Friday, 11 October 2013

Yang Dicari-Cari

Sewaktu ke Nadi Airport tempohari, baliknyer tuh sempatlah singgah di Nadi Town, dimana kat sana ade sebuah supermarket yang terdapat banyak sikit barang2 yang tak boleh dapat kat tempat kami walaupun supermarket yang sama..mungkin sebab besar sikitlah kot..


MH Supermarket/ Hypermarket- kat sini ade banyak jugak barang2 yang diimport dari Malaysia. Cuma harga sesetengah barang agak mahal berbanding ngan supermarket yang lain. Barang yang takder tkat supermarket lain kadang ade kat sini..tuh pasal yg suka datang sini.

Dalam meninjau2 tuh terjumpalah beberapa barang yang dicari2 sejak sekian lama yang ade dalam kotak fikiran untuk membuat beberapa projek masakan..


Yang nie jenama baru nie..Kebab Masala Mix untuk projek kebab raya korban nie inshaallah, En.Abuaidan bakal chefnya. Dan Butter Chicken Mix ready made masala pula yang agak senang penyediaannya, dah lama dah cari butter chicken mix nie untuk cuba. bykkan ready made paste still nak kena guna banyak bahan jugak..yg ini cuma letak susu segar jer.


Ikan apa nie korang panggil? kalau orang kelate panggil ikan selaye atau selayang..jarang2 jumpa kat sini. yang fresh takder, cuma frozen..tuh pun yang dah tak berapa fresh..tuh pasal En abuaidan kurang gemar nak beli...makan ikan jenis besar jerlah most of the time.


Yang nie tuk projek hujung minggu nie..Whipping cream tuh senang jugak jumpa cuma baking coklat tuh yang susah nak dapat, very  limited jarang ade dipasaran. kalau ade pun kejap jer, pastuh tak wujud...agak mahal jugak tuh dlm $15.00. Ade sorang tuh tak nyabar2 asyik dok mintak, esok kena jalankan projek nie inshaallah..


17 comments:

  1. sedap nama perencah segera tu yer, macam nama anak dara M'sia

    ReplyDelete
  2. Salam Ummu....ikan beku camtu memang tak fresh kan, rasanya dah hilang sbb simpan lama dlm ais.
    Jangan lupa post tentang projek tu ye...hehe

    ReplyDelete
  3. Salam Jumaat Ummu..
    wah! dah banyak perancangan lah ye utk raya qurban nti... jumpa jg barang2 yg di cari walaupn agak mahal...tak pelah janji ada kan...:)

    ReplyDelete
  4. Projek apa la gamaknya ummuaidan ni. Paste jenama suhana tu buatan malaysia ke? Macam tak penah jumpa pun kat sini.

    Ikan selayang tu pun saya panggil ikan selayang gak. Tu la, saya rasa mcm org malaysia je yg makan ikan kecik2 ni. Cekelat cadbury utk masakan tu pun susah nak jumpa kat sini. Kalo van houten tu selalu le ada.

    ReplyDelete
  5. macam projek besar jer ni ummu..pasti kebabom ni..
    ikan frozen ni memang kureng skit tapi kalo dah dok merantau gitu terpaksa la..sesekali nak makan boleh kot..ado ore panggil ike sardin jugok..

    ReplyDelete
  6. Tak sabar nak tengok kejayaan projek ummu...hehehee...

    ReplyDelete
  7. moga projek yang dirancang berjalan dengan lancar hendakNYA.

    ReplyDelete
  8. salam UA, kdg2 yg susah dpt, buat kita lebih hargai kan ummu....hrp projek bejln lancar...

    ReplyDelete
  9. Sekarang dimana-mana lebih kurang Ummu. Banyak yg ready paste cuma kena kreatif tambah sikit itu-ini ajelah...

    Yg projek tu kakak pun tak sabar nak tengok. Tak dapat rasa dapat tengok Aidan makan pun jadilah:)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum ummu, lewat masuk ofis hari ni sebab bawa si kecil fiyya gi klinik demam.
    ni pun baru lepas apdet blog, kali ni terpaksa pakai hp gak utk apdet.. dah gian nak apdet blog la ni kiranya.. uihihihihi

    Besar project raya qurban nanti nampaknya nih.. kami tak pulang ke kampung pun raya haji ni, memandangkan mr mama di bekukan cuti next week.. so dok KL je la jawabnya..

    X sabar nak tengok project besar di dapor fiji ni.. sib baik tenet kat umah dah ok, leh la keep in touch walaupun cuti 4 hari start esok.. hihihihi

    ReplyDelete
  11. yg rempah kebab masala tu, banyak jual kat bradford ni... tapi tak pernah pula cuba beli... biasa beli kebab yang dah siap frozen, kena la juga dgn selera :)
    Projek apa dgn cooking coklat tu? mcm nak buat coklat indulgance jer...

    ReplyDelete
  12. UMMU.. nani tak dapat lak kopun untuk amik daging korban tahun ni.. cam tahun lepas ada.. tengok lah kot2 kat masjid nanti lepas solat boleh beratur untuk dapatkan daging tu atau tidak..
    OOOOO.. ummu dan abuaidan korban kambing yer.. alhamdullillah.. kalau sini kambing mahal, kalau lembu 1 bahagian rm450/-, ..

    aminnnnnnnnnm untuk doa yang di kirimkan untuk fiyya.

    ReplyDelete
  13. Salam Ummuaidan,

    Dah bersiap2 beli bahan untuk raya haji dah ya! Mak Aji pun semalam ke KL untuk cari rempah beriani, juga untuk raya dan selepas raya, Pak Aji suka yang masak sendiri ni!

    ReplyDelete
  14. Suhana? Comelnya nama!
    Agaknya bagaimana suasana korban di Fiji...

    ReplyDelete
  15. Rempah2 ready made gini kalau dah tua yg mana bagus brand nya, mmg puas hati pakai. Yer la macam I ni tak berapa lulus kat dapur lagi, kadang2 tension jugak la masak from scratch. Owh ikan kat sini pun sama, kalau kcik2 gini jenis frozen jer yg ada. Tu jarang makan ikan.

    ReplyDelete
  16. menjadi dh projek hujung mngu yer :)) yg tu ikan jaket ayut panggil.tak pon ikan cecaru..bakar je dh sedap.grg tak best...

    ReplyDelete
  17. Senang kerja kalau pakai paste nikan UA...tambah lagi ada mem kecik tu hehe...mudahkan je kerja tu... cepat dan pantas!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads