti....
    Sian pokok betik tu, dengan akar2nya sekali tercabut...hehe

    ReplyDelete
  2. suburnya pokok ubi keledek tu

    ReplyDelete
  3. salam UA, teruja nak tgk buah petola liar tuh, ummu jgn update bila harvest nnti ye ...

    ReplyDelete
  4. Hihi... Aidan..Aidan... auntie dah agak dah bila ummu dah jarang ke kebun sebab adik mestilah Aidan yg jadi hero.

    Aidan geramlah ummu apasallah tak besar-besar pokok betik ini. Itu yg dicabutnya.

    ReplyDelete
  5. UA.. bila la akak boleh menyemai jagung ni!.. teringin gak rasa tanam jagung dan makan jagung tanam sendiri

    ReplyDelete
  6. banyak jugak yang ditanamnya tu...geram plok zee tengok..
    untung arrissa, ummunya dah siapkan bekal tuk solid food yer..
    pokok betik tu mesti kerja si aidan ni..ahahahaa..

    ReplyDelete
  7. salam UA......

    banyak tu......lepas nie....boleh masak macam2 segar je daun keledek tu...pucuk2 tu buat goreng belacan sedap tu.....

    ReplyDelete
  8. DAH BERBAKAT UTK MENJADI PEKEBUN JAYA..PANDAI AIDAN..MULA2 CABUT..LAMA2 NTI DIA SENDIRI AKAN MEMAHAMINYA..SBB SEKELILINGNYA ADA CONTOH TERBAIK.

    ReplyDelete
  9. ASSALAM ummu
    pokok jagung tu yg best.. sebab buahnya tu nanti menjadi.pojaan hati bos kecik.. mem kecik kena tunggu ubi keledek kuning yer.. nampak ummu tunjuk pasal pokok2 ni.. seronok sangat nampak.. kat umah nani pagi tadi mr mama dah berbisik2 ketika nani siapkan lunch kimi and kinah kat dapur pagi tadi.. katanya peria.dah berbuah.. sekali gi tengok betul.. insyaallah kuar 3 biji setakat yg nani kira dan nampak.. seronok nyer rasa hati sebab banyak2 yg nani berjinak2 menanam.. kali ni membuahkan hasil.. balik keje nanti leh amik gambar.. nak amik gambar pagi tadi tak sempat pula, sebab sibuk segalanya sebelum kuar keje..
    kesian pokok betik bos kecik kerjakan yer..

    ReplyDelete
  10. kangkung ummu besar lah jugak dr sy punya..padahal sy semai dengan benih

    ReplyDelete
  11. Rajinnya UA berbudi pada tanah. Semuanya ada...Pokok pisang tak tanam ke???

    ReplyDelete
  12. mcm tak banyak tp org tgk banyakkkkkk tuh kak oi... tunggu mem kecik dh beso skit kot nnti blh la akak aktif semula... kalu tak harapkan bos beso lah yg tgk tanaman

    ReplyDelete
  13. seronoknya tgk kak...jeles tul...memg minat sy nie bercucuk tanam..tp apakan daya xde tanah seluas nie. Last wat mcm nie, lbh kurang 14tahun lps blkg umah mak..syok mcm2 tanam..sawi, labu, kelisa, cili, argghhhh jelesnya kak

    ReplyDelete
  14. Kagum betul tengok tanaman UA. Saya ni bukan jenis tangan hijau. Kalau tanam apa pun, asyik terkulai layu. Minat pun mungkin kurang...

    ReplyDelete
  15. Best la Arissa dah ada stok solid fisrt food. Takyah susah2 gi cari. Kalau biar lama2 dalam tanah takpe ke? Tak jadi terlebih matang ke? Yg teknik tanam kangkung tu kretif.

    ReplyDelete
  16. Tanam setakat mampu pun rasanya stok utk sebulan tu UA hehe
    Siapa punya angkara pokok betik tu UA.....tuan kecik ke? hehe

    ReplyDelete
  17. semua sayur-sayuran tu saya suka.. dapnye.. dapnye.. membayangkan bila ianya dapat dimasak.. sedap dimakan.. ;)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Ummu,
    Only one word.. SALUTE..

    ReplyDelete
  19. wah wah ..jadi petani moden di bumi Fiji ye..UA...klau dekat boleh xport ke sini tu!!
    Subur betol tanah di sana tu ye..nekcik tengok macam senang jer pokok tu mnjadi!!

    ReplyDelete
  20. Tgk pokok jagung tu, teringat zaman sekolah dulu...projek subjek Kemahiran Hidup, tanam jagung...hujung tahun dapat lah makan jagung..hahaha

    Tanah subur tu...sayur pun nampak meriah tumbuh :)

    ReplyDelete
  21. Dulu masa sha kecik2 banyak ladybird kat pokok jagung.. sronok kitorang main.. hehehe..

    Akak sha series jeles bila akak up entry nih.. sbb sha dok umah apartment..takde tanah huk3

    ReplyDelete
  22. kesian kat pokok betik tu.... harapnya pokok betik tak merajuk dan kembali sihat lepas di tanam :)
    Ada la juga tanaman tu daripada tiada, kan?

    ReplyDelete
  23. Sikit2 pun tak per la kan, boleh dibuat makan, Arissa pun dpat merasa first solid food hasil titik peluh parents dia :D Kesian sungguh nasib si pokok betik itu.

    ReplyDelete
  24. banyak lagi hasil tanaman akan menyusul kan Ummu...subur2 je nampak nya...:)

    ReplyDelete
  25. betik jadi mangsa 'kerajinan' Aidan berkebun lagi...?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads