Saturday, 15 February 2014

Eksperimen Meroti Gulung Kayu Manis

Hari nie giliran aku lak dijangkiti virus selsema selepas Aidan dan Arissa..tetiba seram sejuk cam nak demam..pun begitu manalah aku dapat rehat ngan 2 orang kanak ribena nie..tambah plak En.AAA kena interview some student tuk scholarship kat town daripada awal pagi tadi.. 

So nak tak nak kena gak aku gagahkan..kena jugak aku menyinga nyingakan bila depa peningkan kepala...huhuh

Dalam pada tak larat nak demam tuh..dok dalam selimut, otak dok mikir tentang projek nak buat cinnamon roll setelah aku tergoda ngan beberapa blog kengkawan..so aku buat research lah beberapa hari yang lepas cara nak buat...

Aku tengok youtube lah mudah sket nak paham menda2 baru nie...

Since semalam En.AAA dah belikan semua brg yang aku nak tuh..apa lagi ligatlah mencari peluang nak mula projek.

So bila Arissa tidur aku mulakan 1st part of the project,

Mixing semua bahan2..buat doh dan biarkan doh naik dua kali ganda...

Kemudian En.AAA pun balik dlm kul 3 lebih..takleh nak buat surprise lak tak siap lagi projek. So aku pun tunjuk muka nak demamlah agar dia take over jaga bebudak nie..apalagi merengkok dalam selimut lerrr kejap. 

Kemudian bila time dah ready tuk teruskan projek, terus jer aku bangkit cam tak rasa apa2 pun..semangat kan bab2 bereksperimen nie..

Canai doh jadi empat segi gini haa..

 Sapukan ngan butter lak..

 Letak filing pulak

 Acara menggulung..

 Heheh..terlebih panjang sampai terkeluar papan lak..dak Aidan kata cam ular..hikhihk

 Potong pendek2 dalam 2 inci..

 Masuk dalam bekas..biarkan rise lagi baru bakar.

 Yang dah siap dibakar dan letak icing..jangan pandang pada rupa yer..rasa tetap sedap tuh.

Yess..eksperimen aku menjadilah kiranya for the first time...bisa cantikkan lagi tuk masa depan. Bila bagi En.AAA pun dia suka kemain lagi kembang mengembung hepilah jadinya. Dan budak yang paling fussy dalam rumah tuh pun cam tak cukup jer...heheh..biasanya mmg dia cerewet kalau aku buat apa2..Biasanya drp dia makan pastuh tak suka, kendian cakap "I don't like" yg berbisa tuh..aku cepat2 akan cakap.."I don't make this for you"..heheh..nampaknya cinnamon roll dia suka sangat sampai menjilat jari..so inshaallah aku akan buat lagi..hohohoh..

Actually aku sedang dok berkira2 nak buat apa yg bess tuh bagi kat family yang tumpangkan Aidan balik tadika tiap2 hari tuh... depa tuh taknak bayaran lak tuh..haruslah aku bagi sesuatu kan...

23 comments:

  1. Xpandai nak meroti..to sukee Sgt mkn ape2 je roti yg Ade filling cinnamon ni.huuu terliur btul tgk roti uaa:)

    ReplyDelete
  2. kak, singa-singakan tu maksudnya apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ker tolong jawabkan...."menyinga nyingakan bila depa peningkan kepala...huhuh" atau "singa-singakan".....maksudnya ummuAA kena memantau tingkahlaku anak2nya, kuat2 sikit suara@ marah2 sayang jika rasa perbuatan kedua2nya boleh mencederakan/memudaratkan diri mereka....betul ker ummuAA??

      Delete
    2. heheh..thanks nani..betul tuh..kalau anak2 nakal sangat mmg jadi singalah kita mak2 nie kan..

      Delete
  3. haa sama la kita, bila tang nak berekesperimen semangat tak ingat, duk demam dan dan segar, and memang, bagi orang yg dah biasa bergerak tak reti duk diam ni, time sakit pun duk takleh nak rest, duk mikior jer apa nak bikin kan. Hahaha "I dont make this for u" sweet banter mak ngan anak, comel giler. Tahniah cinnamon roll anda menjadi dengan jayanya.. I belum terasa ngidam benda ni lagi, so KIV la dulu hehe.

    ReplyDelete
  4. Suka juga roti ni...mmg sedap...pernah try sekali...sy x suka kayu manis..tp bila buat roti ni jd terminat dgn kayu manis....nnt boleh la pelbagai kn lagi jenis roti...resipi dough dah Jumpa yg best. :D

    ReplyDelete
  5. wahh dlm dok nk demam tu sempat jg meroti ya ummu.. menjadi plak tu..hehe..gigih nk siapkan tu ye.. nampak pun sedap...tu yg abg aidan & big boss suka..:-)

    ReplyDelete
  6. Saya tak pandai meroti, membantai roti memang tersangat pandailah...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  7. Wow.... sedappp nie.. dah lama teringin nak membuat.. tp kena pendam dulu hasrat.. sebab oven di rumah rosak..

    ReplyDelete
  8. tu diaaa...step by step...nak mintak pun dok jauh hehe

    ReplyDelete
  9. rajinnyo…..dgn tok sihat blh lagi menguli ni. rupa paras tu subjektif….yg penting sendiri ngap sedakkk

    ReplyDelete
  10. Sedap nampaknya ...tengok pun dah teringin ni..

    ReplyDelete
  11. wah...congrats!! jadi dah tu cinnamon rolls..sedap kan..puas hati buat sendiri. rupa xpe, janji sedap!

    ReplyDelete
  12. wah hebatnya ummu buat roti tabik spring lah saya bab kuih yang guna yis ni tak pandai nak buat dan tak pernah cuba takut tak jadi nampak ummu buat cam senang

    ReplyDelete
  13. Mkn ubt ye kak nor bg sjat..smpat lagi bereksperimen dlm bdn xshat tu.bgus2x... :) mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  14. Rajin nye..untuk benar orang Fiji tu..hihihi..

    ReplyDelete
  15. gebu...mesti sedap kan....take care!

    ReplyDelete
  16. sharelah resepi tu...mcm sedap ajer..mcm best ajer

    ReplyDelete
  17. walla nampak sedap tu & menjadi yer

    ReplyDelete
  18. Bagi pisang. Hehehe.. Macam upah guru mengaji masa kita kecik2 dulu. Rasanya boleh la UAA buat cinnamon roll tu bagi kat family tu.

    Menantu macik Lyd demam ke? Oloh siannya. Panas sangat skrg ni kan UUA.

    ReplyDelete
  19. Rupa tak penting ummu yang penting rasa.

    ReplyDelete
  20. bagi makanan Malaysia yang dorang tak pernah rasa.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads