Thursday, 6 February 2014

Dikala Memasuki Bulan Kelapan

Bila aku tengok gambar2 yang dok berlambak dalam folders yang aku tak terbelek pun, barulah aku terpikir ade baiknya jugak aku catatkan sedikit sebanyak perkembangan anak dara kecikku ini..lagipun aku nie bukan macam mak aku yang beranak 9 namun masih dapat ingat banyak tentang anak2nya terutama masa kecik..kalau tanya aku Arissalahir hari apa, mesti kena amek masa nak pikir jugak tuh..huhuh

Alhamdulillah she completed 7 months pada 2nd February yang lepas, kini dah lebih setengah tahun usianya kan..cepatnya aku rasa masa berlalu dan dia membesar..motor skills development pun alhamdulillah begitu cepat sampai aku terkejar-kejar tak cukup tangan nak menjaganya..nak menguruskan rumah lagi..nak berblog lagi..

Sekarang nie alhamdulillah dah dapat duduk ngan lebih steady, dah tak jatuh ditiup angin cam dulu. Boleh lah aku letak kejap tuk buat kerja2 didapur sambil monitor her. Dah pandai duduk nie asik2 nak duduk jer, asal bangun jer duduk, asal duduk jer bangun..sampai kalau bangun tengah malam pun nak duduk jugak..yang tuh siaplah berjaga tuk bermain..huhuh

Semenjak minggu lepas nampaknya dia dah mula merangkak untuk bergerak. Walau tak begitu laju tapi cukuplah untuk keluar dari bilik dan mencari2 mak dia. Kalau aku baru bangun nak bergerak tinggalkan dia kejap, tengok2 dia dah mula merangkak kat kaki aku..tak ker sian kalau tak amek..huhuh.Yang siabang lak suka cakap she walks like a cow..huhuh..ni case banyak tengok dokumentari nie..

Penat merangkak nampak nya dia pun cuba berenang jugak walaupun tak sekerap mana...hmm agaknya pakai baju panjang sket gini tak selesa nak merangkak kan..tersangkut kat kaki ..berenang lagi baik...hehe

Yang memanjat nie penat sikit sini..kalau kita baring siaplah jadi mangsa kena panjat..hohoho..tengah2 malam pun dia boleh panjat mak dia semata2 nak cross tuk pergi kacau abang yang tidur dihujung sana..yang abang lak senang jaga..mengamuklah apa lagi..huhuhu

Grabber..itulah gelaran tuk Arissa skrang ..heheh..Apa jer yang kita pegang mesti menarik minatnya tuk amek..kalau nak bukak buku nak ajar siabang skrang nie memanglah kritikal..susah sangat kalau ade dia nie..hmmm..camaner nak habeskan Iqra' siabang gini..

Bukan setakat siabang..siemak pun susah dah nak bukak kitab ngan siGrabber nie..sanggup merangkak jauh2 datang kalau tengok pegang kitab..huhuh...silap2 haribulan selamatlah kena koyak..hurrmmm..  

Sungguh masa sangat kritikal bagi aku tuk buat revision 30juz cam dulu skrang nie,..nak habeskan 1 juz sehari pun susah..tak dapat nak concentrate ngan anak kecik gini. Seawal pagi belum pukul 5am dia dah bangun camanelah aku sempat nak ngadap kitab dan waktu tidur siangnya plak itulah masa tuk aku masaklah, basuh bajulah, iron bajulah...kemas umahlah.. tengok kebun sebagainyalah..tulis entri pun sambil curik2 masa jer..

Hmmm blogwalking lagilah ikut sempat jer, kadang sambil beriba, sebelah tangan menaip, kadang baca jer entri tak boleh nak taip, kadang tak boleh nak buat apa sebab dia asyik dok nak panjat naik keatas aku.....apapun aku tau korang sesangat memahami kan..:)

p/s-Pun begitu aku tetap cuba tuk menulis at least  1 entri sehari kerana dengan menulislah otak aku berjalan sikit dan tidaklah tercenderung sangat tuk mikir kearah perkara negatif atau ketensionan.. 

20 comments:

  1. Tak sedar kan Ummu...dah semakin aktif si Arissa, lepas ni jenuhlah ko nak mengejarnya.....hehe

    ReplyDelete
  2. nanti kalau dah belajar nak berjalan..lagi la letih nak monitor dia sepanjang masa...

    ReplyDelete
  3. hai arissa.. makin hari makin lasak la ummu.. biler dah besar kang mesti rindu balik zaman dorang baby..
    cam zee pon banyak yang dah lupa zaman baby anak2..

    ReplyDelete
  4. hihi...comel semua gelagat2 Arissa ni...dah makin aktif ye... Alhamdulillah dah boleh duduk sendiri... good job Arissa... takpe lah Ummu mmg masa ni dia dok aktif kan, kite follow je perkembangan dia kan.. amboiii c graber ni dah pandai kacau abg & Ummu ye.. hehhe

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah seronok lihat anak2 membesar :D
    aktif nyer dia... okla duduk tak jatuh kalau di tiup angin hehehe :D

    ReplyDelete
  6. anak kecil seusia ini memang aktif, tengah banyak belajar...merangkak, duduk, berdiri, berjalan...mengemas pun yer...kene selalu pantau...

    ReplyDelete
  7. sib baik ada si grabber yg comel ni terisi masa UAA. btw mmg kita pompuan ni xde istilah dok diam….hok xdok anok kecik ni pun rasa xcukup masa jugok. huhu!!!

    ReplyDelete
  8. KA pun kalau boring2 duk belek2 pic2 lama anak2 waktu baby.. mmg terhibur rasa hatikan.. but serisu Arissa makin bam2 & comeylah !

    ReplyDelete
  9. Cepat pulak rasa dah setengah tahun kan...at least sempat juga ummu recite al Quran...sy kadang nak baca yasin mlm Khamis pun x sempat abis

    ReplyDelete
  10. dah berjalan ni... lagi letih kita nak mengejarnya. Apa pun Insyaallah ... membesar sihat dan cerdas ...

    ReplyDelete
  11. Elok juga dia dok kacau mak dia revision cam tu contoh terbaik...

    ReplyDelete
  12. Kalau beranak kecil ni memang sibuk memanjang. Masa untuk diri sendiri pun perlu diabaikan.

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah...kecik2 dah pandai baca kitab:

    Timang tinggi-tinggi
    Sampai cucur atap
    Belum tumbuh gigi
    Dah pandai baca kitab..


    ReplyDelete
  14. cute nya lahaiiii anak pempuan.

    ReplyDelete
  15. suka dgn coretan "p/s" tu… kena juga dgn saya :)
    Kejapnya budak2 besar… kejap lagi dah boleh lumba lari dgn abang :)

    ReplyDelete
  16. Kenangan masa dak Nuha.. 3 bulan pertama memang rileks habis.. dapat berBW sepuas mungkin tapi bila dia dah pandai macam dak Arissa ni semakin kurang..

    ReplyDelete
  17. Arissa the grabber..hihi..cari akal kot ru kak.xpe.nnt dh jln rindu plak moment ni layankan jela dulu.arissa yg comel lg baik penyejuk hati sape yg memandang...

    ReplyDelete
  18. Dah setengah tahun yeh UAA....kejap je yek....dulu meniarap sekarang dah merangkak...semakin cerdik dah akalnya

    ReplyDelete
  19. bagus menantu macik Lyd ni, kecik2 dah rajin baca buku dan Quran.

    Awak, saya nak hafal Surah Yaasin pun tak lepas2 lagi. Macamana method yg UAA gunakan untuk menghafal surah2 yg panjang ye? Boleh Share?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..

Nuffnang Ads