Monday, 3 February 2014

Homemade Dihujung Minggu

Homemade lagi? ..taw,,taw..mesti komen korang rajin betul UAA nie semuanya nak buat sendiri..ieee..kalau sy gie beli jerlah ..heheh, betul kan?

Okay bukan semua benda boleh dibeli masa hendak makan tuh..kadang stok jajan dah abes, nak beli kena kuar gie town, sini bukan style suruh anak2 or laki jalan kaki gie kedai depan umah..kalo terdesak sangat jerr.. most of the time kami akan shopping dalam seminggu sekali atau dua tuk barang dapur dan makanan juga barang pasar..siap ngan list lagi..

Yang biasa terjadi adalah kehabisan stok kudapan yang hendak dimakan bersama-sama ngan teh petang, En.AAA mesti nak teh tiap2 ari kurang2 ade biskut kalau takder benda lain. So bila dah takder tuh aku pun kenalah kreatif guna sumber2 yang dirumah untuk menjadikan makanan siap yang lebih lazat..eeheemm..

Cam weekend yg baru berlalu, oleh kerana ade stok ubi kentang yang agak banyak dan sesuai, bila dah takder apa nak idang tuh, aku potong jerlah ngan pemotong tuh..goreng dan siap kejap jer..

Oh yer, aku tak letak preservatif mahupun perasa..perasa aku cuma garam jer..boleh kalau nak letak serbuk bawang putih atau paprika atau cili..tapi aku malas dan nak cepat kan..somehow still mebeles dan rangup cam yang korang beli kat kodai..eheemmm..

Dan satu lagi menda yang aku terbiasa buat sendiri adalah serbuk kari..skrang nie memang susah nak dapat rempah kari siap yang diimport dari M'sia..apa Baba's dah tutup kilang ker? yang Suria spices ade jugak datang dolu2..kini dah tak nampak batang idung lagi..hmmm nampaknya demand kurang..locals lebih suka guna homemade serbuk masala..aku jer kot yg suka guna masala dr M'sia ..heheh 

Ini plak serbuk kari kurma...hmm jangan mimpi dapat beli kat mana2 supermarket kat sini..local2 nie depa memang tak reti makan masakan berkurma, malah mungkin tak pernah dengar..tapi bila dorang makan yang aku masak mesti nak lagi kan..heheh. Ok bahan2nya aku tengok kat blog CM Gebu jer..senang sangat..menda tuh semua yang dah memang ade kat dapur aku..tunggu goreng kering dan blend kering jerr...

Nah kurma telur yang sangat sedap nie..eheemm..angkat bakul sendiri lagi..asik2 dok makan telur goreng, telur rebus..telur kari jarang2..aku perkenalkan kurma plak..memang En.AAA dan siabang suka sangat. Nanti ujung minggu nie aku ade tetamu inshaallah akan kumasak kurma plak tuk depa..ayam kurma ker plak..hmmm mesti tak diam balik umah anak2nya dok ketuk suruh masak yg sama ngan aku buat..hehhe. Tapi memang btul, kebanyakkan masakan ala M'sia yang aku masak memang mendapat good rating dan permintaan tuk resepi..jgn suruh aku masak lagi sudeee...hehe


REMPAH KARI KURMA
 (reference En. Mat Gebu)

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 camca besar ketumbar biji
1 camca teh jintan putih@halus
1 camca teh lada putih biji
2 batang kayu manis, patah2kan
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1/2 camca teh serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)

Cuci semua rempah2 diatas kecuali serbuk kunyit, keringkan dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus. Tambah, serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian..

24 comments:

  1. Tak pernah pulak try masak/makan kurma telur tu..selalu makan kurma ayam atau daging. Boleh cuba juga lepas ni.... :D

    ReplyDelete
  2. Mungkin umma je yang lariskan jualan spice babas...hohoho memang creative..masak kurma ni sy pun tak reti nak buat...tapi suka mkn!

    ReplyDelete
  3. KURMA ..AKAK SUKA CAMPUR AYAM DAN TELUR SEKALI BERSAMA UBI KENTANG

    ReplyDelete
  4. menarik kalau telur itik yang digunakan untuk kurma....

    ReplyDelete
  5. Kakak pun macam Kak Kamsiah tu UAA. Masak ayam kurma kakak masukkan telur rebus, kentang dan letak kelopak kobis besar-besar tak payah potong.

    Agaknya kalau UAA jual peket rempah tu mesti ramai yg nak beli. Pack kecik-kecik juallah - boleh jadi side-income ni..

    ReplyDelete
  6. wahhh! sedap nampak kurma telur tu Ummu... jarang makan ni, sbb selalu nya makan ayam kurma je...hehe..nti nak masak jugak lah..baba pae suka kurma...
    erm! mmg Ummu kreatif mencipta kudapan tu... mmg respek...hehe

    ReplyDelete
  7. sedapnya kurma telur. xpernah try nih. selalu mama buat gulai kuning telur itik jea :)

    ReplyDelete
  8. salam kak

    bila dah duduk luar, teringin nak makan sushi ke, lontong ke, pizza ke, semua pon buat jugak la sendiri kan :)

    ReplyDelete
  9. Pandai UAA buat rempah kurma sendiri ye... boleh bagi akak apa dia bahan2 nak buat rempah kurma tu UAA ;)

    ReplyDelete
  10. Alagaappa tak sampai ke Fiji ke...? Fiji kan ramai orang India & Pakistan, tak kan serbuk kari susah nak dapat juga...? Apa pun tabik kpd UAA kerana buat sendiri rempah kari, susah dah nak cari skill wanita Melayu seperti UAA di zaman ini....

    ReplyDelete
  11. nmpk sedap kurma telur ni, serious KA x pernha buat , kalu kurma daging & ayam tu biasalah !

    ReplyDelete
  12. Biasa makan kurma telur tapi tak pernah buat!

    ReplyDelete
  13. kurma telur tu mmg sgt mengancam…. boleh la ubah selera pula lepas ni.. sebelum ni asyik gulai telur jer :)

    ReplyDelete
  14. terliur nengok kepek kentang tuh.... mmg goreng cam goreng kepek pisang yek kak...
    kurma telur tu pun nampak mabeles kak

    ReplyDelete
  15. hish kalau tak buat sendiri mmg bukan UAA le namanya..... hehe
    Macam tulah kalau dah duduk di negara orang..... semua diusahkan sendiri demi kepentingan tekak sendiri dan keluarga! Banyak pahala tu!

    ReplyDelete
  16. betul betul betul..bila merantau ni mmg kena rajin dan kreatif, kalau kat malaysia mmg tak payah nak buat semua ni sendiri, main tuding dan arah jer hehehee.

    ReplyDelete
  17. Hihi..rating tinggi ea kak.terbaikkk..ala skrg mmg org carik resepi kat tenet je.tu org suka post masak2x tu :)

    ReplyDelete
  18. kongsikan resepi kurma pelisss.. sini x jumpe rempah kurma huks

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..dah dikongsikan dah kat dlm entri tuh..:)

      Delete
  19. bila tinggal di tempat yang susah nak dapat bahan, plan B perlu ada.. kalau tak.. tak merasalah apa yang diidamkan.. ;)

    ReplyDelete
  20. ye, pandai UAA, mmg saya nak puji, rajinnya la UAA ni. Yang kerepek kentang tu, sedapnya.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads