Saturday, 8 March 2014

Selera Malaysia in Demand

Hujung minggu yang agak sibuk dengan adenya tetamu yang datang dan bermalam dari petang khamis lepas. Biasalah kalau ade tetamu chef mestilah sibuk ngan urusan makan-makanlah walaupun dengan susah payah anak kecik..tetamu tetap diutamakan..:)

Kadang bila orang datang umah selalu blur apa nak masak..cuba masak seringkas mungkin tapi dalam menu2 pagi petang siang malam tuh mesti ade jugak yang special kan.

Cam smalam dah masak nasi lemak for dinner...

Namun lunch hari nie depa requested lagi..so kenalah memenuhi order dengan gembiranya kan..iyalah orang like kita nyer food..malaysian food..mesti hepi..heheh

Nasi lemak basic2 sahaja..nak buat menu yang advance sket memang perlukan banyak masa dan kerja.

Sambal versi manis, kacang goreng, ikan bilis (tak masuk gambar) timun serta telur..sudah cukup membuatkan mereka makan bertambah2 macam makan nasik berlauk ayam kari..heheh

Simple jer kan..tapi puas ati walaupun buat dua kali..

Dessert plak yang dah master lah..agar2 oreo..kang nak cuba yg baru takut kelam kabut tak menjadi buat malu plak kan..huhuhu..

Aku nie suka benar kalau guests nak makan makanan melayu nie. Kalau suruh masak3, 4 kali pun tak kesah..janji ade orang jaga Arisaa...hehe

Inshaallah pagi besok depa beransur..pun pagi besok kena buat citarasa malaysia jugak sket buat bekal dorang makan dalam perjalanan..:)

p/s-inshaallah bila ade peluang nanti beransur2 aku dtg melawat umah korang plak yer..sila sediakan menu sedap2 tau..heheh

13 comments:

  1. Salam UA, memang best bila kita masak yang simple2 tapi dapat pujian dari org yang makan tu..selamat berhujung minggu dan melayan tetamu..orang selalu pesan tetamu kena layan elok2 kerana mereka membawa rezeki untuk tuan rumah..

    ReplyDelete
  2. terliur tgk sambal nasi lemak tu

    ReplyDelete
  3. Bangga juga ye UAA bila orang suka masakan Malaysian ni... nasi lemak Memang popular gitew ;)

    ReplyDelete
  4. Hari ni akak gulai daging dengan kentang.. biasala gulai kuning jo... berkenan dgn agar2 OREO tu...

    ReplyDelete
  5. Sis dah share ke resipi agar2 oreo tu? Semuanya yami!

    *let's pray 4 mh370

    ReplyDelete
  6. Seronok bila org tersyg puji dan suka masakan kita kan...
    memang nampak menyelerakan nasi lemak tu... :)

    ReplyDelete
  7. sambal tu pekat merah..mmg suka sambal mcm tu

    ReplyDelete
  8. kalau saya pun mesti nak berbangga dgn masakan negara sendiri. bagus UAA sbb memperkenalkan makanan tradisi kita kat mereka. biar la femes plak makanan malaysia kat luar, idok le asyik pasta dgn pizza je yg femes.

    ReplyDelete
  9. psstt: dorang tak mintak resepi sekali ke..?

    ReplyDelete
  10. Rupanya bizi kawan kita ni....patut pun senyap tanpa khabar hehe...
    Seronok bila orang suka makan kita masak....rasa nk masak sekawah yek hehe

    ReplyDelete
  11. Lama xmkn nasi lmak...ayut ni klu nasi lmak mkn rmai2x baru jln..klu x mmg xkn mkn...huhu..agar2x oreo tu nmpk best je...!

    ReplyDelete
  12. Hello dan salam perkenalan. Saya ingin bertamya, bagaimana abuaidan dan umiaidan boleh berpindah dan bertugas disana. Saya amat meminati blog anda dan suka membacanya..bolehkan kita jadi kawan blogger...

    ReplyDelete
  13. Hello dam salam perkenalan. Saya ingin bertanya satu persoalan, bagaimana abuaidan dan umiaidan boleh berpindah dan bertugas di saya. Saya amat tertarik dengan cerita yang di tuliskan di blog anda.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads