Wednesday, 26 February 2014

Tropical Depression

Assalamualaikum korang semua..

Nampaknya dah 2 hari aku tak bersiaran..rindu rasanya nak menekan2 keyboard nie bila idea datang dan rindu tuk membaca cerita korang semua. Apakan daya masa dan keadaan tak mengizinkan. Juga thanks tuk korang yang dtg berkunjung dan tinggalkan amanat2 korang, Atieyusof especially (thanks yer atie fr yr concern)

Actually for the past few days, terlalu busy to look after my family dengan MIL yang tiba2 demam dan semakin weak sehari dua yang lepas ..alhamdulillah now getting better lps doktor dtg umah masukkan air n injection on monday..

Arissa pun masih dengan batuk dan hidung berhingusnya..memang asyik nak berkepit takleh letaklah jawabnya. 

Apapun alhamdulillah  Allah tidaklah membebankan kita dengan sesuatu yg tidak termampu kita hadapinya...:)

Hari nie pulak cuaca berubah lagi, mengikut laporan cuaca tempatan beginilah keadaannya tuk beberapa hari nie, 

A HEAVY RAIN WARNING REMAINS IN FORCE FOR THE WHOLE OF FIJI GROUP.
SITUATION:
TROPICAL DEPRESSION 14F LIES OVER THE WESTERN PART OF FIJI AND IS GRADUALLY MOVING EASTWARDS. ASSOCIATED TROUGH OF LOW PRESSURE WITH ACTIVE RAIN BANDS AND STRONG WINDS CONTINUE TO AFFECT THE GROUP.
PERIODS OF RAIN, HEAVY AT TIMES AND SQUALLY THUNDERSTORMS.
LOCALISED HEAVY RAIN MAY LEAD TO FLASH FLOODING. 
THE NEXT SPECIAL WEATHER BULLETIN ON HEAVY RAIN WILL BE ISSUED AT OR AROUND 11 AM TODAY.

Tropical depression nie adik sket kepada cyclone, abang kepada low pressure..bila ianya terbentuk kita tetap rasa panas dan berpeluh-peluh walaupun cuaca mendung..

Pun begitu sekolah masih lagi dibuka seperti biasa..hujan sekejap2 belum tunjuk the real belang lagi tapi kat luar memang mendung..mungkin by afternoon akan start feel strong winds kot inshaallah..

Harap cuaca tidak begitu kejam..inshaallah..pun begitu kalau peringkat Tropical Depression nie kena jugak prepare ngan stok airnya..tidy up yang mana2 mungkin bakal berterbangan..pun gitu sempat jugak kujemur baju pagi nie..

Kalau ade kesempatan nanti inshaallah pelan-pelanlah aku jenguk umah korang yer..:)

24 comments:

  1. muhammad demam lagi..iman juga demam,ayahnya demam..syukur alhamdulillah..

    semoga keluarga ummu juga cpt sehat hendaknya..

    ReplyDelete
  2. Semoga cepat sembuh buat UAA sekeluarga... musim panas ni kena minum air banyak-banyakan UAA...

    ReplyDelete
  3. Kalau di M'sia pula sekarang ni panas dan dikhabarkan di negeri Selangor kini terpaksa menghadapi catuan air.. Apa kemampuan kita selain mohon pada Allah moga cuaca kurang baik ini tidak berpanjangan.

    Kalau thunderstorm kat sana tu yg takut UAA. Kena jaga Arissa/Aidan sebab budak boleh terkejut-kejut masa tidur.

    ReplyDelete
  4. salam singgah. macam kat tempat kita lak, mendung tapi panas-panas. ke sama ngan Tropical depression? hehehhehehee

    ReplyDelete
  5. Ooo patutlah sepi....hairan juga sbb mesti ada n3 setiap hari...
    Jaga diri Ummu dan anak2...moga cuaca yg buruk itu x berpanjangan :-)

    ReplyDelete
  6. Salam Ummu...
    patut beberapa hari tak berentry.. rupanya MIL tak sihat ye.. moga MIL & arissa makin beransur sihat ye... cian anak dara tu...bila hidung berhingus, msti tak selesa... harap cuaca makin OK..

    ReplyDelete
  7. Keadaan cuaca sangat mempengaruhi kesihatan. Semoga semuanya baik2 sahaja ummu. Di Selangor sesetengah tempat sudah lebih 2 minggu tak ada air...

    ReplyDelete
  8. mmg musim org demam leni kot UAA. kat brunei pun panas keting. mmg klu dok minum air masak byk2 mmg kering rasanya bibir. pepepun semoga semuanya kembali ceria & sihat walafiat. amin

    ReplyDelete
  9. semoga semenya kembali sihat spt sediakala kak..

    ReplyDelete
  10. patut la sepi tak sihat rupanya..
    moga cepat sembuh kak..kat sana hujan ribut, kat sini panas ting ting..

    ReplyDelete
  11. kat kedah mungkin akan dicatu bekalan air dek musim kemarau yg melanda skrg..

    ReplyDelete
  12. Moga semuanya cepat sembuh, sihat dan selamat hendakNYA.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..
    semalam masuk dah sini.. still nampak kek gulung utk neha... balik umah dengan rasa tertanya2... mana la mama arissa ni.. gi klinik cucuk arissa kah.. bizi menjadi peladang kah.. tidak kurang tertanya2 sihat kah.. hmmm..
    apa pun harap mak arissa dan seluruh keluarga AAA akan sihat.. cuaca memang macam2.. kadang panas.. kadang terik.. kadang mendung tapi masih di darjah celcius yang kurang selesa.. jaga makan.. jaga minum.. jaga kesihatan yer..

    ReplyDelete
  14. ptt la tgk smlm 2 days ago..haih mcm pelik jer xde entry untuk 2 hari...semoga cepat sembuh dari batuk demam selsema....cuaca sekarang mnr2 pun x menentu dan pelik..kt sini nmpk panas..tp angin kuat sangat..kadang2 trasa sejuk sgt...doa kita semua dilindungi dari bencana alam...:D

    ReplyDelete
  15. Take care UAA…
    Kat sini pun selalu dapat amaran strong wind… Kalau jalan pun rasa nak terbang…. Pernah Irfan pakai winter coat tapi dia tak zip… dgn dia2 sekali nak terbang bila angin datang menyerang.. nasib baik ada orang tolong pegangkan… hhuhu

    ReplyDelete
  16. Di Malaysia Tuhan sedang menguji kami dengan kemarau panjang, hingga Selangor terpaksa mencatu air, mungkin juga lepas ini Melaka dan Negeri Sembilan juga perlu mencatu air. Semoga segalanya akan pulih seperti sediakala tak lama lagi....

    ReplyDelete
  17. Macam gerun jugak bacanya ni UAA, take care u guys.

    ReplyDelete
  18. aduhla.... moga takde apa2 kt akak, family n tanaman akak

    ReplyDelete
  19. hati-hati ye uaa. tahunlepas tropical depression memusnahkan kebun jugak kan. saya berdoa agar tahun ni tiada apa2 yang berlaku.

    ReplyDelete
  20. Memahami tu UAA....mng bizi sangatlah tu.... Take care...bacalah ayat ayat Al quran mana yg boleh...moga Allah melindungi

    ReplyDelete
  21. Bila diperantauan..cuaca sgt mnguji...tp klu dh lma dh tahi dh ap nk bt kan kak nor..moga selamat semuanya..insya Allah. .

    ReplyDelete
  22. Bila diperantauan..cuaca sgt mnguji...tp klu dh lma dh tahi dh ap nk bt kan kak nor..moga selamat semuanya..insya Allah. .

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads