Friday, 28 February 2014

Setelah Sebulan Di Kindy

Diam tak diam rupa2nya dah cukup sebulan siabang belajar di tadika Muslim Primary School nie. Alhamdulillah kerenah tuk pergi sekolah tuh takder sangat, memang dia always look forward tuk gie sekolah, bangun pun tak payah nak kejut2..sendiri bangun..join kami bekfes dan  bapaknyalah yang menyiapkannya...pandai dan pakai baju semua..mak cuma sikat rambut dia jer..

Dan mak jugak siapkan makanan tuk dibawa bekal kesekolah..takder makanan free kat sana..mesti bawak sendiri.

Biasanya dalam kelam kabut ngan prepare bekfes tuk semua orang..ngan Arissa yang jugak hantu bangun awal tak banyak makanan canggih2 yang boleh dibekalkan..kadang bawak nasi goreng, cekodok pisang (kalau ade pisang tak abes), donut dan kentang goreng yang dia selalu request dan yang paling dia suka adalah paratha telur, 2 kali seminggu pun takper. Semenjak cikgu ade buat fruit salad kat school dia pun mula mintak fruit ..biasanya takmo makan buah2 nie..huhuh

Balik dari sekolah mesti empty semua bekas air ngan makanan..alhamdulillah seronok kan bila kita masak dan dia makan ngan semangatnya..:) Kalau ikutkan nak buat yang best2 jugak tuknya..cuma tak berkesempatan masa jer nak prepare..


Tiap2 pagi nak pergi sekolah mesti yang bising sket part nak pakai kasut. Dia nie mengada2 tau..padahal pandai jer pakai kasut sendiri...nak jugak suruh mak bapak pakaikan..bapaknya lah yang rajin layan sebab nak cepat takmo gaduh2...hohoho

Homework. Hmmm tiap2 hari cikgu mesti bagi homework walaupun tadika..huhuh..ade jer kena lukis, kaler..tampal..penat jgk kan..pepagi nak pergi sekolah barulah dia kalut buat. Bila jumpa teacher tanya Aidan camaner kat school, katanya very quiet..tak berkawan atau bercakap sangat pun. Malah dalam keta bila Neha ngan neneknya antar balik pun jarang bercakap walau sepatah..pemalu ker malas nak cakapker tak tahulah dia nie. Kalau cikgu pesan suruh bawak apa2 esok kesekolah jangan harap sangatlah kalau dia nak cakap..tu yang teacher tulis dalam buku apa2 note.Awal2 dulu kena paksa cakap apa yang cikgu ajar dan pesan tuh pun sikit sangat dia citer.. Neha dan neneknya jugaklah yang selalu bagitau pesanan cikgu...agaknya budak lelaki memang camtuh kot.

Only 2 days ago bila Neha dan Neneknya singgah melwat MIL.. nampak cam dia bercakap dan ajak Neha bermain..tuh pun bagi tractor ngan keta..manalah budak pompuan suka main tuh semua..huhuh. Somehow nenek Neha cakap, he's improving in school now..dah mula mix around and talk..harap2 gitulah kalau tak susahlah  nanti bila sekolah kat Mesia..:) 

p/s - tropical depression tuh memang melanda bahagian timur Fiji..dengan hujan lebat serta banjir sesetengah tempat semalam..alhamdulillah bahagian kami tinggal nie Allah selamatkan dari bencana..langsung tak hujan pun..

19 comments:

  1. lazat2 bekal aidan..muhammad hari2 bawa roti,sampai kwn dia kata..kau ni hari2 bawa roti,tak ada bekal lain ke..lps tu muhammad jawab alhamdulillah..mamanya suruh ckp gitu..diam terus tak ckp dah..

    nti lama2 sikit becoklah mulut aidan tu..kan..kan

    ReplyDelete
  2. Bagus Aidan tak banyak kerenah. Apa yg ummu dia bawakan licin. Mesti kenyang UAA sebab banyak juga UAA bawakan tu. Agaknya bila kawan-kaan makan itu yg Aidan pun selera sama. Cuma tak samalah masing-masing tak macam di M'sia rata-rata tadika ada sediakan makan..

    Yg penting dah adapt dgn environment sekolah UAA.

    ReplyDelete
  3. pendiam rupanya aidan ni. dia pemalu kot. itu sifat2 orang yang soleh tu. bercakap bila perlu sahaja.

    bekal yg uaa sediakan utk aidan tu kita boleh dah tu. dah kira canggih le boleh buat pratha telur. kalo saya nnt silap2 bg roti gardenia sapu jem je kat luth.

    ReplyDelete
  4. Baru-baru macam tu UAA... lama nanti hendaklah dia berbual... lain pulak dengan anak akak Nabil, peramah bukan main, dengan ayah kawannya pun boleh berbual :)

    ReplyDelete
  5. biasala mulo2 kot malu lagi… tapi Ahdia dulu mmg kunci mulut jugok (bkn setakat diam tapi masam putik lg dia). tapi loni pooo bertih goreng pot pet 2x….heheh kekgi abg aidan pun jd popcorn gok kot, atleast dgn adik dio

    ReplyDelete
  6. bila dah dibiasakan macam tu, pasti mudah untuk dak Aidan menyesuaikan diri.. ;)

    ReplyDelete
  7. salam UAA, oooo pemalu rupa nye abe aidan kita ni...baru sebulan tu ummu, tgh nk suai kenal ... hehehe pasni sure ok tu

    ReplyDelete
  8. Wahbestnya bekalan abg aidan...rajin uminya!bestkan bila dpt masak utk anak2 n suami

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    alhamdullillah.. aidan dah mula biasakan diri.. dah mula ceria kat sana.. bekal aidan tu nampak sedap2 belaka.. oooo tadika kat sana tak include with meals ye.. macam sini semua termasuk.. janji u just paid.. hehehe.. ::)
    >> ooo arissa masih batuk dan beringus ye.. kalau batuk2 malam.. hari tu nani guna vicks utk sapukan kat dada baby.. alhamdullillah.. mujarab.. ye la, budak kecil below age 2 tak di sarankan makan ubat batuk.. hmmm..
    >> rajin arissa bangun pagi pagi teman mama siapkan sarapan ye.. sama fiyya.. fiyya suka bangun awal2 pagi.. seawal 6am lagi.. hari2 lak tu.. skrg ni fiyya tido awal.. sbb tu bangun pun awal.. :)
    okeh ummu.. take care.. and jaga mil baik2 ye.. :) sib baik sil ada boleh bantu.. sekurang2nya tengokkan baby arissa gak.. kan..

    ReplyDelete
  10. Baguslah jika anak2 membawa bekal hasil air tangan ibu sendiri. Sekarang ramai ibu berkerjaya tak sempat sediakan bekalan untuk anak, maka anak2 makan apa saja yang dibeli di kantin atau di luar kantin yang belum terjamin kebersihannya....

    ReplyDelete
  11. Macam2 bekal Aidan ye...yang seronok bila dia makan abis kan....
    Mula2 mungkin dia agak malu tu, lama2 biasalahkan...

    ReplyDelete
  12. walaupon simple nampak meriah jugak kak..
    syukur la aidan masih bersemangat waja nak belajar..chaiyokkk
    pemalu agaknya kak..tok beso saeng ko guano??
    lama2 kang boleh la tu..

    ReplyDelete
  13. Agaknya Aidan pemalu. Ambil masa sikit untuk sesuai dengan keadaan, lama2 nanti oklah tu.

    ReplyDelete
  14. tetiba saya teringat dulu tadika 5 tahun ckg bg mkn bihun goreng dgn air oren .. bihun goreng tu lg best sbb ade perisa lipas .. sampai skrg tak boleh lupa hehe ..
    go go aidan tera' nak besa kan ..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah Aidan good boy...tak byk karenah nak sekolah kan...rajin Ummu sediakan makanan utk dia..mesti aidan pun semangat nak makan... lama-lama nti OK lah Aidan tu.. mula2 ni masih malu-malu kot... bila dah ramai kawan nti, msti dia bijak bergaul dah...:)

    ReplyDelete
  16. hhehehe awal2 tu je kot kak dia malu2 nk ckp, maklum kt umah berckp ngn akak n suami akak je kan, ntah2 lama2 kt situ nnti dia yg lg becok...

    seronok kan kalu kite msk bekalkan n dia mkn sampai abis...

    ReplyDelete
  17. Budak lelaki mmg macam tu kot UAA.. kalau girl mmg non stop cerita pasal sekolah… Kalau boys, tanya sepatah mereka jawab sepatah…
    Saja nak bermanja dgn ayah pagi2 yer Aidan…
    Alhamdulillah, UAA sekeluarga bebas dari tropical depression tu….

    ReplyDelete
  18. Perubahan aidan mkn masa kot...ank sedara ayut pon ad mvmni..diam xbyk ckp.tp kat umh blh thn plak mulut yer.hihi

    ReplyDelete
  19. Perubahan aidan mkn masa kot...ank sedara ayut pon ad mvmni..diam xbyk ckp.tp kat umh blh thn plak mulut yer.hihi

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads