Friday, 28 March 2014

Buku Yang Korang Semua Patut Baca

Maafkan aku sekiranya berkata buku yang akan aku kongsikan dengan korang  nie adalah berganda2 lebih baik dari buku Cerita Cinta Ahmad Ammar...bukan niat untuk merendah2kan beliau, malah aku pun inspired by him dan seluruh orang2 kita di Malaysia mahupun ibu, bapa atau anak2 muda atau kecik mahu menjadi sepertinya.

Fine..kita dah dapat inspirasi tuk menjadi sepertinya atau mencorak anak kita tuk jadinya sepertinya..inshaallah..the question is how? Mesti through the right guidance kan..banyak yang terjadi bila diantara kita yang merasakan diri sudah mendapat hidayah namun after sometimes boleh tergelincir kembali kerana tidak mendapat the right guidance..

Personally.. few years back, bila aku dalam pencarian for something secure, reliable dan dependable.. couldn't find it dalam insan2 yang ade dalam kehidupan kita samada parents, kawan2 mahupun orang2 yang kita mencari rezki dengannya..sometimes we can have too much tension and frustration dengan  our expectations terhadap orang2 disekeliling kita.

Dan hidup pula kadangkala boleh menjadi tak pernah puas..tak pernah cukup..ibarat melancong keluar negara lepas satu tempat kesatu tempat..balik rumah jiwa masih terasa kosong..ataupun menonton filem..lepas satu filem, filem lain pulak..tak pernah mendapat kepuasan yang sebenar.

Didalam pencarian akhirnya bertemu dengan the most realiable and unbeatable source of trust, peace of mind, happiness and most of all the right guidance adalah through Quran..

Dan yang banyak menyumbang dan memberi kesedaran akan apa yang akuc carik dalam hidup jugak adalah sedikit sebanyak melalui pembacaan buku ini,

Sepanjang masa dalam menghabiskan buku ini dengan perasaan yang sangat2 bersyukur and cried with joy..ibarat orang yang tidak mendapat makanan selama beberapa hari akhirnya mendapat makanan yang sangat enak dan tiada tandingannya..Alhamdulillah & thank you Allah for your guidance...the best book I ever had...

Written by someone who's very humble,

"My aim in writing this book is very modest. This is not a work of erudite scholarship. I am no learned mufassir, nor am I writing for scholars. I am not presuming to teach and guide, for I have no pretensions to that office. I am writing for those ordinary, inexpert and unlearned seekers after the Qur'an, especially the young men and women, who are struggling hard to fulfil their desire to understand, absorb and live the Qur'an, as I am doing myself. I am writing for students about things which I am learning myself. In this book, then, I write as one wayfarer to another, trying to share with him whatever I have found and grasped as useful as I have stumbled, with all my deficiencies, along the easy and rewarding road to and through the Qur'an. I am sure that they, with their greater sincerity, devotion and competence, will improve greatly upon what I have presented here." - Khurram Murad

Honestly lepas aku conscious about quran and try to learn and understand and absorb sedikit sebanyak dalam kehidupan I don't need those motivation books or theories written by westerners especially kuffars..

Dan bila kita telah bertemu pengisian jiwa yang sebenar..hiburan mahupun escapism sudah menjadi not matter anymore..ramai orang merasa pelik bagaimanalah seseorang itu boleh hidup dalam dunia moden ini tanpa hiburan seperti tv mahupun muzik..jawapannya bila dah jumpa pengisian yang sebenar tidak perlulah menyusahkan jiwa dengan perkara2 yang kepuasannya bersifat  sementara dan fitnahnya lebih banyak..stick to the right guidance...inshaallah.

My brothers and sisters in Islam..luangkanlah masa anda sedikit tuk mencari dan membaca buku ini selayaknya dengan niat ikhlas untuk mendekatkan diri dengan Quran tuk mencari keredhaan Allah..tiada buku lain yang aku dapat rekemenkan tuk korang better than this book..to accompany your quran study..selain dari ustaz2 atau guru2 agama korang..

Buku ni boleh didapati dikedai2 buku yang aku sure kat few bookshops di jalan TAR memang ade..kalau tidak korang boleh read online kat sini. Way to the Quran

12 comments:

  1. Insya-Allah kalau kakak ada terjumpa buku ini kakak nak juga membelinya UAA. Sungguh apa pun cara kehidupan yg berlandaskan apa yg dinyatakan dlm Al-Quran adalah yg sebaik-baiknya - itu yg pasti.

    ReplyDelete
  2. Salam. Thanks for the info, will find it soon...(Way to the Quran by Kurram Murad).

    ReplyDelete
  3. Dan bila kita telah bertemu pengisian jiwa yang sebenar..hiburan mahupun escapism sudah menjadi not matter anymore..ramai orang merasa pelik bagaimanalah seseorang itu boleh hidup dalam dunia moden ini tanpa hiburan seperti tv mahupun muzik..jawapannya bila tidak perlulah menyusahkan jiwa dengan perkara2 yang kepuasannya bersifat  sementara dan fitnahnya lebih banyak..stick to the rigt guidance...inshaallah........UAA.....200% agreed. i can feel u. THis is what I feel......sebab tu kami dah 2 thn x tgk tv.......akan cari buku ni!

    ReplyDelete
  4. salam kak..

    terima kasih. waktu saya berduka, sy suka main selak dan baca tafsirannya, Subhanallah, pasti.. PASTI ada pengajaran dalam setiap permasalahan, pasti ada kesembuhan buat kelukaan. pasti ada sesuatu dalam Kalam Allah ini-syifa terbaik datangnya terus dari DIA...

    :)

    ReplyDelete
  5. Salam Jumaat Ummu..InsyaAllah akan cari juga buku ini...
    betapa indahnya hidup jika sepenuhnya berlandaskan Islam.. (Quran & hadis)....
    terima kasih berkongsi...:)

    ReplyDelete
  6. Perkongsian terbaik, akan cuba ikhtiarkan utk mendapat buku ini....

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian ni ummu...in shaa Allah Akan dicari buku ni....sy pun agak lama x baca Quran secara berterusan..harap dengar ahli keluarga je baca atau tgh menghafal

    ReplyDelete
  8. perkongsian yg menarik… rasa skrang juga nak cari buku tu…

    ReplyDelete
  9. Dalam bahasa Melayu pun ada jugak buku mcm ni....lebih mudah nak faham dengan bahasa dan konteks bangsa n tempat...

    ReplyDelete
  10. Buku cam ginidlm bahsa melayu pun ada...'memahami al-Quran petunjuk kita' : Mohamed Ayob Yasin.,mudah nak faham ikut konteks bangsa, tempat dan bahasa.Alhamdullilah.tq

    ReplyDelete
  11. buku ni boleh baca online ke? Berdebar2 plak nak tahu isi kandungannya sbb UAA kata seperti org lapar dpt makan makanan sedap. Erm...

    ReplyDelete
  12. Way to Quran..insya Allah..nnt ayut try cqrik..nk tahu jgk cane isinya..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads