Thursday, 13 February 2014

Ikan Bilis Dari Lautan Pasifik

Lain ayam lainlah resminya..lain padang lain belalang..lain tempat lainlah keadaannya..(sorry yer kalau salah penggunaan peribahasa nie).

Kalau di tanahair kita biasa menikmati ikan kembung, ikan selayang..ikan tenggiri..ikan tongkol..ikan kekek..ikan puyu..dsbya...namun kat tempat lain mungkin tidak ketemu lagi  I miss u ikan keli, ikan haruanlah jawabnya...

Begitulah kat bumi pasifik nie..ikan puyu dan yang sewaktu dengannya janganlah bermimpi..ikan kembung dan selayang pun nak bermimpi sikit2 mungkin boleh tapi jangan selalu-selalu nanti merana jiwa terkempunan..Ikan yang biasa terdapat kat sini adalah ikan jenis yang besar..yang panjangnya boleh jadi sepanjang kita..yang kalau kita beli sehari dua mesti tak habes makan..the rest duduk sejuk2 dalam deep freezer..

Macam ikan yang aku selalu citer ikan Wahu, ikan A..ikan B dan sebagainya..(sori memang aku tak ingat nama depa nie)..ikan yang kebanyakkannya bersisik..macam ikan kembung tak bersisik kang..?

Pun begitu ikan bilis bisa terdapat jugak disini...


Ikut musim dan yang fresh sahajalah..Kalau musim panas biasanya banyaklah ikan bilis segar dijual ditepi2 jalan, kadang lama jugak musimnya..kadang cuma dalam sebulan dua sahaja. Pada awal musim semangkuk tuh boleh dalam dapat $1 (+/-RM1.6),  kalau pertengahan musim pulak bolehlah dapat semangkuk 50sen. Ini nampak taklah segar sangat sebab dah masukkan dalam freezer lepas tuh kuar balik masa nak guna...


Kalau yang fresh biasanya aku akan masak ala goreng kunyit letak banyak2 bawang jer..goreng sampai garing dan tulang belulang hancus sehancusnya..kalau goreng releks2 nanti boleh tercekik tulang tau...Orang kat sini aku tak sure camaner depa masak..mungkin goreng ngan masala kot..sebab depa nie semuanya pun bermasala..aku jer bergaram kunyit manjang..kalau buat goreng cili pedas pun sedap jugak..aku pernah cuba.

Mungkin soalan yang timbul dari korang..tak buat ikan bilis kering ker?


Kata En.AAA ade jugak kat umah2 secara kecil-kecilan jerlah bukan tuk komersial..kalau ade jual pun aku takkan beli sebab belum tentu pemprosesannya bersih dan halal...jadi kalau aku kehabisan stok ikan bilis, baik cuba buat sendiri jer..bukan susah pun letak garam sikit pastuh jemur jerlah...at leats dapatlah makan ngan nasik lemak kan..


Namun hasilnya tidaklah seperti yang korang selalu beli tuh yerlah itu yang komersial kalau dorang jual yg rupa cam aku buat ni sapalah nak beli. Actually kaedah yang dorang selalu buat celur dulu kan dalam air panas lepas tuh jemur ditepi pantai atau kering dalam oven besar..betul tak? Namun aku pernah cuba celur dulu pastuh jemur..hasilnya sangatlah liat tuk dikunyah..Jadi yang dijemur terus tanpa celur lebih mampu kunyah..

Dolu2 pernah jugak cuba buat homemade budu guna ikan bilis gini..hmmm jadi tuh menjadi tapi rasanya taklah seperti budu cap ketereh atau yang sewaktu dengannya..last2 budu homemade aku tuh habes ngan berkulat begitu sahaja...sebab itulah aku membuat keputusan tuk import sahaja..heheh 

Kalau korang ade idea tuk buat ikan bilis atau budu ngan lebih baik..sudi sudikanlah share yer...

22 comments:

  1. Sedapnya makan fresh ikan bilis...x penah rasa pula..

    patutla smlm bnyk btul stok budunya...:)

    ReplyDelete
  2. Ikan bilis pun ikan bilis lah Ummu...janji dapat juga makan ikan yang ada kat negara sendiri kan...hehe

    ReplyDelete
  3. suka jga makan ikan bilis ni Ummu...salah satu peberet bila mak sy yg masak..hehe
    Ummu.. sllu kami goreng campur sedikit tepung, telur & lada putih..(kepal2 bulat tu pastu goreng).... makan ala2 jajan.. (ker dah tau cara masak ni?)...haha

    ReplyDelete
  4. kat sini ikan bilis mahal tu yang bila beli nasik lemak ada sekor dua jer ikan bilis kedukut

    ReplyDelete
  5. Bestnya UAA dapat ikan bilis fresh gitu kan... ikan bilis kat semenanjung mahal UAA... kalau kakak ipar balik dtg dari Sabah tu dapatlah ikan bilis yg murah..

    ReplyDelete
  6. Goreng tepung sedap....bancuhan tepung ditambah dgn hirisan daun cekur........

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam..dulang besar utk jemur bilis tu bawak dari tanah air tercinta gak ke? Ke orang sana pun guna dulang macam tu??

    ReplyDelete
  9. keringkan sendiri ye..mesti manis dn ranggup

    ReplyDelete
  10. bilisnya agak besar tu ... liat tak ...

    ReplyDelete
  11. oooo, sana byk ekk ikan bilis fresh. btw jenuh jugok tu klu nak goreng hok fresh nak keno buang palo (ko goreng dgn palo semua?)

    ReplyDelete
  12. ni pertama kali tgk ikan bilis fresh...
    (tingat musim bah di kelantan,tanggok anak ikan seluang hehe)

    ReplyDelete
  13. sini bilis ada tapi ntah diimport dr mana tak lalu nk mkn besar gedabak & hitam! I suka bilis putih yg dah siap belah tu...

    ReplyDelete
  14. saya hanya mampu kirim dengan kawan yg dok kat sabah je utk beli ikan bilis. Ikan bilis sabah cantik dan bersih. Meriah je bila buat nasi lemak sambal manis. nyum.

    ReplyDelete
  15. tadi rasa dah komen tapi hilang pulak..

    ReplyDelete
  16. Assalam ummu...
    tengok si bilis ummu ni.. nani pun beli bilis segar gak semalam.. tapi harganya mahal lah... kat sini kira kilo.. sekilo rm6.90, size nye yang kecil tak besar sangat tu.. boleh la semalam nani amik kat pasar segar dalam 300g kot.. sbb harga dalam rm2 something.. mula2 nak cari ikan bulu ayam yang tirus ekornya tu.. nak buat goreng celop tepung.. lepas tu belek punya belek nani rupanya amik ikan bilis ni.. dia tulis namanya Bilis Tembaga.. ok gak tu.. balik picit2 perut ngan hujung pisau.. lepas tu simpan dlm peti sejuk.. ingat balik ni nak goreng celop tepung sekor sekor... entah ler rasa camna sbb selama ni dok makan bilis kering siap tu je.. hmmm..
    >> camne ngan arissa skrg? masih selsema ke.. fiyya pun sama selsema.. sampai bengkak2 mata waktu amik dia dari rumah BS petang smlm.. tido malam tak bape sangat lah sbb hidung dia tersumbat kan.. oooo arissa sangat kerap minum susu malam ye.. kesian mak arissa kena banyak kali berjaga.. kalau nani selalu jaga malam gak.. and bila jaga selalu payah nak lelap balik.. jenuh nak belai bijik mata soh tido... belum tido balik tengok2 fiyya dah jaga balik.. hmmmm camtu la kita rutin ibu nyusu kan anak kan.. sementara anak nak membesar dan stop minum susu malam.. kan..

    ReplyDelete
  17. salam singgah. tak pernah amek tahu pun pasal ikan bilis. entam ja makan. hohoho. bila dapat tau pasal pengalaman orang, baru lah sedar. apa yg kita ada di depan mata, kena hargai. sebelum ianya kita dah tak ada

    ReplyDelete
  18. ooooo baru balik dari klinik no... patut pi ketuk umah pagi tadi takde sapa.. heheheh :P kekekek.. :) bape kilo dah arissa? jumaat lepas fiyya timbang turun sampai 1/2 kg.. la ni dlm 7.9kg ja.. kesian fiyya.. tak mau makan pun.. menyusu pun susu badan je lebey... :)
    isyyy.. tergelak gak kami baca komen kat umah kami tadi.. pasai orang klate ni kecek utara.. hehehe.. tersenyum2 kami depan laptop tau.. kat sini tengah hujan.. syukur alhamdulllillah.. sejuk la bumi malaysia selepas hampir sebulan tak hujan.. semalam balik keje banyak kebakaran hutan.. abis terbakar.. sib baik semalam petang pun ada hujan gak.. hmmm pasai kami tak dak camera hp.. kalau dak dah amik nak apdet blog.. hmmmm.. dok pakai hp hat ada touchlight ni ja la ni.. gara2 fiyya rendam smartphone ler sangat tu dlm air .. hahahahaha

    ReplyDelete
  19. wah...segar kemain ikan bilis tu ye... mesti sedap kalau goreng garing, makan sekali dengan tulang...

    ReplyDelete
  20. masa awal2 kat sini sebelum terjumpa ikan bilis kering, kami ada juga beli ikan bilis basah frozen ni, tapi serious saya tak reti nak masak dia lagu mana. Beli sekali jer pastu bila dah jumpa stok yang kering, mmg tak pandang dah la yang ini hihihi.

    ReplyDelete
  21. yang ini mesti sedaplah ni, bilis mata biru ke kelabu ni hehehe

    ReplyDelete
  22. Utk budu sy mmg xmkn kak..lg klu nk bt budu trus xtau.hihihi.tp nmpk mmg bsar ikn bilis tu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads