Sunday, 23 February 2014

Swiss Roll Chocolate Cake Versi Secoet

Punyalah beberapa hari dok pikir nak buat apa tuk bagi budak Neha yang tumpangkan Aidan balik school ngan keta neneknya..akhirnya decided tuk cuba buat swiss roll chocolate cake.

Bahan oklah semua ade cuma yang takdernya adelah tin pembakar..masalah betul kan..camaner nak jadi kek gulung kalau tin tidak cukup syarat. Nak beli yang baru malaslah nanti susah plak banyak barang yang kena angkut nak balik nanti. Beberapa hari jugak dok cari idea dalam demam2 minggu lepas tuh. 

Akhirnya mendapat idea tuk cuba buat versi mini Swsiss roll lah..yang kecik comel molek..berkreatif ngan tin2 yang sedia ade dan tak cukup saiz...

I used tin kek biasa dan juga bekas pembakar roti..hohohoh..canggihlah kununnya idea tuh..

Resepi yang dipilih dari dunia maya Alhamdulillah was right..memang keknya lembut serta tidak merekah..boleh digulung dengan selamatnya.

Yang inti plak entah camaner kesilapan teknik memutar whipping cream..ade yang terlebih putar ade yang tidak menjadi seperti yang diinginkan..mungkin jugak bahan lain yang dipandai memandai masukkan akhirnya whipped cream tuh tak jadi seperti sepatutnya.

Last minute terpaksalah ganti dengan inti butter ngan icing sugar sahaja...hheehhe..


Walau camaner pun tetap sedap seperti seadanya dan kek pun sangatlah limited yang dibuat tuh..cuma sekeping kecil jer dapat dibuat rasa..the rest semuanya bagi kat dak Neha tuh...maklumlah kek gulung mini..banyak mana sangatlah yang dapat..:)

28 comments:

  1. dimana ada kemahuan, dia situ ada jalan. Saya bukan penggemar swiss roll jugak tapi macam menarik jer tengok UAA buat ni, macam sedap jer bila filling dia macam tu, kat kedai kan memang la cantik, tapi rasanya tak la sebarapa. yang UAA ni confirm sedap la.

    ReplyDelete
  2. betul tu ummu...I pernah jadi mcm tu, cream tu terlebih putar maka dia jadi yg tak sepatutnya...last2 I guna whip cream yg jenis spray!

    ReplyDelete
  3. Betul2 tabiklah dengan Ummu ni...semua pun boleh buat...nampak menarik swiss roll tu. Sedap makan sambil minum teh di waktu petang. :D

    ReplyDelete
  4. wow...menjadi jugak kan Ummu swiss roll tu..nampak pun menyelerakan... sedap ni...:)

    ReplyDelete
  5. Tabik spring!! Saya fail lagi buat kek

    ReplyDelete
  6. Ke ladang boleh, ke dapur boleh, ke sekolah hantar anak boleh...UAA memang terbaik di Fiji, semua boleh....!

    ReplyDelete
  7. Swiss role pun home made... Mesti sedap tu.... Kalau beli swiss role kat sini, manis be do oh lalu nah....

    ReplyDelete
  8. wallaweh demo loni……hebat sungguh. jadi molek tu!

    ReplyDelete
  9. Nampak sgt sedap tu, lain kali bt lagi....ye

    yummy..

    ReplyDelete
  10. sedap nye..buatlah banyak2, boleh jual tu..bawa kat pengusaha kantin sekolah..runding harga..mesti boleh tu..hihihi.

    ReplyDelete
  11. nampak sangat moist la kek gulung ni.balik keja ptg ni nak singgah bakery la cari kek gulung...teringin pulak nak makan lepas tengok gmbar dar ummu ni...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum ummu..
    hmmm.. kalau dah nak 1000 daya kan.. menjadi gak walaupun mini mini pun.. comel apa kan.. kurang2 puas hati sebab boleh membalas jasa pada neha.. hmmm.. sonok lah neha dapat swiss roll yg comel itu.. :)
    >> nani tak pernah lagi buat kek gulung.. biasa kek tak bergulung je nani wat..

    ReplyDelete
  13. kreatifnye akak..bile la nk jd kretaif n rajin mcm akak jugak.hihi

    ReplyDelete
  14. Salam Ummu..lambat bersiaran ye hari ini?? :)

    ReplyDelete
  15. Kita buat dia...paling penting kreatif.

    ReplyDelete
  16. kecik,comei...akak mmg tabik dgn org2 yg rajin mcm Nor ni...

    ReplyDelete
  17. Boleh plak UAA terfikir nak buat swiss roll. Kan dah susah nak cari tin pembakar. kekeke... Takde ke gmbr Neha tengah makan kek gulung tu? Neha tu sebaya Aidan ke? Atau nak mak dia yg Neha?

    ReplyDelete
  18. salam... first time dtg sini. teringin jgk nk buat kek gulung ni. entah bila br dpt buat entahnya.

    ReplyDelete
  19. elok jer nampaknya tu kak..
    respect betul la zee..kalo dah kreatif tu, celah2 mana pon menjadik jugak..

    ReplyDelete
  20. Harapnya Ummu & Family kat Fiji sihat2 je ye... rinduu plak...:)

    ReplyDelete
  21. alahai baiknya ummu Aidan sanggup buat kek untuk Neha orang berbudi kita berbahasa kan :)

    ReplyDelete
  22. Hohoh...kalu mcm ni ummu bkn setakat terre Di kebun...didapur pun jadi mcm2..

    ReplyDelete
  23. sodap nampaknyer tuh kak.... akak nih serba boleh lah....

    ReplyDelete
  24. Mini yeh.....tapi kat gambar nampak gergasi UAA...hehe...

    ReplyDelete
  25. Ni la nma ye surirumah kreatif..ap pon blh...mini pon ok jgk...jnji rasa tu ada.nyummy!

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads