Monday, 3 March 2014

Denggi Pulak Ker?

Hari Sabtu yang lepas si Aidan bangun tidur dengan keadaan yang agak bad mood. Mengadu sakit kaki serta gatal/ sakit mata. Rasa pelik jugak macam mana budak kecik boleh sakit urat kaki, padahal hari sebelum tuh bukannya buat aktiviti berat yang menggunakan kaki pun..dan sakit mata tuh..tak paham jugak camaner boleh jadi gitu..

Pun begitu dia tetap jugaklah ikut bapaknya kepasar dan mebeli barang dapur hari sabtu tuh..

Baliknya tuh ..badan panas..again ngadu sakit2 sakit dan menjerit2 mata rasa menyucuk2..En. AAA bagi panadol tuk redakan panas badan..


Bila dok cerita ngan MIL yang simpton2 yang Aidan alami tuh dia cakap boleh jadi denggi kot..dah risau dah..yer lah dengan MIL yang masih lagi tak dapat menguruskan diri lagi, Arissa pun hidung belum betul2 kering lagi..takkan naya kalau terkena lagi satu musibah lak..

Tanya jugaklah pakcik gugel pasal denggi nie..tengok tanda2 tuh memang ade..tapi bila dah bagi ubat dan minum air yang banyak ..alhamdulillah demam beransur kurang..sakit mata dan urat kaki pun hilang..yer lah panadol kan good for temporary relief..

Bila kesan ubat dah habes..terasa balik sakit2 dan badan pun kembali panas seperti demam...

Bila jumpa doktor katanya takder rawatan khas tuk denggi nie..cuma kena consume banyak air..dan have to take panadol continuously.

Sib baik demamnya tak melarat dan bertahan dengan panadol tuh..tapi tak pergi sekolahlah  ari nie since kena banyak rest kan...

Harap2 taklah berlarutan dan boleh boleh cure dalam sehari 2 nie..inshaallah.

p/s- nampaknya tak boleh turun keladang langsung buat sementara waktu kerana waktu pagi dan petang agak bahaya jugak, kenalah elok gigitan nyamuk dimusim denggi nie..habeslah ladangku bersemak samun.. 

24 comments:

  1. Assalam..sian dia..

    semoga cepat sembuh...sekarang kat Bangi/Kajang pun dah lame x ujan.r.asanya dah 3-4 bulan kot...baru semalam hujan..tu pun kejap jer... jadi la..dari x hujan langsung..mlm2 tido cam lam oven jer..

    http://julsjulie80.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Syafakallah Aidan... moga cepat sembuh...
    UAA buatkan sup ketam utk Aidan dan makan buah kiwi hijau... samping tu minum air 100+.... InsyaAllah sembuhlah denggi tu... akak pun pernah kena denggi ni...

    ReplyDelete
  3. salam UAA, siannye aidan...ada org bg tips, sup ketam/udang boleh meredakan denggi..cuba lah ummu....hrp2 aidan cpt baik dan blh pi sekolah....INSYAALLAH

    ReplyDelete
  4. kt sini pun denggi teruk kak... kt jugak dana... dh katanyer kematian sbb dengi lbh tinggi thn nih... apa tak seram kan.... itu yg senja2 ttp pintu tingkap sume... mlm je msti wajib bukak ubat nyamuk letrik tuh... tdo mlm bukak tingkap sbb pns sgt skrg nih... tp awal2 pg nk pg keje tuh dana ttp semula tingkap tuh...

    moga aidan cpt sihat n terhindar dr denggi yek... acik doakan

    ReplyDelete
  5. hmm... bagi la air kelapa... selain membantu kebahkan demam... air kelapa buat badan bertenaga semula... kesian abg aidan...

    ReplyDelete
  6. Salam Ummu...
    Nasib baik Aidan tak apa2...memang ada tanda2 denggi kan sakit urat dan mata tu tapi mujurlah tak.....risau dengan denggi ni, bahaya

    ReplyDelete
  7. cubalah bg sup ketam...insha-Allah

    ReplyDelete
  8. Oh samalah dengan M'sia sekarang pun musim denggilah UAA.
    Ada jiran kakak tu siap minta pucuk betik rumah kakak untuk bagi hubby dia. Katanya boleh sembuhkan denggi. Tak tahulah kakak tapi dia dah cuba semalam..

    Harap Aidan cepat sembuh ye sayang..

    ReplyDelete
  9. harap2 Aidan cuma tak sihat biasa ja...

    ReplyDelete
  10. kat KL sekarang banyak kes denggi rata2 pesakit kat hospital kena denggi

    ReplyDelete
  11. tgk tajuk dengki...ingat kan aidan br dpt simpton dengki dgn adik..sbb naufal skang dah nampak peel dengki tu...
    sini pun sama musim nyamuk yg banyak..kat umah ni sy beli 2 jenis ubat nyamuk spray dan jenis yg pki eletric...beli berbeza jenis...sbb katanya pegawai kesihatan..nyamuk cepat imun dgn ubat nyamuk yg sama...kalau spray..dlm 10 minit boleh nampak lantai kehitaman..nyamuk pengsan..dan terus sy picit2 bg mati..sbb kalau biarkan..nyamuk tu akan terbang semula

    ReplyDelete
  12. Ummu hati2 takut berjangkit kat Arissa pulak nanti lagi haru.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum ummu..
    kesian aidan.. mengadu sakit lak kan.. kita yg dengar ni pun kesian.. harap2 takde la penyakit berbahaya yer.. insyaALLAH.. teruskan banyak minum air supaya dalam badan ada banyak air.. denggi kat sini pun menjadi2 sekarang ni.. kul 6pm dah kena tutup tingkap.. waktu aktif nyamok.. :) arissa masih berhingus yer.. kesian dia.. teruk juga ummu nak jaga semua2 yang tak sihat.. harap ummu pun kuat.. jangan nani ummu pulak jatuh sakit.. kadang2 stamina tubuh badan kita pun bukan lah baik kan.. perlukan rehat dan tido yang cukup.. semoga semuanya berjalan dengan lancar dan kembali sihat ye... :) take care..

    ReplyDelete
  14. Kesian abg Aidan... moga cepat sembuh ya sayang... sy fobia sikit bila sebut2 denggi ni Ummu sbb taman tmpt duk sini mmg kawasan denggi...Harap Aidan tak apa2... take care...

    ReplyDelete
  15. kesiannya Aidan….klu UAA ada stok air zam2 bagi AIdan minum banyak2. pastu klu denggi org kata plg mujarab air daun pokok betik (allahualam)

    ReplyDelete
  16. ummu...harap2 aidan cepat sembuh...kesian aidan

    ReplyDelete
  17. hehe..sib baik nadia tegur..really sy tak perasan actually sbb mata2 tiba2 jadi rabun..heheh..kalau kat sini rumah kebanyakkanya tingkap tuh diletakkan screen/ atau jaring tuk halang nyamuk..

    ReplyDelete
  18. harap2 bukan denggi la ye aidan. macik lyd doakan aidan sihat seperti selalu.

    ReplyDelete
  19. Memang ada outbreak dengue ke di sana?
    Kalau dalam masa 48 hours masih ada sakit2 sendi badan/otot lenguh..maybe little bit sakit perut/diarrhoea...takde selera...even dah tak demam, pls consider dengue...buat blood test for platelet count...kena tgk juga white cell count, mana tau sebaliknya( bacterial infection). It is not uncommon kids boleh complaint of leg pain masa demam

    ReplyDelete
  20. Harap2 bukan denggi kerana hingga sekarang belum ada penawar khas utk demam denggi. Kalau kena denggi pergi hospital cuma diberi panadol dan masukkan air dengan kuantiti yg banyak bagi mencairkan darah.
    Di Malaysia sekarang wabak denggi dah menyebabkan lebih dari 30 kematian, kes denggi naik mendadak lebih 260%...berita paling menakutkan di tahun ini!

    Selain dari minum air sebanyak mungkin, saya juga ada dengar beberapa tips bagi mempercepatkan penyembuhan denggi:
    - Beri pesakit makan sup ketam (ketam dicampur halia dan serai, terus rebus)
    - Minum rebusan air pucuk betik
    - Minum air kelapa

    ReplyDelete
  21. siannya aidan..dah baik ke belom ni kak nor??
    risau jugok tuh takut denggi..harapnya buke la..
    bagi minum air 100plus banyak skit..

    ReplyDelete
  22. ala siannyer, moga xde apa2 yer GWS abg aidan !

    ReplyDelete
  23. psstt: dak Aidan camane.. dah sembuh ke..?

    ReplyDelete
  24. Aidan skrg mcmne kak nor?sihat dh dia?denggi ni mmg klu kat smnanjung g spital masuk air je..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads