Saturday, 15 March 2014

Roselle Yang Lebat Buahnya

Alhamdulillah waktu yang ditunggu-tunggu akhirnya datang jugak..
Menunggu berbuahnya roselle yang satu nie untuk dibuat jus..
Dalam perancangannya secara besar-besaran..:)

 Bunga yang matang

 Buah yang begitu lebat..semakin membesar dan rapat2

 Pada setiap dahan2.. buahnya dah berganda2 daripada buah yang terhasil dari keseluruhan pokok yang ditanam sebelumnya.

Lihatlah pokoknya..begitu subur dan besar kan..rasanya total buah keseluruhan lebih 100 kot...heheh..nanti kita kira masa menuai nanti..inshaallah.

Nak tunggu sikit lagi kasi buah besar lagi inshaallah.
Tapi nampaknya ade yang dah mula petik buah nie awal2 lagi..
Buat main..
Katanya ..'fish'...
Harus nampaknya kalau tak monitor betul2 'fish' nie akan habes masuk 'kolam' budak sorang tuh...huhuh 

18 comments:

  1. Assalamualaikum ummu..
    Suburnye pokok roselle tu. Daun roselle tu pun blh di masak wat sayur. Daun dia mmg masam sgt.. rebus buang air dia pastu masak campur dgn sayur terung mmg sdap. Hehe roselle blh plk jadi ikan dlm kolam si aidan ye.

    ReplyDelete
  2. ada sorang jiran kat taman rumah ai ni tanam pokok roselle dan sangat subur buahnya tapi sayang tak dipetik sehingga mati pokok tu.. dan ai sendiri asyik terlupa nak beli buah tu dari jiran tersebut. sudahnya melopong jelah tengok pokok roselle tu mati..

    psstt: moga dapatlah 'fish' tu selamat dari pekebun kecil itu.. hehehe..

    ReplyDelete
  3. sejuk anak tekak minum roselle

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah... banyak sungguh buahnya... ada pemancing rupanya... kena pantau la aktiviti dia.. kalau tidak harapan ummunya tak kesampaian..

    ReplyDelete
  5. Hahaha Aidan la tu kan...fish pun fish lah...mcm mnr yer bela pokok ni...sy punya renek bantut...berbuah...tp x byk...x tinggi mcm ni...ummu pangkas ker? Pokok tanam rapat2 tak...

    ReplyDelete
  6. subur molek roselle dia. sedapnya panas2 ni minum air roselle

    ReplyDelete
  7. subur bebenor pokok roselle tu Ummu... best lah nti nk buat jus...byk jg buahnya tu klu smpi 100...:-)

    ReplyDelete
  8. ha ah lebat giler, suka tengok berbunga2 hati ini (i lak yang lebih). Canner buah ni boleh jadi Fish ek? hmmmm... hehehhee

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum ummu...
    Terima kasih kerana singgah rumah org yg sebok meniaga kain ni.. haahahaha tapi sebetulnya Monday to Friday sangat lah bizi kat ofis... lg pun isnin dan selasa no internet connection at ofis.. kat umah lak nani mmg dah terminate.. so lewat petang selasa baru internet.ofis di sambungkan.... tikus gigit fiberoptic wire sampai putus.. tu la citernyer... lepas report kat TM baru diorang betulkan...
    Smlm oleh kerna Friday barulah nani top up kan basic tenet maxis ni... hihi kitorang sini semua sihat.. fiyya sedang berlatih bangun nak menapak.. tapi still jatuh2... Haikal baru bail sikit kena serangan sama last wednesday .. smlm lak adik bagi tau kat kg.. mak nani masuk wad.. penat... tapi mak dan kakak2 talk bagi balik sebab Haikal masih belum betul sihat... stand by nak bawa gi spital je lagi... nani sibok... mesin basuh rosak... hari2 kena gosok tangan... hmm mm tu la cited ummu ..
    Neway... tq and take care...

    ReplyDelete
  10. Nanti boleh lah buat jus roselle banyak2....nak kena monitor tu tukang kebun yang suka petik2 tu...hehehe

    ReplyDelete
  11. sedapnyer fresh jus roselle tu nnti...

    ReplyDelete
  12. Salam UAA,

    Wah, banyaknya sampai 100 buahnya! Besar-besaranlah ya projek sirapnya!

    ReplyDelete
  13. Kalau buat jus roselle hantarlah secawan ke rumah teman2 di Malaysia ye...?

    ReplyDelete
  14. salam UAA, subur bangat roselle tu...kami punya dah jadi arwah...

    ReplyDelete
  15. hehe..tang mana la roselle tu serupa dgn 'fish'...

    ReplyDelete
  16. hahaha... fish la plak si aidan ni. Karang dia buat gallery fish plak kat wall rumah. guna crayon. haha.

    ReplyDelete
  17. suka roselle ni, wat air sedap..kat umah mak ada tanam pokok ni dulu..

    ReplyDelete
  18. Siap ada planning nak proses buah ni lg kak nor ni.g gigih ye la.bagus... :) nnt pos kat ayut sikit ea.hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads