Tuesday, 16 July 2013

Demi 15kg..

Ketika berada di hospital selepas bersalin, tidak perasan betul2 lagi..bila tengok orang yang dah bersalin tetapi badannya macam masih preggy lagi..ade jugak unsur2 ngumpat dalam hati..uh uh, tak baik!

Bila balik umah, hari ke 3 pantang, ternampak cermin..cuba pandang betul2 sket..Astaghfirullahalazhiim..aku kah itu? Oh tidak mungkin!!! Sekali tengok macam masih lagi preggy, berkali2 tengok macam mak anak 10...oh tidak..gara2 ngumpat orang dalam hati lah tu...

Ya Allah..mungkin habuan dari makan tak hengat dunia masa peknen dulu kot. Bayangkan berat  naik dalam 20kg lebih...kalau lembu atau kambing lebih berat takper jugak, untung! Tolak2 yang babynyer part tinggal dalam 15kg yg kena setel sendiri.

Bila tanya En. Abuaidan plak, dia pun ngan jujurnya mengiyakan .."ya..very big"..kurang2 amek hatilah kan cakap taklah, biasalah tuh baru lepas bersalin..huhuhu

Hari ke 4, 5 masih jugak jugak perut cam peknen lagi..hari berikutnya dah tak sampai ati nak tengok cermin..

Lepas seminggu baru tengok cermin balik, ade sikit perubahan... perut dah turun..tak nampak cam peknen 7 bulan dah lagi..tapi mungkin cam peknen 5 bulan lah kot..huhuhu

Dek kerana tak leh terima hakikat dan beauty conscious pun ade, terpaksalah buat plan 2 in 1, berpantang dan berdiet..aduss...sedihnya tak dapat makan nasi 2 pinggan sewenang-wenangnya cam dulu.

Makanan pantang buat masa nie cuma ikan samada buat sup atau bakar..awalnya makan nasi 2 kali, kini dikurangkan cuma lunch sahaja. Bekfes ngan oat atau biskut atau roti, minum pagi ngan biskut..dan dinner ngan biskut with kopi atau milo..tension..tension...bukan kehendak hati. tersiksa nafsu begini.


Biskut kering cicah kopi atau milo peneman musim pantang + diet

Nampaknya gayanya lepas abes pantang 44 hari kena tambah lagi diet 16 hari lagi kan. Dengan musim raya pelbagai kuih, biskut dok menggoda nanti..mampukah? Ataukah penderaan melampau terhadap nafsu makan..huhuhu

Boleh ker nie? aduss...siapakah bisa tahan makan biskut selama 2 bulan..lupakan nasi lemak, bihun goreng, nasi goreng dsbnya..hendak fit balik kena berkorban wahai biskut2 raya sekelian..

Harap2 breastfeeding jugak dapat membantu to speed up the buang lemak. Kalau tak berjaya jugak nampaknya kena ketuk cermin ngan tukul nie..heheh

30 comments:

  1. assalam UA.. tak payah tengok cermin la gamaknya lepas ni he he.. walau apa pun kesihatan kena jaga !

    ReplyDelete
  2. Salem, Hye selamat Berkenalan. :-) . Normal la tu kaan lepas bersalin bdan besar. Eta dulu pon camtu. Tapi hasil bf mmg menyeronokkan. Cube akk buat diet seimbang, (20% nasi, 30% protein,50% sayur n buah). Insyaallah boleh membantu n lebih sihat. :-) . Eta dlu buat camtu je..SBB x tahan bila asyik lapo manjang. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..selamat berkenalan..
      mmg betul bf tuh berkesan..anak yg1st tuh bf.cuma this time rs bdn besar sgt,,tuh yg nak diet tuh...formula diet tuh leh cuba tuh..:)

      Delete
  3. betul tue sis..sy dulu mencecah smpai 70kg masa preggy..sekali bila baby keluar..apasal tgk perut ni mcm ada baby je lagi. tension sguh rasa..tp breastfeeding memg sgt membantu..now dh dpt balik berat badan asal sblm kahwin..happy..

    ReplyDelete
  4. salam kenal,

    Insyaallah, exclusively breastfeeding untuk 6 bln pertama dapat turunkan berat badan tanpa sedar...percayalah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..
      mmg betul..ms anak first pun bf, cuma this time rs bdn besar sgt..

      Delete
  5. Jangan paksa diri.. yang penting makan makanan yang seimbang..
    InsyaAllah.. moga usaha untuk menurunkan berat badan berjaya disamping dapat breastfeeding dengan jayanya.. ;)

    ReplyDelete
  6. Biasanya badan kita ambik masa sekurang2nya 6 bulan untuk kembali keasal ada sesetengah orang sampai setahun. Dalam pantang jangan biar perut kosong, org tua2 marah coz takut masuk angin katanya. Pelan-pelanlah jgn siksa diri dalam pantang ni.

    ReplyDelete
  7. Saya lepas bersalinkan kembar pun perut cam ada baby lagi tapi sebab bf dua orang, mak suruh makan nasi hari2 sampai abis pantang...skang ni dah dua tahun tapi still kena cari jalan nak kuruskan perut..huhu..(waktu pantang kena makan makanan berkhasiat supaya baby dapat khasiat juga)

    ReplyDelete
  8. Ni yang dah lama tak beranak tap perut macam preggy 5 bulan apa kes pulak UA ? hehe...bukan perut je...badan pun sekali simbang...lagi dasat gitu! hehe Tapi puasa ni melantak jugak haha...tak hengat dunia !!!

    ReplyDelete
  9. Nor, toksoh la diet lg.....make jah po kalo....takut nati effect ko susu.....biasolah tu baghu lepas beranok ke.....nati lamo2 turun lah tu.....tamboh lg nor breastfeeding jugok tu gak, lg mudoh turun nyoh....pahtu lps pate buleh berkebun.........toksoh la diet tok make nasi........

    ReplyDelete
  10. jangan la diet 'kejam' sangat... U kan breasfeed baby... insyaAllah nanti turun...cuma ambil masa skit...lepas 44 hari insyaAllah perut bole kempis balik...syarat dia mesti pakai bengkung hari-hari - jangan mengelat... sapu lotion slimkan perut... atau paling tidak guna cara org dulu2 - kapur + limau

    pastu bab makan, portion makanan kena kecilkan... jangan skip meal... sbb U breastfeed baby... baby dpt khasiat makanan drpd apa yg kita makan...lagi pun klu perut masuk angin pun tak bagus... sbb nnt baby pun dpt kembung perut - lagi tension...

    bab kurus - itu mmg ambil masa... alaaa... bukan ke hari tu kita 'menggemukkan' badan ambil masa 9 bulan... nak kecikkan balik mana bole dlm masa seminggu... :) sabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atas nasehat eja nie..

      yg part bengkung tuh mmg sy takleh..ade gak cuba..rs sesak sgt..yg first dl pun gitu jgk..akhirnya perut kempis sendiri..

      heheh..yg bersemangat nak diet tuh sbb tak tahan tgk badan besau sangat..huhu

      Delete
  11. salam UA, posa2 ni tengok biskut kering pun teliuq...hehehe...pasni sure ramping tuh...aidan pun tok kenal mummy dia doh nati...selamat berdiet

    ReplyDelete
  12. alah...dah start nak diet ke Ummu.. mcm awal sgt plak..hehee
    teringat masa zaman pantang kan Pa'e..kuat btl makan masa tu, tak terfikir lg nak diet..haha.. mur pa'e dlm 3/4 bln br start diet..hehe

    ReplyDelete
  13. aku ni tak mengandung tapi perut macam org mengandung 5 bulan, tak kisah berdiet pun.. hahaha

    ReplyDelete
  14. hehehe selamat berpantang dan jgn diet kuat2 sngt.. sebab kita BF kan babykan.. apapun gd luck ! nnti update yer berjaya ke tidak !

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ummu...
    mak nani datang.. tadi internet kat ofis ok.. cuma sever down.. tak leh nak login pc sbb server problem.. so skrg dah okey.. baru dapat jalan2.. :D
    banyak juga ummu naik berat badan waktu mengandungkan arissa ye.. sampai 20kg tu.. tapi harap2 cepat lah turunnya.. nani ni ngandung fiyya naik dalan 3 - 4 kg je.. lepas tu dah bersalin turun 5kg, lepas tu skrg dah naik balik ke asal sblm mengandung.. uwaaaaa sedeyy siot.. :P
    >> biskut cicah ngan air kopi.. skrg ni sedap lagi lah.. nanti dah hari ke 40 dah nak muntah ijo nampak.. hahahahaha..

    ReplyDelete
  16. Jgn susah hati ummu. Paling mujarab nak susut ialah breastfeeding itu yg pasti. Kalau nak diet jgn sampai susu kurang pulak dik ye. Kesian baby kan.. Soal pert besar sikit tu biasalah tapi kalau berbengkung lama-lama hilanglah ummu. Jgn takut. Yg penting sekarang jaga dulu kesihatan ummu dan baby betul-betul..

    ReplyDelete
  17. Assalam Ummu....
    Wah banyak naik tu, takpe, pelan2 orang sabah bilang....dulu aku bersalin anak pertama pun gemms sangat tapi diet sikit2, berat pun lama2 turun juga....

    ReplyDelete
  18. Salam UA,

    Insyallah kalo breastfeed berat badan senang turun. Selamat berdiet.....sedap pulak tengok biskut tu. huhu

    ReplyDelete
  19. ee jgn risau ummu.kalau baby hisap susu bdn..gerenti kurus punya...

    ReplyDelete
  20. huhuuhuh.....cermin mengejek je tuuuuu

    ReplyDelete
  21. hehe alamak jgn tengok cermin...pandangan mata selalu menipu hehe.apa2pun jgn diet yg ekstrem sangat ye...kesihatan kena jaga especially dalam berpantang ni.take care,dear!

    ReplyDelete
  22. Haha...'ya very big' tu yg tak tahan tu dengar pengakuan jujur :-)

    Takpe2 slow down. Jangan tertekan sgt. Baby menyusu memang membantu byk dlm menurunkan berat badan. Kes saya aritu strict berdiet lepas stop breast feeding anak. Memang badan bagai dipam-pam. Berkat strict diet dah back to comfortable figure.

    P/s : seriously bagi saya cermin memang berperanan penting utk buat tuan punya badan sedar diri. saya dulu pun tekad berdiet bila one day terperasan betapa buruksnya saya dlm cermin hihii..

    ReplyDelete
  23. hihihi, abuaidan sama jujur dengan cermin....
    Tapi rasanya normal la kalau tak turun secara drastik... saya pun perasan ambil masa juga utk perut kembali kempis seperti biasa... dalam sebulan pun, masih ada yg gelebeh (saya ni kes malas nak pakai bekung- tak selesa).
    Cuma saya selalu makan berpada-pada... orang tua kata, masa pantang tak boleh makan bertambah... yg tu mmg saya ikut... kalau bertambah, tiga pinggan pun belum tentu cukup sbb bila menyusu, asyik nak makan jer tapi tak rasa kenyang pun... hihihi

    ReplyDelete
  24. salam ummu...tertarik dengan entry ni..sbb mcm kesah diri sendiri 2 tahun lepas...15 kilo jugak nak kne turunkan hihihi...alhamdulillah berjaya dgn bf dan diet ketika pantang...pakai bengkung sebelum makan

    pg - biskut plus air milo
    lunch - nasi lauk sup sayur dan ikan bakar masin @ daging bakar masin @ hati lembu grg kunyit @ sup ikan.. (menu selama 3 minggu)..lps tu baru dpt makan ayam n etc
    dinner - lauk sama dengan lunch..dinner awal kul 6..sebelum tido minum milo

    tapi lepas pantang..dah tak reti pantang..tibai macam2...naik balik 5 kilo hahahah

    org tua2 ckp..makan nasi jangan bertambah..kalau rasa nak mkn banyak...amik banyak trus..jangan bertambah...sy tak follow pun ni dulu..ingat utk 2nd nak try..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      nadia nyer menu n petua nie cam blh apply nie...sy tak suka pakai bengkung ..rimas..tp alhamdulillah perut dah rs makin kempis nie..heheh..

      tuh psl bila turun mesti berat tuh kena turun kurang lg dr sblm peknen..spare sket kan..nak makan puas2 lps tuh..hehehe

      yg tambah nasi tuh..br nak praktis..kalau lauk sedap ter tambah jgk tuh..heheh

      Delete
  25. salam,nor..owhhhh...nor tua skit je :) btw pntang & diet mmg bagus brjln srentak :)

    ReplyDelete
  26. hehehe.. kita masa berpantang duduk dengan mak.. so segalanya dikawal.. berbekung, berdiang, bertungku.. minum air akar kayu.. semuanya lah...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads