Thursday, 20 March 2014

Baru Sempurna Dengan Daun Limau Purut

Walaupun sepatutnya kena  tunggu sikit masa lagi untuk memetik daun liman purut dilaman nie, namun peladang dah tak sabar dah nak petik jugak semata-mata nak memenuhi permintaan che  tomyam yang asyik dok mintak daun silimau purut nie..


Dari benih kiriman MakAji Ummu Madihah, kini berusia dalam 6 bulan. Nampak kan daun2 yang bawah2 tuh cam matang sket tuk dipetik..sudah ade bau purutnya..

Fresh from garden...daun limau purut, limau kasturi, cili burung yg very limited serta serai. Sikit jer tuh amek..jimat2 takut terus gondol kang pokok merajuk lak..


Yang sudah siap dihidang sedap banget nie napok gini pung..berserabut dengan sayur mayurnya jer kan..heheh..kue tiaw tomyam nie..cukup rasa 2 mangkuk sekali hadap heheh..maklumlah lama tak jumpa..:)


Sedang tunggu daun limau purut nie menjadi lebih lebat...hajat dihati nak buat tomyam sendiri yang versi putih ker plak..inshaallah.

21 comments:

  1. Terlepas juga hajat makan tomyam dengan haruman daun limau purut ni...:-)

    ReplyDelete
  2. salam UAA, betui la ummu... ada daun limau purut, baru la perfect tomyam...

    ReplyDelete
  3. Akak ummu main campak yg dah siap je tapi ingat hujung minggu ni nak rajinkan diri buat paste tom yam, paste goreng2 simpan dalam peti ais.

    ReplyDelete
  4. Cukup utk lepas teringin tu UAA... Sedap tengok tomyam tu..

    ReplyDelete
  5. Hi Kak!

    Makan tomyam panas musim sejuk hujan-hujan ni sedap! *thumb's up*

    ReplyDelete
  6. tomyam sayur dah rupanya ni..
    menu sihat sungguh.. tomyam kalo xdok daun limau tu meme tok kick la kaknor..raso dio lain..

    ReplyDelete
  7. seronok tengok pokok limau tu..gemuk2 daunya

    ReplyDelete
  8. susah kan kak nk tnm pokok limau purut tuh, kt kg kalu tanam msti penuh ngn ulat, tak pun kene racun ngn abah heheheh.... syoknyr tgk tomyam akak tuh, terus rasa nk bt tomyam gak lah mlm nih hehehhe

    ReplyDelete
  9. tomyam ni simple but sedap, mkn dengan apa pun seap baik nasi, mee, mee hoon & kuew tiow feveret adik hehehe

    ReplyDelete
  10. daun limau purut tu besar dan lebar ,mcm kt umah akak ni...org kata yg ni spesis kacukan..kalau yg 'ori'..daunnya hijau tua,kecik2 dan keras sikit,baunya agak kuat..dan pokok lambat membesar...

    ReplyDelete
  11. Saya pulak boleh bau daun limau purut tapi kalau ada dalam masakan, itu daun pertama akan saya keluarkan sebab tak suka daun tu ada dalam masakan.. ;)

    ReplyDelete
  12. daun limau purut kegemaran cik ulat...saya punya habis gondol lepas tu tumbuh balik dan gondol balik dan tumbuh balik....cik lat je makan. :)

    ReplyDelete
  13. wah..masak tomyam kung kung yer......

    ReplyDelete
  14. mmg segar dr ladang...nyumm..nyumm

    ReplyDelete
  15. jelesssssss. Kami sini terpaksa frozenkan asal ada hihihi teringin sangat nak ada pokok purut sendiri dalam umah ni, agak2 hidup tak? hmmm tak kot.

    ReplyDelete
  16. Salam!sedapya. Jeles tgk fresh dr ladang gitu

    ReplyDelete
  17. Ingatkan limau purut tak tumbuh di Fiji, rupanya apa yg tumbuh di Malaysia, di Fiji juga tumbuh....

    ReplyDelete
  18. la bakpo dok mitok nga kite, blkg rumah kite ade tanam hihihihi. gurau aje

    ReplyDelete
  19. Abu Aidan suka ke tidak dgn tomyam? Baru le lengkap resepi bila ada daun limau purut ye tak.

    ReplyDelete
  20. best nyer daun limau purut fresh… kami guna yg frozen aje la kalau nak hilang rindu… kalau tak, mmg makan tomyam tanpa daun limau purut… layan aje la walau rasa mcm tak kena… hihihi

    ReplyDelete
  21. Lengkap dh rasa tom yam ye...bru feel ada..bau tu penting. .pembuka selera...haha

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads