Thursday, 27 March 2014

Mengubah Rutin Sitidur Ayam

Kerap sangat terjaga malam..nangis dan tak boleh tidur balik tanpa menyusu..biasanya tak kurang dari 5 kali jugak tiap2 malam dia terjaga...biasanya sebelum aku masuk tidur after 9pm dia boleh terjaga 2 atau 3 kali jugak. Maknya pulak bila bangun selalu sakit2 badan especially belakang...mood pun boleh swing kengkadang dek kerana tidak mendapat tidur yang cukup tiap2 malam...

Dah nak masuk 9 bulan usianya..maknya nie risau jugak takut berpanjangan style takleh tidur sendiri dan asyik jaga nie..penatlah mak gini kan..kena buat something jgk tuk atasi masalah nie..

Namun bukan senang to break the routine..kan?

Dah lama aku bajet nak ubah rutin tidur dia nie ..namun aku kesian kat En.AAA pulak..nanti terkejar2 tak cukup masa ..nak buat kerja dia lagi ..nak tolong tidurkan anak lagi...

Namun smalam bila nampak dia tak berapa bizi usha2 sikit,.. aku suruh dia tidurkan Arissa dengan carry on his shoulder lah...

Lepas suapkan makanan..mandikan...aku handover her to him...told him aku nak habeskan masa ngan kitab yang kurang mendapat perhatian tuh lately..from maghrib to isyak..dia ok jer..sib baik siabang tak give us problem yang nak ngada2 jugak...

Lama jugak it took for him to put her to sleep walaupun she  didn't take afternoon nap before..almost 8pm barulah lentok..biasanya kalau aku tidurkan ngan breastfeed before 7.30pm dah selamat dah..

Pun begitu..setengah jam kemudian terjaga jugak lagi cam biasa...so En.AAA continued tidurkan balik..lepas tuh dia tidurkan Aidan lak...maknyer lak dapatlah betulkan badan sekejap..

Ade rasa something missing dan incomplete bila tak tidurkan dia macam biasa..namun kenalah kuatkan hati kan tuk kebaikan bersama kan...:)

Hmmm..tak lama jugak tidurnya..by 11pm dah terjaga balik...susah benar 'baby ayam' nie nak tidur btul2..tengah2 malam pun still jugak terjaga beberapa kali lagi..kalau dibiarkan meraung makin kuat jadinya..nak tak nak kena jugak serve...huhuh..

Hari nie aku bangun cam sakit2 bahagian leher serta bahu..mungkin sebab asyik dok ngiring jer kot tidurnya... 

Pun begitu..inshaallah kalau En.AAA tak bizi sangat kena keep continue to train her..agar boleh tidur sendiri dan tak bergantung pada nenen...

Dengan tidurnya yang ala2 ayam gitu..makan pun tak kuat mana..akhirnya jadilah dia baby yang tidak bambam lagi seperti dulu...
Tengoklah bezanya masa umur 6 bulan dan sekarang...hilang sudah pipi chubby dan double chin nyer tuh...


p/s-ngan Arissa yang terlalu attach ngan maknyer nie risau jugak aku camanerlah keadaanya bila dok Mesia nanti..mesti susah nak ngan orang lain..camanerlah kalau perlu tinggalkannya tuk sesuatu urusan ker...

21 comments:

  1. Budak nenen badan memang manja dia lebih UAA. Apa pun cara UAA dan AAA ni kakak rasa boleh membantu juga. Pelan-pelan dan sabar sikit. Kena ambil masa juga.

    ReplyDelete
  2. Tak cuba masukan dalam buai ke. Anak saya Alisha pon macam ni...lagi hebat sebab ratu lalak dah puas berusaha siang malam kurang tido. Memang nak elak sgt guna buai takut nak ke mana2 susah tapi dah terpaksa sebab semua org dah tak tahan dgn kaki lalaknya. Pengasuh pun nak angkat tangan. Akhirnya di buaikan sekejap bila lena keluarkan la dr buai.syukur boleh tahan dgn usaha ni dan dia tak la addicted to buai..ada buai lena kalau takde pon boleh tido.

    ReplyDelete
  3. Tak cuba masukan dalam buai ke. Anak saya Alisha pon macam ni...lagi hebat sebab ratu lalak dah puas berusaha siang malam kurang tido. Memang nak elak sgt guna buai takut nak ke mana2 susah tapi dah terpaksa sebab semua org dah tak tahan dgn kaki lalaknya. Pengasuh pun nak angkat tangan. Akhirnya di buaikan sekejap bila lena keluarkan la dr buai.syukur boleh tahan dgn usaha ni dan dia tak la addicted to buai..ada buai lena kalau takde pon boleh tido.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ms umur 3 bulan lebih pernah cuba pakai buai...tp takmo dia..asyik nanges jer sampai kita pun naik tensen..alih2 nenen jugak nak tido..
      kalo nak cuba sekarang nie rsnya lglah too much resistant nyer...

      Delete
  4. Kena sabar banyak tu UAA.. sebab dia masih bresfeding.. jadi memang selalu nak melekatlah... kalau akak dulu-dulu tak bagi dorang jaga malam.. pukul 8.00pm tu akak bagi makan nestum.. so dia kenyang.. kurang dia bangun malam dalam pukul 2- 3 pagi baru bangun nak nenen...

    ReplyDelete
  5. alahai..kesian pulak kat maknya tapi dier dah biasa tu kak nor..kena take time la kalo nak tukar jadual..
    ada anak kecik camgini la..tido mesti tak bape nak cukup..

    ReplyDelete
  6. Moga usaha UAA dan en. suami membuahkan hasil hendakNYA.. dan moga dak abang tak meragam dalam masa yang sama.. ;)

    ReplyDelete
  7. salam UAA, ooo cek mek kecik ni tgh jalani sesi latihan intensif ya...caiyok arissa...

    ReplyDelete
  8. alahai kak...sabar kak, mayb masa tdur akak cuba bg sesuatu utk dia pegang, bantal peluk ke..bear ke..

    ReplyDelete
  9. Cubalah pakai buai..bolehlah sambil buai tu UAA tunjuk skill selawat..or nasihat2. Sekarang senangkan..ada spring yg pakai bateri..berenjut sepanjang masa. Anak2 saya semua berbuai, mmg ada pro kontra tapi saya ambik yg positif saja. Anak boleh tidur dgn aman dan selesa. Saya pakai buai guna cangkuk pada siling sbb kl pakai buai yg boleh tolak sana sini tu berisiko terbalik lbh2 lg bila ada abg yg tgh aktif tu.

    ReplyDelete
  10. Cubalah pakai buai..bolehlah sambil buai tu UAA tunjuk skill selawat..or nasihat2. Sekarang senangkan..ada spring yg pakai bateri..berenjut sepanjang masa. Anak2 saya semua berbuai, mmg ada pro kontra tapi saya ambik yg positif saja. Anak boleh tidur dgn aman dan selesa. Saya pakai buai guna cangkuk pada siling sbb kl pakai buai yg boleh tolak sana sini tu berisiko terbalik lbh2 lg bila ada abg yg tgh aktif tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ms umur 3 bulan lebih pernah cuba pakai buai...tp takmo dia..asyik nanges jer sampai kita pun naik tensen..alih2 nenen jugak nak tido..
      kalo nak cuba sekarang nie rsnya lglah too much resistant nyer...

      Delete
  11. sian nyer... bby mmg gitu kot kak... tp mmg nampak anak dara akak nih tak blh lps dr akak... nk melekat aja yek... bg dana msh nampak tembam lg kak... msh bulat walaupun tak sebulat dulu, dh makin aktif kan dia kak... skrg kan dh bg makanan tambahan kan kak... ke cube bg vitamin2 kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. temban lg yer? hehe
      kat klinik td dorang ade jugak bg cam vitamin tuk campur dlm makanan..

      Delete
  12. JJ dulu pun takkan tidur selagi tak dapat nenen, kadang tak nak nenen pun, tapi nak feel, memang I risau tapi and cuba ubah jugak rutin kami, but then I give up and just let her be. Surprising, once she is ready herself, dia sendiri yang pandai tidur sendiri. So u worry not ok. This lil creature can always amaze us.

    ReplyDelete
  13. memang rasa tak sampai hati biarkan dia tertido sendiri,kan...kadang2 mcm rasa 'bersalah' dgn anak..

    ReplyDelete
  14. huwaaa.... arissa pon sama ke? Itulah masalah saya dengan Mirza sekarang. Kalau dekat ngan ibu je macam tulah tidornya. Sakit badan memang x boleh nak cakap la.... penyudahnya kena pisahkan tempat tidur. Sekarang ayah dia yang tidur ngan Mirza, Abang Hadif ngan ibu pulak. Bolehla bertahan sampai 2-3 jam tdo dia sebelum bgn menyusu. Pernah jadi satu malam tak tdo... esoknya pegi kerja mata bengkak... hahahaha

    ReplyDelete
  15. Hihihi...Arissa nak manja lebih2 tu Ummu...
    kekadang ikut peringkat umur.. pasal tak nak dgn org tu, lama2 nti bila terbiasa dgn suasana org ramai pasti Arissa nak jugak...:)

    ReplyDelete
  16. Nak beralih bulan kut yg terjaga-jaga tu.....tp bab nenen ni Mmg mcm tu kalau selagi kita ada susunya...

    ReplyDelete
  17. Bila baca ni terus je teringat yg Luth pun kalo nak tido *malam* kena nenen gak. Kalo siang kat umah pengasuh tido dgn nenek. Dah macam pantun ni. Dia boleh tidur buaian siang kat umah pengasuh. Utk Acica ni, bagi saya la... biar je la dia macam tu. Bak kata Nastyna dalam komen kat atas. InsyaAllah lama2 dia pandai sendiri. Sementara dia nak nenen ni, biarlah dia, nanti UAA rindu plak.

    ReplyDelete
  18. Haahla arissa nmpk kurus..hihi.truskn lg ye kak.mgkn tu la tbiasa dgn mak mmg ssh jgk klu nk ke mna2x nnt...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads