Wednesday, 12 March 2014

Blacked out and Waiting for Lusi

Daripada petang Isnin hinggalah malam semalam bergelapan, kul 10.00pm malam tadi barulah ade letrik balik. Katanya pihak elektrik company ade baiki kerosakan dikawasan dekat gunung dan amek masa yang agak lama tuk repair...hmmm

Tension btul bila takder letrik 2 hari nie..

Pertamanya tersangatlah siksa dalam kepanasan cuaca siang dan malam berpeluh-peluh sampai kelutut haa.....dahlah anak dara kecik susah nak tido tanpa kipas...

Keduanya takdapat onlinelah...tak dapat berblog dan baca news updates..terutamanya nak mengikuti perkembangan semasa MH370 tuh..kalu guna henpon dahlah screen kecik sangat,mahal lak tuh cajnyer..nak berblog tak dapatlah..godek jugaklah sebab nak tau sangat perkembangan kan..

Dalam pada takder letrik tuh, tetiba pulak ade Cyclone yang bernama Lusi telah terbentuk didalam Pacific region nie..sedang berada pada kategori 2,kena alert lah kan..

Tropical cyclone forecast track map. yang peta Fiji adalah bahagian yang ade tanda Nadi, Suva tuh. Kalau ikutkan track map nie adelah sikit tempias jugak..tapi masih jauh lagi tuh, arah cyclone nie boleh berubah-ubah.

Kesan yang dibawa dari cyclone adalah angin yang kuat dan berkemungkinan banjir disesetengah tempat yang rendah.

Yang Lusi nie bergerak agak slow jugak ngan 09 knots, masih lagi dalam 800km lebih dari tempat kami...tapi since pagi nie dapatlah rasakan sedikit kehadirannya dengan cuaca yang agak teduh dan panas silih berganti berserta ngan hujan sekejap-kejap.

Kata En.AAA tanda cyclone wujud adalah dalam satu ketika alam sekeliling kita seperti pokok dan lain2 kelihatan seperti statik dan tiada angin bertiup..cam cool jer lah...memang pagi tadi pun we realised keadaan camtuh..

21 comments:

  1. Salam Ummu...
    Kami kat sini pun hari2 dengar berita menunggu samada MH370 dah dijumpai ke belum....

    Teringat pula filem The Day After Tommorow tu, cyclone datang bila tiba2 keadaan sekeliling statik tak bergerak. :-)

    ReplyDelete
  2. seksanya hidup bila takde letrik...kita mungkin boleh tahan panas..anak2 kecil pasti meragam..dgn segala barang dalam peti ais jadi rosak..

    ReplyDelete
  3. Kesiannya anak dara dan hero tu mestilah kepanasan nak tidur dek tak ada elektrik.

    Betullah kata AAA. Kakak tahu dari rancangan national geographic UAA sebab pengalaman memang tak pernah. Tapi takut juga kan..

    ReplyDelete
  4. kat sini mcm2 musibah melanda..lps satu satu..Allah sedang berbicara dgn hambanya..yg selalu lalai..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dah elektrik ye UAA..... ujian juga selama dua hari tiada elektrik tu ye.. anak2 pula kesian berpanasan kan...
    Kami disini pun UAA tak henti berdoa agar MH370 ditemui segera..
    #Pray for MH370#

    ReplyDelete
  6. Kesian pulak baby, bila dah tak boleh tidur, mula lah lebih meragamnya..umi kena jaga dia sajalah nampaknya ya..lagi le 'panasss!!"..

    ReplyDelete
  7. ohhh letrik tak ada 2 hari . Kalau CA... mau dah pengsan ...

    ReplyDelete
  8. salam UAA, siannnyer arissa....ooo mcm tu...semua statik sebelum cyclone...moga dilindungi dari bencana...

    ReplyDelete
  9. adusss mmg tension tu klu black out. mmg mcm terputus berita semua especially kita hat liar msia ni.

    ReplyDelete
  10. semoga ummu sekeluarga dilindungi dari cyclone..:D

    ReplyDelete
  11. Aku takut dengan pokok tumbang... ada pengalaman ngeri...

    ReplyDelete
  12. seksa bile tkade letrik kan kak... pastu ada cyclone pulak... moga fmily akak jauh dr kene cyclone tuh yek...

    ReplyDelete
  13. sALAM Ummu...
    ooh takde letrik ye, patut lah senyap..hehe..seksa bila takde kipas pastu ada anak kecil plak..klu Pa'e mmg tak boleh tido tu...huhu..
    masih mengharap sinar..moga MH370 di temui...:(
    harapnya cyclone tu tak berpanjangan lah...

    ReplyDelete
  14. Suasana tu macam kalo tgh dok dalam kelas tetiba semua senyap sunyi pastu kita kata malaikat lalu. macam tu keadaan pokok yang stiff tu? Syukur la tak kena tempias adik Lucy tu.

    ReplyDelete
  15. 2 hari tak de letrik ke UAA...sadis okje dengonya....Dapat bayangkan betapa panas dan sure peluh berliter liter tu....
    Sian budak ngan mak budak tu .....
    Lusi pulak dah nak menjengah.....take care yeh!

    ReplyDelete
  16. dua hari takde air pun susah, apatah lagi elektrik.

    ReplyDelete
  17. Kesian Arissa dan Aidan kepanasan, bayangkan kalau duduk rumah flat cam rumah akak rasa nak buka pintu je tido malam.

    ReplyDelete
  18. Yg paling kesian anak2 la...

    ReplyDelete
  19. Mesti rasa macam tinggal dalam oven kan...?

    ReplyDelete
  20. Moga selamat dari Lusi tu.. Memang susah kalau tak ada elektrik lagi2 kalau dah sampai 2 hari tak ada.. apapun didoakan moga baik2 semua amin..

    ReplyDelete
  21. Ooo..mcm tu tnda ye.tp boasanya alam ni mmg akan alert dgn perubahan keadaan persekitaran.binatang ke pokok ke klu lain je mesti ada something..dgn kuasa Allah kan :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads