Sunday, 30 March 2014

Antara Ketayap & Penkek

Rezki dapat menikmati air kelapa muda semalam..alhamdulillah. Namun isi kelapa mudanya agak keras..tidak sesuai tuk dimakan bersama-sama dengan airnya..haruslah dimanfaatkan tuk sesuatu yang bersifat kuih kan..

Yang paling best dibuat inti ngan kelapa muda parut nie surelah ketayap ataupun puteri mandi atau pulut inti kan...

Tapi selera nak makan ketayap lak..rasanya cam lama dah tak makan..so petang semalam 9 biji buat, 70% masuk perut aku sbb En.AAA sakit perut..pagi nie jadi breakfast lak lagi sebab ade banyak lebihan inti kelapa muda tuh..dalam 10 biji jugak kot ..sib baik En.AAA yang beriya makan..kalau tak aku jugak yang dengan relanya kena habeskan.

Febret sepanjang zaman..dari kecik hinggalah sekarang...kalau zaman bekerja dulu pagi2 aku suka sangat beli nie buat bekfes kalau takder kuih lain.. 

Pagi nie jugak buat penkek pisang tuk budak kecik sorang tuh yang tak mahu dah makan ketayap lagi hari nie..semalam dia bedal jugak sikit tak beriya cam febretlah..


Tuk perut melayu sepertiku nie..antara ketayap ngan penkek..ketayaplah menjadi pilihan yang tiada bandingannya..kalau ketayap boleh jer dihabeskan seperti orang ketagih namun penkek memang takder feel sangat..satu pun dah muak..huhuh

16 comments:

  1. aku pun suka ketayap drpd penkek...
    tp ketayap tu manis, takut nak makan selalu (kerap)...

    ReplyDelete
  2. sedapnyer kuih ketayap.. (^_^)

    ReplyDelete
  3. kuih ketayap..org tempat say panggil kuih lenggang, memang sedap.

    ReplyDelete
  4. Wah..berntungnya encik somi dgn zuriat..dpt istri solehah

    ReplyDelete
  5. Ketayap is favourite papa JJ, dia apa2 yang berkelapa dan bergula melaka mmg hantu, i pun dah a while bercita2 nak buat ketayap tapi ritu pi kedai asian cari pandan tak der pulak... tak feel la ketayap tak hijau kan hehehehe. selamat menjamu kelapa u guys.

    ReplyDelete
  6. salam UAA, rajin sungguhla... nyor muda buat inti meme perfect!!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum UmmuAidan,

    Buat inti dari kelapa muda memang sedap. Sekarang dah susah nak dapat inti ketayap atau inti kuih koci yang betul2 sedap.seperti dulu2.

    Buat sendiri baguslahkan.

    ReplyDelete
  8. Ari jumaat lepas ada try buat lempeng taruk nyior muda tu...hiris halus2...sedap juga...mmg ketayap vs pen kek...ketayap yang menang!

    ReplyDelete
  9. Saya juga hantu ketayap, tapi kalau intinya terlebih manis saya akan buang sedikit intinya...demi kesihatan!!

    ReplyDelete
  10. Ketayap dan pancake mmg dua2 peberet anak2… tapi saya tak pandai pula nak buat ketayap…. kena belajar ni….

    ReplyDelete
  11. Kelapa muda memang sedap buat inti..penkek memang untuk budak2...

    ReplyDelete
  12. kalau saya makan kuih ketayap tu inti kelapa dalamnya pasti saya buang.. huhuhu.. baik tak usah makan kalau cenggitu..

    ReplyDelete
  13. Orang kata inti ketayap ni kalau pakai kelapa muda sedapkan UAA......
    Ada pulak stok gula melaka tu yeh

    ReplyDelete
  14. saya vote for penkek walaupun perut melayu. Kat pahang ada apam yg rupa dia lebih kurang macam ni, apam bakar nama dia. Tapi rasa dia masam2 skit mcm apam beras tu suma dia dibakar atas kuali. Sedapppp..

    ReplyDelete
  15. wahhhh! sedappnya... peberet hubby sy ni Ummu...tapi dok pernah lagi lah nak buat sndiri....hihi...

    ReplyDelete
  16. Haha ...ok..pankek bg aidan je setelkan...tp klu dah kna bt 2bnda 1 masa mmg pntla nk mlyan tekak.haha

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads