Friday, 21 February 2014

Pisang Yang Mendengar

Salah satu sifat yang kurang manis ade pada peladang suami isteri ini adalah kengkadang suka ngumpat tentang tanaman mereka especially yang tidak perform dengan baiklah...

Salah satu tanaman yang menjadi mangsa umpatan mereka adalah pisang serendah yang mereka tanam dilaman depan umah.

Dek kerana lamanya menunggu, orang lain cakap pisang nie cepat jer berbuahnya sebab pokoknya rendah..pisangnya kecik..tapi pisang mereka belum pun ade tanda2 cam mabuk nak berisi..heheh

Hinggalah suatu hari sedang mereka duduk bersiap dibilik disuatu pagi sedang peladang suami tengah bersiap nak pergi kerja..

(Perbualan yang telah dialih bahasa..)
Peladang suami : Tengok pisang nie...hmmm..berkurun lamanya tak berbuah2 juga penat dah menunggu..
Peladang isteri :  Agaknya baka yg nie pelik kot bang..dah tuh banyak pulak anak pinak yang dah keluar yer..cuma buah ker belum..
Peladang suami : itulah..apalah masalahnya..berplastik baja dah abang tabur...
setetika peladang suami terdiam.. "eh..taklah...tengok tul2..dah kuar dah lah..itu jantung nya sikit punya besar lagi...hehehe..
Peladang isteri:  Apalah abang nie..kesian pokok pisang tuh tak pasal2 kena umpat..walhal tuan dia yang tak peka..huhuhu

 Seminggu yang lepas

Pagi ini pulak.

Agaknyer pisang nie dapat mendengar keluh resah peladang suami isteri dan merasa sangat cuak kan. Kalaulah pisang tuh boleh bercakap mesti akan berkata "Alah nak ngungkit2 plak..nah sekarang jugak aku bagi..makanlah sepuas-puasnya..tak nyabar-nyabar kamu berdua nie.."

Alhamdulillah akhirnya setelah sekian lama menunggu..ade jugak rezki. Namun ade satu lagi pulak cabarannya....iaitu peladang kecik pulak...dia dah nampak pisang nie..kemain excited..dahlah pokok nie rendah boleh capai ngan tangan..risau pulak kalau kalau.....hurrmmmmm

27 comments:

  1. Kalau peladang kecik jd kreatif..selamat sejahtera la pisang tu ya..salam pagi jumaat sis

    ReplyDelete
  2. Dengor sungguh pisang tu umpatan korang berdua UAA... tu yg cepat-cepat berbuah ehe :)
    Salam Jumaat yg barakah ....

    ReplyDelete
  3. hahahaaa..lawak la akak sorang nih..
    memang nak kena jaga2 ngan peladang kecik ni..kang tak pasal2 kempunan lagi sekali..hihihi

    ReplyDelete
  4. Pisang ini memang kalau berbuah labuh boleh sama panjang dgn batang pisangnya sampai ke tanah UAA. Buat kuih best sebab bau dia harum. Boleh besar sampai macam lengan Aidah tau... puas makanlah lepas ini.

    Itulah jgn mengumpat aku - agaknya itu kata pokok pisang UAA :)

    ReplyDelete
  5. hahhaa..mmg confirm pisang tu mendengar diri mrk di umpat...haha..tak pasal2 terus keluar banyak buah... boleh lah buat goreng pisang, pengat pisang, kek pisang & sebagai nya...hihihi

    ReplyDelete
  6. pokok pisang tu dengar tuu.. baik minta maaf cpt2...heheh

    takut buah yg menjadi tu..terbantut plk...kang rezeki kingkong plk...

    ReplyDelete
  7. Moga selamatlah hendakNYA dari tangan peladang kecik itu.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. Gayut2 buat buai kat pisang tu pulak nanti peladang kecik tu...peladang isteri kenalah selalu memerhati.

    ReplyDelete
  9. hehehe.. leh buat skrip drama akasia ni UA !

    ReplyDelete
  10. Pisang yang very motivated..
    Ada masa lps kena kutuk kita got intimidated.. kecik hati.. stress..
    Unlike pisang ni..

    Sendiri mau ingat la..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum ummu...
    Hari ni masih masuk afternoon.. sbb BS cuti 2 hari kan.. datang ofis je baru dapat tau Ayah BS yang masuk wad kat klate nu baru meninggal dunia.. Innalillahiwainnailaihirojiun...

    >> sepagi bergolek ngan anak2 kat umah.. kul 12.20 tadi kuar amik kak sakinah lak.. lepas tu baru balik rumah siap2 nak masuk keje.. :) Fiyya tinggal kat sakinah.. sib baik ada org leh tolong tengokkan fiyya.. kan..

    >>> berkira2 pisang tu banyak nanti.. macam2 leh buat kan.. sebelum di apa2kan sebab kan rendah.. maka ummu kena amik tindakan sebelum di apa2kan.. yer.. hahahaha

    ReplyDelete
  12. tu lah lain kali jgn ngumpat aku.....huhu tak sabar nak makan pisang...ambik ko setandan pisang sekali kluar...hehe

    ReplyDelete
  13. Nasib baik pisang tu tak merajuk lalu sembunyi buah dia bawah tanah, maka kempunan teruslah peladang suami isteri tu nak makan pisang....

    ReplyDelete
  14. Kalau dia berbuah banyak cenggini kira bagus la ngumpat dia. Lenkali bleh ngumpat lagi. Kot pokok pisang tu sentap kanggg... haaa... terus keluar buah oren. Hehe.

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum ummu...rezeki hasil tanaman sendiri...:)

    ReplyDelete
  16. hehe.. risau pulak dgr psl peladang kecik tu..

    ReplyDelete
  17. rezeki untuk peadang suami isteri, juga peladang kecils. Hehehe comey tau u ols ngumpat2 pokok, kami pun kadang2 walau bukan peladang, still berborak secara serius akan tanaman dalam umah ni siap buat operation room lagi hehe.

    ReplyDelete
  18. Saya ada tanam pokok pisang kat belakang rumah saya...tak tau pulak spesis apa..dah hampir 5 tahun tanam, jangankan buah, pokoknya masih kemetot paras pinggang saya aja tingginya..hahaha....Sebab tanah belakang rumah saya tak digembur..tanah tu penuh batu batu dlm nya ( sebab construction rumah)

    ReplyDelete
  19. hihi kelako ler borak suami isteri tuh. kelebihan pokok ni dia dengar apa tuan dia cakap/doakan. mcm pokok buah mentega ayah sy tanam, dekat 9thn tanam.. sebiji hasil x dapat lagi. ayah merajuk. trus baru2 ni musim panas terik, dia berbuah, bukan sebiji tapi 4 terus. alhamdulillah ;)

    ReplyDelete
  20. klu buahnya dah habis keluar dr jantung, elok jer potong jantungnya tu...nanti buahnya jadi besar2..

    ReplyDelete
  21. Terang mata sy baca kisah keluarga peladang dan Pisang serendah ni...:p

    ReplyDelete
  22. pisang cuak.x buah kang mati la daku dicantas oleh pladang suami isteri..baik aku beebuah skarang.hihi

    ReplyDelete
  23. hehe..nak mengumpat jugak la kat pokok2 yg tak mau berbuah ni..

    ReplyDelete
  24. meriahnya buah pisang tu kak..nasib baik dia xmerajuk..kalo merajuk, kempunanla kak..

    ReplyDelete
  25. Agaknya sesekali mereka ni mmg nak kena umpat gamaknya hehe....mcm balas dendam je gayanya tu...bukan main lagi buahnya....

    ReplyDelete
  26. Wah...moga ad rezekinya utk mkn pisang tu ye kak..byk nmpk buah ye..

    ReplyDelete
  27. Wah...moga ad rezekinya utk mkn pisang tu ye kak..byk nmpk buah ye..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads