Tuesday, 4 March 2014

Semaian Menunggu Nasib

Yang sempat disemai beberapa minggu lepas sebelum terjerumus kedalam kekalutan dan komitmen yang tak dapat nak dielak...juga dalam pada cuaca yang tidak menentu dengan panas dan hujan'low pressure' yang on and off..kadang boleh menjejaskan tanaman.

Tomato untuk musim sejuk yang bakal tiba..

Sawi putih..yang lapang sebelah tuh disebabkan tukang kebun kecik yang volunteer menggodek beberapa hari lepas..marah betul bapak dia yang menyemainya..

Brokoli..banyak yang mati sebab tak terjaga...pun dah ready untuk dialihkan kerumah yang permanent..

Anak semaian semuanya tuh menunggu masa jer tuk dialihkan..namun beginilah rupa tempat yang sepatutnya mereka dialihkan buat masa sekarang...


Hmmm..macam banyak sangat kerja yang kena buat nak clear kan semua semak samun nie kan..kalau tunggu seminggu lagi ..mungkin paras pinggang lah jawabnya ngan bayam pasir tuh..tapi kami takder masa walaupun sepetang tuk aktiviti ladang nie buat masa nie..hhuhuhu


17 comments:

  1. Salam Ummu..
    Anak pokok dah ada tapi kebun pula belum siap.....tak pe pelan2 Ummu...utamakan yang mana dahulu, nanti kalau dah lapang sikit baru sambung berkebun lagi :D

    ReplyDelete
  2. salam UAA, gardener kecik dah ok ke?...kami pun dah mula menyemai...

    ReplyDelete
  3. Buat ikut kelapangan buat masa ini UAA... bila dah okey semuanya tu...sekejap jer bersih tapak permenant tu UAA :)

    ReplyDelete
  4. nampaknya Aidan pantang jumpa ....mesti aja ja kerjanya..

    ReplyDelete
  5. Yang penting didahulukan la ya... Aidan dah sihat ke?

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum ummu...
    kalau nak buat aktiviti mengemas ladang tu nak kena punch card masuk 7am sampai 6pm la.. baru siap kot.. tu pun takleh ada sape2 ganggu kan.. rehat 1 jam.. lepas tu sambung balik berkemas ladang.. hmmmm.. mmg nampak kena amik sehari gak nak mengemas kalau sorang diri kan..
    :) hehehe.. bestnye nak masuk musim sejuk dah kat sana..
    :) semalam petang alhamdullillah syukur.. hujan turun lebat.. tapi dengar berita hujan buatan.. tak per la.. buatan pun kan.. janji hujan.. and pagi ni pun masih ada hujan.. sekejap lebat kejap berhenti.. tapi jalan teruk jem.. nak sampai ke tempat keje yg hanya 10km amik masa lebih dari 50 minit.. dasyat tul jem tadi.. ok ummu.. take care yer.. mesti bizi sangat hari2 ummu skrg ni.. kan..

    ReplyDelete
  7. Aidan tak sabar nak alih anak benih ke batas tapi batas tak sedia:)
    Tengok anak benih semua dah besar UAA memang ready sangat dah...
    Bayam kampung tu pun siap dah berbunga lagi UAA. Kalau ada kambing ni sekejap aje licin dikerjakan mereka.

    ReplyDelete
  8. Ummu cabutkan kat batasnya dulu dan pindahkan anak poko, bila ada masa lapang terangkan semuanya.

    ReplyDelete
  9. Nampak subur Tanah di situ...tu sebab senang naik semak...

    ReplyDelete
  10. tukang kebun kecik pun sama naik gak menyemai. heheh.. itu belum lagi memkecik dah dpt kaki nnt. mereka bercollaborate plak mengerjakan kebun mak ayah dia. heheh...

    ReplyDelete
  11. dalam sibuk2 tu masih sempat lagi dgn kerja semaian2 ni yer !

    ReplyDelete
  12. Salam Ummu..
    kena cari masa lah kan nak cantas rumput semua tu... takpe slow2... hehe...banyak juga benih yg menunggu tu...:)

    ReplyDelete
  13. Di tempat saya banyak semak samun dah bertukar warna kuning kerana dah hampir 2 bulan hujan tak turun. Untunglah pokok2 di Fiji sentiasa disirami air....

    ReplyDelete
  14. Salam ummu, mmg nmpknya byk masa perlu diluangkn untuk clear kawasan tu...sy baru hari ni dapat pulun alihkan ank semaian...dan sama lah byk anak semaian yg berlobang...sbb sy pun ada pembantu kurang tauliah...penat duk jerit 'Jangan'!!!

    ReplyDelete
  15. nak tak nak kenalah bersihkan tapak semaian dulu..

    ReplyDelete
  16. Komitmen lain mnnt ye kak nor..abu aidan pon kje...lgla xsempat dh...tp ayut tau mesti ada jugak masa nnt nak bt..hihihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads