Sunday, 9 February 2014

Hendak Meraja Lagi

Dulu aku ade cerita pasal pasal pokok ulam raja yang gah meraja di Kepulauan Pasifik nie..agak2nya the only ulam raja yang ade kat sini kan..tah2 ade merata2 lagi ko tak tahu..

Dah puas meninggi, berbunga, berbuah..akhirnya dicantas jugak kerana mengganggu pokok2 yang lain, blocking from sunlight dan juga makan banyak space hinggalah masuk dalam ampaian..

Namun begitu backup plan dorang nie lagi bagus..

Yang kelihatan batang kering adalah yang dicantas dan telah mati..namun generasi baru pulak mula bertaburan dimerata-rata..

Sampaikan diantara  pokok2 cili pun sempat jugak mereka beranak pinak..masa kecil ok lagi bila besar nanti kemain serabut jadinya kat sini..

Almost ready dah nie pun tuk dijadikan ulam..sib baik ade stok budu yang baru..:)

Betapa mudahnya kan menanam ulam raja nie...yang perlu kita tanam cuma kali pertama jer..lepas tuh dah tak payah susah2...kalau buat macam tak kenal jer lagilah mereka nie meraja for free..:)

14 comments:

  1. wah...sedap tu mkn nasi berulam raja cicah budu!

    ReplyDelete
  2. Ni masak tumis kering pedas2 pun sedap ni.....:D

    ReplyDelete
  3. Betul ummu...Pagi ni pun sy merumput..buang yg tumbuh merata-rata..nak jadi rok ore kelate kato...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum ummu .....
    Hari ni 2 kali dah masuk sini... tapi ni baru sempat nk komen.... hihihi....
    Last day cuti 10 hari ... sok keje cam biasa dah....
    Banyaknyer anak cucu kerabat di raja tu..... sib baik ada stock budu yer.... best la berulam.....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum ummu .....
    Hari ni 2 kali dah masuk sini... tapi ni baru sempat nk komen.... hihihi....
    Last day cuti 10 hari ... sok keje cam biasa dah....
    Banyaknyer anak cucu kerabat di raja tu..... sib baik ada stock budu yer.... best la berulam.....

    ReplyDelete
  6. Kdg2 terfikir bagaimana pucuk ulam tu dapat gelaran 'ulam raja'? Agaknya Raja2 zaman dulu suka makan ulam tu kot? Untunglah kita yang bukan berdarah Raja dapat juga makan seperti Raja bila menjadi penggemar ulam raja....huhuhu..

    ReplyDelete
  7. anak2 ulam raja senang tumbuh dari biji benih yg jatuh,kan..akak suka tgk bunganya...cantik..

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum, saya terjumpa blog ni waktu cari tips nak tanam sawi, macam mana bawak ulam raja tu dari malaysia? tahan ke nak sampai fiji? share sikit? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. benih kalau hantar mll pos mmg boleh tahan ..janji kekring..

      Delete
    2. ok, insyaAllah, nanti saya cuba, thanks!! :)

      Delete
  9. Subur nya Ulam raja tu Ummu... puas lah nak menuai hasil lepas ni...hehe..
    boleh lah nak tanam sendiri nti....:)

    ReplyDelete
  10. Ulqm raja sng idup..lg tanah ye baik..skrg tnah kat g tu dh masam xleh nk tanam ap dh..

    ReplyDelete
  11. Patut pun namanya Raja...mmg betul betul dia tumbuh meraja....sesuka hati dia jer nak tumbuh yek

    ReplyDelete
  12. memang betul UAA.. memula tanam je lepas tu beranak-pinaklah raja tu.. ;)
    atok sedara ai paling suka ulam ni, sebelum ai cantas habis puasler atok sedara petik kat belakang rumah.. sekarang rasa nak tanam balik tapi tuannya takde masa nak layan belakang rumah nan hado tu..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads