Monday, 17 March 2014

Buoh Mung Aku Tunggu

Pada awal2 berblog dulu ade dibuat entri berkaitan dengan Pokok Buah-buahan Dilaman. Salah satunya darinya adalah pokok mangga yang local nie. Dimana pokoknya tumbuh dari biji yang dibaling2 lepas dimakan2..kemudian besar sket, peladang isteri alihkan ketempat yang lebih strategik without any hope yang akan dapat makan buahnya suatu hari nanti..yerlah pokok mangga kan makan masa bertahun2 tuk berbuah.


Inilah pokok mangga itu pada 1 tahun setengah yang lepas. usianya ketika ini adalah dalam 2 tahun kot.

Setelah baca kat blog kengkawan ..cam blog Mak Aji, katanya mangga boleh berbuah seawal usia 4 tahun lebih. Kira punya kira pokok mangga nie kalau ikutkan tahun nie celebrate besday yang keempatlah...heheh


Dah besar panjang dah anak mak nie.. Kerana mengharapkannya berbuah ditahun nie jugak maka peladang isteri pun mengerahkan tenaganya tuk membesarkan pokok nie.baja jugak ditabur..secupak jer baru ..serta ikut tips MakAji buang daun2 yang berada pada dahan serta batang utama yang boleh menghalang angin. Malah pokok puding dibelakangnya pun kucantas jugak..pokok nona pun habes jer buahnya cepat2 kucantas..mana2 yang cuba menghalang angin mahupun cahaya dari pokok manggaku ini pastiku cantas juga..huhuhu

Musim mangga kat sini biasanya dari bulan Jun hingga hujung tahun...harap2 buah mung nie dapatlah kupetik sebelum balik kampung tanam jagung nanti. Inshaallah..doakan yer kalau tak kempunanlah nanti...huhuhu


17 comments:

  1. InsyaAllah berbuah tu nanti UAA, kalau dah bercupak baja dibubuh tu ehe :)

    ReplyDelete
  2. salam UAA, tgk kan pokok tu...ada harapan make buoh mung tu ummu....hehehe

    ReplyDelete
  3. harapnya membuahkan hasil yg byk lah nti ye ummu... suko sgt make mangga...hehe

    ReplyDelete
  4. cuba bercakap2 dgn pokok tu supaya berbuah cepat2 hehe...

    ReplyDelete
  5. Insyaallah Ummu ada rezeki berbuahlah nanti. Mestipokok tu kesian kat Ummu yang dok usap dan jaga dia tiap2 hari.

    ReplyDelete
  6. waaaaaaaaa sampai camtu sekali yek kak, moga2 sempatlah akak merasa buah nyer...

    ReplyDelete
  7. Kalau tengok pada pokokna macam ada peluang utk merasa UAA. Insya-Allah usaha dah dibuat kalau ada rezeki dptlah merasa. Kalau tak alahai kat M'sia ni banyak pilih ajelah mana satu UAA nak..

    ReplyDelete
  8. Cuba pujuk dan bercakap dengan pokok mangga tu.. ;)

    ReplyDelete
  9. Nk cpt berbuah belai sambil berckp dgn pokok mangga tu..cptlah berbuah2...

    ReplyDelete
  10. Mudah2an hajat ko nak makan mangga hasil tanaman sendiri tercapai Ummu......hehe

    ReplyDelete
  11. saya doakan juga UAA dpt menjamah buah mangga ni. Kalo sampai time nak balik kampung nnt tak berbuah jugak, kena cabut, bungkus dlm surat kabar, bawak balik mesia la. Heheh.

    ReplyDelete
  12. In Shaa ALlah ada rezeki tu nanti !

    ReplyDelete
  13. Musim di Fiji dan Malaysia tak sama kan?...Di sini (Malaysia) nampak mangga sedang berbuah. Agaknya bulan April/Mei masaklah tu...

    ReplyDelete
  14. inshaallah buah tu. nampak subur molek jah. huhu!!!tapi gak pokok pauh rumoh ni daun subur segar bugar tapi sepanjang kami dok sini xpernah buah (hahaha!!!!nak tabur baja cam malas je sbb pokok org. boleh gitu?)

    ReplyDelete
  15. membe sy ritu tanam pokok pelam..sekali duk geram je tgk gila daun, buahnya xde pun..sekali balik kmpg duk ulang ckp..kalo xnaik buah jgk..aku amek kapak tebang hehehe...penangan ugutan kot kak..lps tu meriuh buah pelam berbunga...cubala akak try

    ReplyDelete
  16. Insya Allah, harapnya sempat la merasa hasilnya :)
    Buah pauh kat rumah saya di teganu dah berbuah walau setahun lebih ditanam… tapi tak sempat makan hasil sbb dicuri orang bila balik kampung.. sadis sadis :(
    Lepas tu pokok tu mcm merajuk…. sampai skrang (dah nak masuk 5 tahun) tak berbuah buah jugak… huhuhu

    ReplyDelete
  17. Kat msia skrg musim mangga tau kak nor...byk je sna sni...huhu

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads