Sunday, 2 February 2014

Projek Bila Ketiadaan Mereka

Pagi ini seawal pagi En.AAA bertolak untuk menghadiri meeting yang jaraknya 2 jam perjalanan dari rumah kami. Aku pun turut mempersiapkan siabang agar ikut sekali bapaknya..hehE supaya dapat releks sket ngan Arissa..lagipun meeting bukanlah formal sangat..dan tidaklah dia menghabiskan masa bermain ditengah panas dilaman jika dok umah jer.

Kubekalkan air milo, kuih muih, lolipop..juga toys dan buku agar dia tidak bosan menunggu bapaknya...actually sedih jugak bila jauh dimata nie...

Pun begitu, haruslah aku hepi sikit dengan projek memasak makanan febret aku dikala mereka tiada..bukan apa, nak makan sesuatu yang pedas memang susah ngan penakut2 cili tuh..heheh

Pepagi setelah mereka berlalu aku keluarkan daging, santan dari freezer..kurendam beras pulut..dan bila Arissa dah tidur barulah kumulakan kerja2 memasak yang agak remeh..

Nak kena buat kerisik sendiri,

Penat tau menumbuk kelapa parut dengan lesung kayu nak jadi kerisik nie..sampailah Arissa terjaga pun masih blum keluar minyak btul2..akhirnya aku taruk jugaklah dalam periuk rendang tuh..lenguh menguh dah tangan nak usaha lagi sampai berminyak2...huhuh

Part buat pulut kuning, sebelum buat rasa lecehnya nak kena kukus dan arung santan beberapa kali..tapi once dah mula masak rasa ok jer..lagipun taklah lama sangat mengukus...

Rendang nie yang menyebabkan aku semangat semula nak buat kerana adenya daun kunyit kat laman..serai tuh mintak kat jiran sebelah umah setelah diintai2 baru tau ade.daging pun masih lagi balance daging korban tuh...haaihhh lama nak perabih..


Tedengggg...dekat 2 jam jugaklah baru  aku setel buat pulut kuning ngan rendang disebabkan lama dok menumbuk kerisik tuh...walau macam mana pun tetap puas ati...rendangku, pulutku lembut dan dan tidak muak..sendiri buat, sendiri makan..haruslah puji diri sendiri...hehehe. Actually pulut ngan rendang nie sibapak dan anak pun suka jugak makan..tak tahulah sempat tunggu mereka balik atau semuanya keperut aku jer..huhuh

Harapnya gian pulut kuning dan rendang aku nie berakhirlah disini lagipun stok beras pulut aku pun dah abes..lepas nie kena tunggu agak lama sikit sebelum dapat makan pulut lagi..yer lah kena beli pulut tuh dibandar yang jauh sikit baru ade...

14 comments:

  1. Petang2 gini nampak pulut kuning dengan rendang tu Ummu memang sangat memikat selera.....kalau duduk sorang dengan budak kecik macam Arissa tu memang banyak benda yang boleh dibuat kan Ummu...:D

    ReplyDelete
  2. alahai terliurnya pulut kuning dengan rendang daging sungguh mengamcam kalbu....tabik lah ummu tumbuk kerisik dengan lesung kayu ke tu? kalau orang malas memang tak terbuat kerisik tu beli dah siap jer ( tu saya la hehehe)

    ReplyDelete
  3. pherggh!!!!hebatnyo. klasik lesung kayu tu (mcm lesung somtam jah). btw bakpo la dok blend jah, sementar siap. dok sapa 1 minit berminyok2 weh. pepepun ambo tabik spring perempuan melayu terakhir di Fiji.heheh

    ReplyDelete
  4. menyelerakan tenguk pulut kuning..... Kakdah dah jarang buat.... :), last sekali waktu cukur rambut cucu...

    ReplyDelete
  5. Tengok menu ni.. teringat.. lamanya tak makan pulut dgn rendang..

    ReplyDelete
  6. Teringat rendang arwah mil kerisiknya memang tak berminyak.... sedap

    ReplyDelete
  7. Masih bertahan lagi daging korban dulu...hebat juga! Daging korban saya dulu 2 minggu lepas korban dah licin..huhhu...

    ReplyDelete
  8. waduh2.... berliur tgk rendang...last makan masa raya haji hari tu..hehe..semangat tu nak buat kerisik sndiri.. tapi yg homemade kerisik mmg sedap kan, banding yg di beli...

    ReplyDelete
  9. alolo sedapnya, sempat juga merendang yer !

    ReplyDelete
  10. UAA..... Okje teringinlah pulak nak makan rendang daging dengan pulut.... Mmg tak pernah buat sendiri kat rumah ni pulut kuning tu! Adoiii mana nak cari daging ni...kat AEON mahal ya Rabbi dapat sejemput...

    ReplyDelete
  11. Wah...projek besar ni.sedapye siap dgn pulut kuning lg..tetibe terliur tgk kak.huhuhu

    ReplyDelete
  12. kak mcm mana nak buat blog archive mcm akk tu. boleh scroll down...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun dah lupa lah..sori..cuba google sroll down blog archieve

      Delete
  13. pulut kuning dgn rendang. Saya suka ni. Cukup suka. Abg Aidan nak plak ikut ayahnya di meeting.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads