Thursday, 6 March 2014

Besday Keknya Jatuh Berderai...

Setelah menyedari yang semalam adalah besday En.AAA  dan rakan2 pula mencadangkan aku masak dinner yang special, bakar kek dan sebagainya...aku pun mula mencari idea didalam waktu singkat tuh..actually aku tak plan awal2 dengan kesibukan menjaga anak2 yang tak sehat, maka agak buntu apa yang hendak dimasak..dan confiuse kejap akan febret lakiku itu .huhuhu..tambah pulak tak semua bahan ade dalam stok..

So kena buat base on apa yang ade kat dapur jerlah..

Yang aku godek2 resepi kat internet cuma kek coklat jer lah yang mampu dibuat dalam waktu yang singkat dengan bahan2 yang ade...so dalam sejam membakar siaplah..

 Resepi dari allrecipes.. lepas calit sikit krim baru ingat nak amek gambar..hehe

Aku nie bukanlah pandai dan pernah pun menghias kek..malah takder alat yang sesuai pun...tapi terasa cam plain sangat kek tuh..so aku mulalah berpikir cam nak hias ngan icing sket...

Dalam kekalutan Arissa yang asyik tak duduk diam bergerak sana sini,kutip sampah nak masuk mulut..aku letak dalam bilik (letak gate), kejap jer dia nangis..tak mo duduk sorang. Aidan pulak suruh buat kek tuknya jugak..kemudian bila dia rasa tak sedap badan mula demand suruh aku temankan dia tidurlah ..itu lah..inilah..

Aaarggghh ...susahnya nak setel sebijik kek ngan kerenah 2 orang anak kecik nie...

Curik2 masa jer bila dorang leka bermain aku mula buat icing..dan salut pada kek ngan comotnya.. Oklah lepas aku salut kek icing guna plastik tuk piping..gatal pulak nak tulis2 hepi besday...walaupun tulisannya tak manis mata memandang..huhuh

Dalam pada budak 2 orang tuh dok manggil2 nak attention, Arissa yang tak diam duduk tuh...aku sempat lagi nak tambah deco..nak buat line ngan coklat pulak...nak surprise & impress lakilah kununya huhuhu

Masa aku dok buat line tuh ngan hati keringnya dgn panggilan2 serta tangisan anak2ku memang takleh nak concentrate sangat..tetiba terlepas tangan dan kekku terjatuh...pecah...

Jatuh atas lantai lagi...(gambar nie lepas aku kaut balik)..takkan nak buang kan. tergaman sebentar..tak tahu nak buat apa, sedih dan terkilan...It's over now...wasting segala usaha susah payah..mungkin salah aku jugak kot buat kerja tepi meja sangat..

Adoyaiii..satu kerja pulak lagi  nak bersihkan semua tuh yang berkrim2 berminyak2 atas lantai..Aidan plak sibuk dok cakap2..."how will i eat the cake".."my kitchen is dirty now.."..bla bla bla...

Kuletakkan gate tuk halang depa berdua daripada masuk kat area kejadian..lalu membersihkan segalanya sambil Arissa dok menangis2..memanggil-manggil..

Lepas tuh aku takder semangat dah nak buat apa2..not easy to do things dalam kelam kabut, i dont want to go through that phase again...infact dinner pun aku masak biasa2 jer...

En.AAA pun balik lewat kul 6 baru sampai umah..aku buat white tea febret dia..dan told him that i've made something special for him too...heheh...bila aku keluarkan kek..dia gelak menengokkan rupa kek tuh..somehow he was very pleased and happy..dia ingat aku lupa besdaynyer..

So kami sama2 duduk minum tea sambil menikmati kek coklat yang pecah dengan gembiranya sambil melayan kerenah anak2..heheh

p/s- Zee lah nie suruh akak masuk dapur pie bakar kek..heheh..salahkan Zee plak..jangan marah yer Zee :)

30 comments:

  1. Salam Pagi Khamis Ummu...
    kesiannya Kek jatuh kah? sabar je lah kan.. kira gigih jugak Ummu nak siapkan kek tu... takpelah, janji big boss tetap terharu & suka sbb Ummu ingat birthday nya...hehe..dapat makan kek berderai bersama anak2 pun happy ..:)

    ReplyDelete
  2. salam UAA, mulo2 tu nak tegelak bc n3 ummu ni...pastu rasa mace sedih plk...

    ReplyDelete
  3. kek pecah tak pe..
    moment makan kek tu yg nak diingat..
    :)

    ReplyDelete
  4. hahahaahhaa..kak nor jange maroh..
    tengah dok kalut pi deco2 plak memang selamat la..
    takpe la, at least jadi kenangan manis nih ngan en.aaa...mesti dier touching abis..
    walaupon bizi, bininya sempat jugak buat sesuatu..

    ReplyDelete
  5. Salam,,
    percayalah ianya bakal jadi kenangan manis sampai bila2....

    ReplyDelete
  6. alahai what a hectic day u had UAA but end up with something very sweet to be remember. hahaha!!!!tekpong gak rajin bekdooh. ore setakat wat nasi goreng telur mata kuba pastu pipe sos cili bettuk love ok doh. sian ko Arissa melalak2 sapa. pepepun berbaloi la jugok pen at leloh demo tu sbb blh makan lg.

    ReplyDelete
  7. Ada sedikit terharu, hebat btul pengorbanan seorang isterikn, dgn mcm2 kerenahnya, tunggang terbaliknya...dpt bygkn suasananya..ending happykan..."kalaulah sang lelaki tahu..,,,!!"

    ReplyDelete
  8. kesiannya....
    xpela yang penting ada kenangan manis untuk dikenang.....

    ReplyDelete
  9. Anyway. ? Happy birthday bt en suaminya..

    ReplyDelete
  10. Ya Allah kesiannya... tapi kakak percaya AAA mesti sayu hati walau dia gelak melihat kek. Dia tahu isteri tercinta dah gigih nak buat kek utknya. Kakak percaya masa minum teh pun semuanya happy dan ceria...

    ReplyDelete
  11. Memang kalau buat kerja dengan keadaan yg x tenteram..kita x dpt nak concentrate sangat...semua kelam kabut kan

    ReplyDelete
  12. Suatu hari Ummu akan tersenyum bila kenangkan momen2 makan kek pecah pada hari jadi.

    ReplyDelete
  13. salam ummu....hahaha..jangan marahye ummu...kak siti geli hati..kalau tak jatuh mesti cantikkan..apa2 pun tahniah diatas usaha yang gigih

    ReplyDelete
  14. assalam ummu...
    dan kesudahannya ialah happy ending.. good story.. kesudahan cerita yg mengembiarakan.. walaupun berlaku macam2 halangan kan.. tu la.. bukan mudah nak menyiapkan kerja rumah di samping nak jaga anak kecil.. dah boleh buat sikit2 tu kira sangat2 lah berbangga kan..
    :) hepi besday untuk En. AAA yer.. :)

    ReplyDelete
  15. Hb untuk suami akak. Moga dipanjangkan umur. Dimurahkan rezeki, dipermudahkan semua urusan. Ingatan dr akak yg penting dr rupa kek.heheheh

    ReplyDelete
  16. Ala kak..sedihnya..xpe yg pntg akak dh berusaha utk buat yg terbaikkan..mesti suami akak pun tacing huhuhu

    ReplyDelete
  17. Salam UAA,

    Nak tergelak ada kesian pun ada! Anyway happy birthday untuk hubby! It's the thought that really matters! (bukannya kek yang terjatuh tu, he he) Mak Aji boleh bayantgkan mereka berdua tu dok bertenggek kat gate tu dok perhati UAA dok membersihkan kesan kek jatuh tu! Mahu berpeluh sampai ke keting dibuatnya!

    ReplyDelete
  18. dalam sedih ada gembira kan kak... walaupun akak rasa penat rasa geram sbb kek tuh berderai... tp en AAA hepi akak ingat bday dia, walaupun kek tu berderai gitu... kadang ingatan tu lebih penting dr hadiah besar2

    ReplyDelete
  19. Itulah wajah isteri misali. Dalam kesibukan menjadi pengurus anak, pengurus dapur, masih tak lupa suatu tarikh yg penting dalam hidup kekasih abadinya. Apa pun surprise pada hari jadi, si-suami pasti akan terima pemberian itu seadanya...Hepi bisday Mr. AAA...

    ReplyDelete
  20. akak dapat merasakan kekecewaan masa kek tu terjatuh...mau nangis dibuatnya...apapun tahniah kerana menjadi sorg isteri yg bersungguh2 mahu membahagiakan suaminya..

    ReplyDelete
  21. Aduh sedihnya akak membaca kisah UAA ni..... boleh jadi momentum yg terindah tu... ;)

    ReplyDelete
  22. alalalaaa.... ciannya kat UAA. Tapi bila suami hargai macam tu, rasa terubat kan? Saya pun ade pengalaman ngeri deco kek... terbelah dua macam kene karate... hahahahha. Kene amik kelas ngan Kak Ita Masam Manis lah kita ni.

    ReplyDelete
  23. Sedihnya.. tak tahu nak ckp apa.. tp sedih sgt baca entry nie..

    ReplyDelete
  24. Alahai sedihnya kek terbalik sudahhhh.... teringat kisah Aimi nak buat suprise kat abah dia masa birthday tetiba kek terbalik masa tu gelak guling kitaorang

    ReplyDelete
  25. hehehe janji usaha kita dihargai...

    ReplyDelete
  26. senyum sendiri baca endingnya. masa uaa cerita waktu kelam kabut tu, saya dpt imagine betapa serabutnya. sebab saya ni nak layan luth sorang pun waktu saya masak kalo dia nak perhatian, mmg kalut gak la. happy bday utk aaa.

    ReplyDelete
  27. endingnya yang menarik.. ;)
    walaupun dari awal terasa kelam-kabut tapi endingnya terasa macam dalam filem omputih.. ;)

    ReplyDelete
  28. good job ummu...sabar nya awk...kalau sy menangis sambil kutip kek...n time tu mesti anak2 terdiam..tgk mama nya nangis huhuhu

    ReplyDelete
  29. Mesti abu aidan rouching dlm diam tu...istri ssh pyh bt...ayut bace pon dpt rasa seronoknya.hihihi..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads