Thursday, 27 February 2014

Setelah Sedikit Sayang Dicurah

Akhirnya ladang yang kurang kasih sayang terpaksa jugak disayangi oleh peladang..dalam keterpaksaan. Ini kerana kes denggi yang semakin meningkat sekarang di negara ini dan kerajaan terpaksalah mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelak lebih banyak kes lagi.

Since ujung minggu lepas majlis perbandaran juga mengadakan kempen membersihkan compound..tetapi cuma collect tin2 serta bekas2 buruk yang dapat menakung air jer..yang dahan2 kayu tak diangkut this time.

Pun begitu inspection akan dijalankan..kalau disyaki menyimpan aedes denda $500 (RM750+/-)lah jawabnyer..

Sebab itulah hujung minggu yang lepas peladang suami nampaknya terpaksa buat sedikit pembersihan..dalam keadaan kelam kabut yang tak cukup tangan dan masa..

Sebelum diberi sentuhan

Setelah dicurahkan sedikit sayang..nampak terang benderang sikit kan.tamatlah riwayat jeredung hantu..

Kempen bersih laman tuh isnin dah tamat..namun 2/3 bahagian ladang masih lagi belum dibersihkan..harap2 janganlah pegawai pemeriksa tuh datang umah kali dulu..risau jugak ngan segala benda dok berterabur diladang tuh..huhhu

18 comments:

  1. Assalam UAA,

    Kat sini pun tgh musim denggi, elok la di cantas jeredung tu,takut ramai pulak nyamuk buat rumah dalam tu.

    ReplyDelete
  2. Salam Khamis Ummu...
    wah! dah bersih nampaknya tu... klu bab-bab denggi ni mmg fobia lah sbb kat taman atie duk ni denggi berleluasa....baru2 ni KKM umumkan kes denggi di Malaysia pun meningkat...

    ReplyDelete
  3. musim yg sama gak nya ummu..sini pun kawasan umah sy tgh bulan hari tu pegawai kesihatan dah dtg..segerombolan..terkejut sungguh..siap bagi penerangan mcm mnr nak elak aedes n etc...

    ReplyDelete
  4. pucong ni pon kes denggi makin banyok kak...
    baru jer area umoh kena forging..risau gak ni..
    harap tak kena la ko anok2..

    ReplyDelete
  5. Kat shah alam ni pun dah musim denggi UAA.. pagi petang ada forging... kena hati-hati sekarang ni....

    Hilang sudah jerudung tu ye UAA :)

    ReplyDelete
  6. Terang benderang ummu. Kat Malaysia pun berlaku peningkatan kes denggi terutama di Selangor.

    ReplyDelete
  7. salam UAA, betui la ummu tanaman ni kena bg kasih syg...kalu tk mmg merajuk sakan la dia...hehehe...

    ReplyDelete
  8. mmm...mesti nak tanam apa2 lagi ni lps nie...bestnya kak..

    ReplyDelete
  9. Lepas ni mesti akan bercambahlah bermaacam projek kasih sayang atas bumi bertuah tu kan UAA...?

    ReplyDelete
  10. demi kesihatan semua kenalah gigihkan diri menyayangi sedikit kebun itu..

    ReplyDelete
  11. macam2 lah bolah ditanam semula dgn kasih sayng yer lepas ni !

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum ummu... :) macam mana hari ni? tadi lunch nani cuma makan nasi dan sambal telo.. pek dari rumah.. :) ummu lunch apa?
    dah tamat ye riwayat jerudung hantu tu.. nampak cerah dan angin pun senang lalu sket.. heheheh.. :)
    > arissa camne? dah baik dari selsema? semalam nak komen kat sini.. tapi half wat typing boss masuk office, terus tutup lappy, sampai ke petang tak free.. rupanya ummu bizi ada mak mertua kat sana yer.. time2 skrg la kita boleh curahkan kasih sayang dan ringankan beban mereka kan.. sebab tu abuaidan bizi jaga mak dia.. :) untung maknye ada anak dan menantu yang baik..

    ReplyDelete
  13. haa... kan dah kata.. lepas kuar entry tanpa kasih sayang tu, mesti 2,3 hari lepas tu bersih la kebun ni. mahal jugak ye denda kalo ternak nyamuk aedes. duit fiji lagi besar dari duit malaysia ye.

    ReplyDelete
  14. Musim panas ni nyamuk membiak2.
    Agaknya mudim mengawan

    ReplyDelete
  15. Salam UAA.....lama tak dengar khabar? Bizi yeh..
    Kat sana pun tgh kalut pasal Aedes yeh....samalah kat sini pun...
    Hehe....jeredung hantu? ....yelah tengok pun seram tu...

    ReplyDelete
  16. Baru terang sikit kebun tu kan.....
    Kawasan yang agak semak camtu selalu jadi kawasan pembiakan nyamuk...
    Mahal juga denda tu kan...

    ReplyDelete
  17. terpaksa dikorbankan sikit pokok2 tu...disini pun musim nyamuk menganas skrg...

    ReplyDelete
  18. Denggi kat msia ni pon mningkat kak..lg parah...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads