Tuesday, 4 February 2014

Khabar SiMandarin

Kalau korang dokseronok dapat free limau mandarin dalammusim raya cina nie, kami kat sini walaupun tak dapat free gitu namun inshaallah akan ade jugak rezki yang freenya..hehe

Ingat tak dulu aku pernah ceritakan pasal limau mandarin kat laman belakang umah kitorang nie yang berbuahnya ketika ade orang berbuah jugak ..heheh..pun begitu nampaknya ade  pengecualian tuk tahun nie..mesti sebab kesiankan kitorang yg kempunan nie kan..

Mungkin pokok ni tau yang tak mungkin orang dalam umah nie yang dah berbuah tahun lepas akan berbuah lagi tahun ini kan..tambah2 plak ini adalah tahun terakhir nak merasa hasil dari mereka kan...

Alhamdulillah nampaknya ade jugak rezki tuk tahun nie...,

Buah yang walaupun tak berapa lebat tapi oklah daripada tak berbuah langsung kan..baru sebesar lemon rasanya..

 Nampak kan jarang sangat buahnya yang spotted ngan mata kasar nie..

 Tak semua bahagian berbuah..yang bersempadan dengan longkang tak nampak buahnya langsung..yang nampak tuh limau kasturi tuh..

Inshaallah mungkin dalam sebulan lebih lagi should be ready...pun begitu mungkinkena jugak beli dari pasar sebab macam tak cukup jerr...:)

29 comments:

  1. Alhamdulillah. . Mcm mcm ada laman belakang rumah kan.. sedapp tu limau tu.. favorite kami sekeluarga

    ReplyDelete
  2. wahh. pasni boleh mkn limau sendiri :)

    ReplyDelete
  3. Salam Ummu... Ada gak rezeki nak makan limau Mandarin free tu...beli sikit2 untk mencukup kan kira OK lah.. abg Aidan suka tak limau?? hehe

    ReplyDelete
  4. Oh... boleh subur besar pokok limau mandarin di tempat UAA ye. Kakak tak pernah nampak live pokoknya tapi makan limaunya dah berkotak-kotak:)

    Bila dah masak jgn lupa buat N3 lagi tau. Kakak nak tengoklah.

    ReplyDelete
  5. bestnyoooo. mmg buah limau mandarin ke tu UAA? lebat & sugar bugar nampak pokok dia, inshaALLAH la tu dia sekun dgn mem baru kecik debab tu kot

    ReplyDelete
  6. Seronoknya dpt tgk pokok limau ni...kat Msia..buahnya je berlambak kan.....

    Dah masak...ambik dri pokoknya makan...waaaa...fresh tau..best betul!

    ReplyDelete
  7. tak pernah tgk pokok limau mandarin ni..biasa dok tgk dalam kotak ja..

    ReplyDelete
  8. Tak pernah nampak yang real pokok limau mandarin ni....selalu nampak buah yang suda packing dalam kotak tu jak.....hehe

    ReplyDelete
  9. seronok saya tengok hasil tanaman awak, makin bersemangat nak bertanam walau dalam pasu. buah tomato ceri saya alhamdulillah..sentiasa berbuah dan puas jugaklah dapat memetik hasilnya yang comel2.

    ReplyDelete
  10. Dapat gak makan limau mandarin tu nanti walaupun bukan free org kasi... Tapi free yg di tanam sendiri..... Nani pun dah puas makan buah limau tahun ni.... Sampai sakit perut terover makan limau.... Hihihi

    ReplyDelete
  11. Baru akak lihat pokok limau Mandarin ni UAA... kira byk juga buah tu walau tak lebat kan.. dapat makan hasil titik peluh sendiri ye :)

    ReplyDelete
  12. Tak lebat pun x per.. dapat merasa hasil pokok sendiri.. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  13. Itu si Mandrin yeh UA Tak pernah pulak jumpa pokok dia kat sini, ada ke?.....
    Dah katanya buta pokok haha..... pokok limau mandrin pun tak kenal
    Yg biasa tengok limau kampung tu adalah selain limau kasturi dan limau purut!

    ReplyDelete
  14. berapa lama lg baru msk tuh kak... bst nyer...

    ReplyDelete
  15. Ummu lebat ke tidak ke yang penting hendak juga pokok tu berbuah, rezeki setakat itu sahaja.

    ReplyDelete
  16. Aruah ayah saya dulu pun tanam limau juga, tapi bukan limau mandarin, limau kampung aje...Tapi rasanya sangat manis, tak masam langsung. Petuanya? Ayah tabur berkilo gula di akar pokok limau, insyallah dapat buah yang manis...

    ReplyDelete
  17. ini kalau dpat kat JJ pokok ni beraya cina hari2 dia, hehehe suka betul ngan mandarin. Tu la, as i said, Alhamdulillah... berbuah jugak kan, ok la kan dari takder.

    ReplyDelete
  18. pokok tu pun pandai susun giliran, mana dahan patut berbuah musim ni..... :)

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah. sekurang kurangnya ada juga ditunggu2 kan dik.Kalau masak warna buah warna oren juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna oren jugak kak..tapi biasanya kita tak tunggu betul2 oren baru petik..kalau dahnampak keorengan tuh bolehlah petik..biarkan sehari seblm makan agar dpt rasa kemanisannya..

      Delete
  20. Ni pokok yg kena taufan hari tu kan? Alhamdulillah merasa juga akhirnya... kita tumpang tengokje la.. nanti update la dari masa ke semasa.... jaki betul .. tak pernah tgk pokok mandarin...

    ReplyDelete
  21. best nyer boleh petik buah limau tu nanti…
    Kami pun hari2 makan buah limau sementara limau tengah murah ni :)

    ReplyDelete
  22. KA ada tanam berbuahnyer sebiji dua aje !

    ReplyDelete
  23. Hahaha..buah bt rasa je tu kak..tp berbuah jgk tu.best tu..

    ReplyDelete
  24. tak pernah lg tgk pokok mandarin ni.

    ReplyDelete
  25. Moga buah tu terus kekal suburlah hendakNYA..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads