Tuesday, 11 February 2014

The Last Roselle

Yang terakhir kerana inilah sahaja yang tinggal..aku dah takder benih nak tanam lagi. Kalau yang terakhir nie meninggalkan aku..maka tiadalah lagi roselle yang tertinggal buat aku tanam mahupun merasa homemade jus.

Actually benih nie dah lama aku tabur, rasanya beberapa bulan yang lepas. Somehow aku realised that lamanya depa nie nak berbunga berbuah. 

Namun begitu seiring ngan anak dara kecik yang semakin membesar roselle nie pun juga semakin membesar...

Dan rasa sangat excited tengok pokok nie..

Alhamdulillah sihat dan rendang pokoknya..banyak cabang plak tuh..tak seperti yang ditanam sebelum nie. Rasanya disebabkan ditanam ditempat yang strategik dan mendapat cukup cahaya matahari.

 Mula berputik kan..

Yang nie plak satunya yang tumbuh diatas batas yang ditabur dulu..tuhpun setelah sekian lama dan tumbuh bersama-sama pokok kacang panjang..besar jugak nampaknya kan.

Roselle nie actually generasi kedua dari benih yang Olive kirim tuk aku dulu..kat sini kalau ikutkan En.AAA ade kot, setelah dia tengok pokok nie berbuah dulu dorang panggil Rosella  namun jarang2lah orang tanam. Mereka pun taklah buat jus macam kita ..buat hiasan cam pokok bunga jer kot..

So bila En.AAA cakap yang orang Malaysia buat jus ngan roselle nie, dorang cam surprised "Oh really?..." yerlah...takkan tipu lak kot..Nantilah kalau roselle nie berbuah kang nanti aku buatkan jus bagi dorang cuba..inshaallah...:)


p/s:Kak Zakie- dah cuba bg anak dara try tapai tuh sikit, tapi cam biasa jer reaksi dia, takder buat memek muka pun..kalau bagi lagi pun macam dia nak lagi...heheh.. gambar ade amek jugak tp nothing special, jadi takyah tunjuk lah yer... 

22 comments:

  1. salam UAA…..pasni bt jamuan air roselle kat geng2 fiji. hehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnya jus roselle tu...pasti dorang nak lagi kalau Ummu buatkan...:D

    ReplyDelete
  3. tak pandai la kak minum jus roselle ni..

    ReplyDelete
  4. Subur je pokok roselle tu kan Ummu... ohh org sana tak tau ye yg pokok tu boleh di buat jus.. hehe..Arissa takde 'perasaan' ye masa makan tapai, tu yg muka selamba... haha

    ReplyDelete
  5. sedap jus homemade ni..ada bt n3 dulu..rasanya sejak hari tak buat2 dah..
    teringin juga ni..

    berkembang subur aje pokok roselle tu..ada rezeki adalah nti tu

    ReplyDelete
  6. dulu tak pandai minum tapi masa mengandungkan dak Nuha, teringinkan roselle jiran sebelah.. hehehe.. nasib baik dapat.. ;)

    ReplyDelete
  7. Oh... mereka buat perhiasan tapi kita buat jus dan jem. Mesti bila UAA buat jus baru mereka akan ikut.

    ps: eh... pandai anak dara makan tapi ye hihi... tak apalah tunjuk Arissa makan apa salahnya:)

    ReplyDelete
  8. Tak lama dapatlah menikmati Jus Roselle orang di Fiji tu UAA... elok merinbum pokoknya, akak tanam dalam pasu jer UAA.. banyak bunga dari batang pokoknya terpaksa bertongkatkan batangnya supaya tak tumbang...

    ReplyDelete
  9. hmmm memang nampak subur si rossele ni... tergelak sket bila teringat pasal pokok rossele yang mak nani tanam kat kampung.. memang naiknya merimbun.. tapi sehelai daun pun tak de.. hmm camne nak call it merimbun kan.. actually sihat segar bugar rossele tu.. tapi daunnya jadi idaman hati si angsa leher panjang.. kat rumah mak lak ada 2 ekor angsa leher panjang yang tok nani bela.. so pokok rossele mak memang tinggal rangka je lah.. hehehe

    ReplyDelete
  10. Roselle nekcik dah inalilahiwainailaihirajiuun..tak sompek nak buat sirap!!

    ReplyDelete
  11. Rendang dan tinggi...sy punya rendang tp x tinggi...Ada tu semai batch baru..Kali ketiga dah ni...mintak2 jd meninggi mcm ni

    ReplyDelete
  12. teringat kenangan masa kecik kita panggil ni pokok rabina

    ReplyDelete
  13. subur nampaknya tumbuh pokok ni yer !

    ReplyDelete
  14. jus roselle ni, tak tau la... saya tak penah rasa jatuh cinta pun dgn perisanya. heheh..

    ReplyDelete
  15. Saya pernah minum juga si-Roselle ni, tapi belum sampai tahap jatuh cinta...huhuhu...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum, jus Roselle memang bagus di minum, pokok dah membesar, dah berbuah, bole rasa nanti..

    ReplyDelete
  17. Dulu masa kecik buah ni merah terang rasanya kebanyakan buah sekarang hasil kajian kot sebab dah jadi warna merah kehitaman macam tu. Tempat akak panggil asam paya.

    ReplyDelete
  18. betul tu JunAina...tuhari pun kwn saya bagi yg warna merah gelap...rasanya, emmmm....masam gedik2!!!...

    ReplyDelete
  19. dah lama betoiler tak minum jus ni... yerler.... baru ingatni...
    buat hiasanpun cantik gak..

    ReplyDelete
  20. hehehe pasni laku la jus rosella kat sana bila dorang try minum yg UAA buat nnt, bukan sekadar hiasan jer yer.

    ReplyDelete
  21. Psst UAA....MIL suka tanam roselle tu tau hehe....dulu tu ada cina kat taman okje ni tanam pokok tu ....dia siap mintak lagi nak tanam....betapa sukanya dia ngan pokok roselle tu!

    ReplyDelete
  22. Ayut pon memula dulu xtau blh bt syrup roselle ni..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads