Wednesday, 5 February 2014

It's Jok

Okey..it's not easy for me tuk tulis entry nie taw..especially tang gambar tuh..itupun bukan aku yang amek, En.AAA yang ambikkan..aku?..kembang tekak ..geli makk!!!

Somehow aku nak letak jugak citer pasal makhluk nie..kena tahan sikit kemang liur gitu dan harus pandang tanpa fokus betul2..kalut tilik lama2 mau muntah weeyyhhh...

Ini kalau kat sini kitorang panggil jok (pronounce - Joke)..En.AAA pun tak pasti namanya dalam english haper, dalam Fijian lagilah...

Aku rasa dia nie family siput tengok pada badannya yang lembik2 dan merayap serta bertentakel gitu..apa pendapat korang..?


Depa  nie suka tempat2 yang sejuk, lembap..kalau lepas2 ujan banyaklah yang datang melekat..kadang boleh masuk dalam umah tau..kalau bawah kayu2 yang lembap tuh awaslah..siaplah terjerit2 if by accident terjumpa..huhuhu..

Anyway dorang nie taklah berbahaya..cuma menggelikan sahaja menakmuntahkan pun yer bagi aku. Kalau Aidan nie selamba jer lah amek ngan kayu buat main, letak dalam air lah..tetiba benda nie hilang katanya, sebab manalah depa boleh idup kat tempat panas atau dalam air kan..

Mungkin korang biasa jumpa jugak kat kat M'sia..cuma aku jer yg tak biasa ..apa korang panggil? 

p/s- apa2 typing error sorilah kalau tak terbetulkan..bkn apa kalau aku asyik terpandang gambar nie nanti dok terbayang2..tak lalu nak makan nasik lak...

24 comments:

  1. Akak pun jenis yg geli juga tengok binatang yg lembik macam ni UAA.... tak pernah pulak akak jumpa binatang di sini UAA... mungkin orang lain pernah jumpa kot :)

    ReplyDelete
  2. Slugs ni aka lintah bulan..byk juga kt laman Seremban ni

    ReplyDelete
  3. Gelikknyaaaaa Ummu....aku kalau benda2 lembik camtu memang tak boleh tengok...kalau terpegang sure mesti terjerit2....huhu

    ReplyDelete
  4. eeeeeeeiiii, ros pun langkau je baca n3 UAA harini. geli aku!!!!!

    ReplyDelete
  5. ahaha... geli ye?? atie biasa je bila tgk gambar ni Ummu... klu bagi tgk gambar tikus lg geli..haha..cuma tak pasti lah apa nama nya, mmg byk muncul bila time sejuk2... lama dah tak nampak...hehe

    ReplyDelete
  6. Lintah bulan...sama la ummu...geli geleman berdiri bulu roma akak kalau nampak mende2 lembek gini..erghh

    ReplyDelete
  7. lintah bulan huhu..kalu tgk ni x geli,,tp saye geli tgk biawak n adik beradik die..huhuhu

    ReplyDelete
  8. kat sini ... kita panggil lintah bulan ...

    ReplyDelete
  9. Natang apa tu? Cepat2 baca story tapi mmg takot nak tengok gambar tu.... Hahhahhahaha..... Nanti kalau tengok gambar tu takot tak tido malam... Nak pejam je dia muncul dlm minda lak... Hahahahah

    ReplyDelete
  10. nanti klau nasib baik terserempak lak dgn lintah kerbau. hee.. lagi besar dari lintah bulan ni, warna hitam n badan menggerutu. kalau tarik boleh memanjang sampai 1 kaki. kecik2 dulu adik saya main benda tu masa umur 5 tahun. tarik-tarik n lepas dalam akuarium. lepas tu ketawa tgk lintah tu berenang. hee..

    ReplyDelete
  11. Ini macam cerita Slug...
    terpotong, termakan dengan sayur lepas tu membiak dalam perut orang tu.. lepas tu perut membesar... lepas tu beranak pinak sampai masuk ke otak.. lepas tu mula keluar ikut mulut, mata, telinga.. lepas tu.. lepas tu...eeeuoo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa lintah...dr kecik saiko dgn lintah ni...tak geli tapi takut termasuk dalam badan sebab pernah tgk cerita Melayu dulu kala...Ponpuan ni kt sawah padi..lintah serang dia..lps tu tiba2 perut besar..kne fitnah..tak lama lps tu turun darah...penuh ank lintah..kesian kan

      Delete
    2. Lintah bulan tak hisap darah. Lintah air hisap darah, tu yg dia suka masuk ke dlm perut.

      Delete
    3. Msk perut?!! Apa2 jelah...gelieeee yg amattt ni!

      Delete
  12. nor..akak baca entri tanpa melihat gambarnya hehe..tak sanggup...

    ReplyDelete
  13. Adoiiiii..kak nor.ayut pon kembang tekak ha tgk ye..ayut pon xleh la spesis2x yg lmbik2x ni...

    ReplyDelete
  14. macam rupa lintah bulan.. kalau omputih dia panggil slugs, mmg saya pun geli…
    Musim sejuk mcm ni, banyak la slug yg bermaharajalela kat Bradford ni… besar2 pulak tu… nasib baik tak masuk dalam rumah… ada juga rumah kawan yg jenis dapur bawah basement, kena berperang dgn slug ni hari2…. dengar cerita pun dah rasa geli, apatah kalau kena hadapi sendiri...

    ReplyDelete
  15. kihkihkih.. baca pun skip tengok bebetul kat gambar tu.. ;)

    ReplyDelete
  16. Okje pun tak kenal UAA....mcm lintah yek

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads