Wednesday, 19 March 2014

Pejalan Merah Jambu

Tak cukup tangan betullah siemak lately asyik terkejar-kejar ngan nak setel kerja umah, nak masak, nak cuci kain..nak berbloglah..dan siGrabber kecik nie lak 24hrs mak dia kena ade disisi.pantang melangkah sket mesti ngekor..kalu tak bawak dia sekali nangislah jawabnya.

     Camnie jer gaya manjang boleh aman ker nak buat keje, nak ngadap komputer?...huhuhu

Bila letak bawah kang habeslah terkubur kerjaya pengutip sampah bila tak sempat nak sapu umah awal2 lagi.....

Nak tak nak dalam susah payah kenalah buat kerja sambil dukung atau kendong..inilah yang susah dan memenatkan sekali..

So untuk membantu meringankan sikit kesusahan nie..terpaksalah beli walker jugak walaupun memang we don't like the idea of putting baby in walker..

Mula2 agak fancy jugak dia ngan benda nie

It can be dangerous satu hal..dan juga tidaklah membantu baby untuk cepat berjalan kan.malah menjadikan pergantungan tuk baby berjalan adelah rasaku...lebih baik dia learn berjalan secara natural..inshaallah..

Tapi we use it only bila terpaksa cam masa nak kami makan atau rushing nak masak..atau masa nak sapu lantai..

Muka masam jer tak mau duduk dalam nie..tak lama lepas tuh nangis sampai terpaksa dikeluarkan.


Yang paling sebuk dan jeles sekali ngan walker nie adalah siabang...dia pun nak jugak, asyik dok berebut ngandia jer kalau buat kuar walker..hisshh tak paham btul mak..apa jer yg adik dapat walaupun mainan baby yabg bodo2 pun dia jeles.... sib baiklah adik nie jenis cool jer bila barang2 dia kena rampas mahupun kena buli...

Dalam susah nak duduk dalam walker nie, bila dibiar bebas merangkak, berdiri..kaki mak jugak yg jadi mangsa..asyik nak bergantung  jer..huhuh...inilah salah satu sebab tak sempat sangat nk BW latey...

18 comments:

  1. Salam UAA, foto 3 tu nmpk sungguh cek mek tu tk puah ati....masam mencuka hehehe...

    ReplyDelete
  2. ramai yg gtau, x elok guna walker.
    teringin jugak nak beli..sb anak pun asyik nak bertatih je..
    tp asyik tanggu..skrng nampak makin agresif nak berjalan..boleh sabar lagi..;)

    ReplyDelete
  3. Kakak bukan apa UAA saja nak bagi ingatkan. Boleh aje dudukkan dlm walker tapi make sure kita ada mengawasi. Baby bila dlm walker boleh racing tau. Ada juga yg lebih aggresif terjun keluar. Dah jadi dlm keluarga kakak anak kak long kakak terjatuh dari dari ruang tengah ke dining hall yg cuma 3 mata anak tangga tapi kesannya hingga kini... sedih dan kesian. Bapak kakak memang dah 'warning' anak-cucu kalau nak guna walker make sure kena ada yg jaga...

    ReplyDelete
  4. agak sukar nak bergerak bila anak nak berkepit dengan kita..
    macam dak Nuha.. kalau dak Adik asyik sakat dia, dengan kitalah dia melalak meraung mintak dipujuk.. suruh main dengan kakaknya pun taknak.. walhal kita terkejar2 nak siapkan kerja rumah lepas balik kerja.. huhuhu.. tapi bila dorang takde sunyi pulak rumah..

    psstt: geram tengok dak bambam ni.. ;)

    ReplyDelete
  5. comel je duduk dalam walker tu...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak nor :)

    sihat ke? lama xjenguk akak. arrisa pun dah besar. dah berapa bulan dah tu?

    akak balik KK bila?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam aim.sehat ko?
      Arissa mauk 9 bule doh tuh..alhamdulillah..inshaallah balik ujung tahun kot..:)

      Delete
  7. yeayyy arissa dapat new gadjet nih??
    abg mesti la jeles..time dier takde..hehehe
    zee ada jer beli kaknor masa dorang kecik tapi tak guna pon..letak kat umah babysitter jer sbb dier guna..
    memang tak elok pon guna walker nih..

    ReplyDelete
  8. xpelah UA.. faham sgt, BW lah bila ada kelapangan yer, In Shaa Allah KA akan terus dtg sini kalau berkesempatan !

    ReplyDelete
  9. Comel pulak nampak Arissa masam macam tu.

    ReplyDelete
  10. akhirnya belikan jugalah ye...pink..

    ReplyDelete
  11. kalau lantai takde tinggi rendah..takde bendul...agak selamat guna walker tu...tp bila dok dalam walker..lagi la laju dia kesana sini..capai apa2 yg dia nampak..

    ReplyDelete
  12. Kalau tak silap saya banyak negara2 Barat mengharamkan penjualan walker kerana banyak berlaku kemalangan. Masa anak2 masih kecil saya juga beli walker untuk mereka tapi dengan pengawasan rapi....

    ReplyDelete
  13. Hmmm.. samalah masalah UAA ngan saya ni. Mirza pon macam Arissa juga. Pantang nampak ibu dia mesti nak menyambar je. Kami pon x kerap guna walker, sebab bahaya especially bila budak dah start memanjat. Mau terbalik keluar dari walker.... naya

    ReplyDelete
  14. kami dulu pun belikan JJ walker tak pakai sangat, dia lagi suka berjalan sambil pegangn walker dari luar, tak suka duduk dalam tu, takder kebebasan katanya. hehehe takper la sekali sekala untuk time kecemasan like mak nak kejamban ker.. boleh la tinggal dia kejap dalam tu, or else memang ada la yang gliding masuk jamban sekali.

    ReplyDelete
  15. sama le dgn si luth tu. Ada time dia dah boring main sendiri, main fridge magnet ABC, dia mula la nak berbelit kat kaki mama je. Arissa ni nampak mcm panjang je. Tinggi ye dia?

    ReplyDelete
  16. kalau anak2 saya, semua letak dalam walker… seawal 5 bulan dah letak sbb nak senang buat keje… hihihi, tapi tu la, kena make sure yg keadaan sekeliling selamat…

    Tgk muka pun dah tahu yg arissa tak suka duk dlm walker… Lagi bebas merangkak yer Arissa?

    ReplyDelete
  17. Xpela kak nor.....arissa nk mbesar tu.aktif.tu tandajya dia shat :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads