Wednesday, 22 August 2012

Life goes on

Hari raya yang keempat...

Tentunya umat islam ditanahair sana masih lagi dalam mood raya dan mood bercuti. Menziarah disana disini, berkongsi khabar dan berita. Sudah menjadi kebiasannya bagi saudara2 kita yang menyambut syawal di negara non-muslim hanyalah beraya untuk sehari sahaja, hari raya kedua dah just like normal days - pergi kerja, sekolah atau duduk rumah dan tak jauh bezanya seperti hari2 biasa.

Life goes on, 

It's been 4 yrs since gambar ini diambil pada 22/8. So hari nie nak kata nak celebrate tak pernah celebrate beriya2 pun sblm ini, cuma ingat tuh tetap sama2 ingat, lagipun selalu anniversary jatuh dalam bulan puasa...nak masak special ker? dah lama masih dalam puasa 6, kalau masak selain nasi kan macam spaghetti ke tak kenyang pulak. Buat kek? mcm western style jer tambah2 dlm menghabiskan puasa 6 nih jwbnya tak habis & membazirlah pulak.  Kalau masak nasi, masak apa yg special? susah nak decide nie..tgk ptg2 sikit kalau dpt idea kot2..

Life goes on,
Begitu juga untuk carrot yang berusia hampir 3 bulan nie.. bila tgk2 macam tak semuanya cukup besar untuk dituai. kalau nak disimpan takut2 buruk dan terlalu matang pulak kat dalam tanah tu..kalau nak dituai pun takut2 tak habis makan pulak, yang beli 2 minggu lepas pun tak habis makan lagi. Somehow kalau harverst for just 1 carrot, it would not give any harm, right? 
 the biggest among all
 tarik2 keluar, terpatah pulak - yg bhg akar masih lekat dlm tanah
See bila dibandingkan dgn yg dari pasar mmg kecik sikit & color tak seterang yg dibeli 
(abaikan kecacatan carrot tu)

Rasa2 macam nak masak carrot nie untuk tomyam campur, celery & tomato pun dah ambik dari kebun, tapi kalau buat tomyam Abu pulak tak makan..mcm mana nak buat special sikit utk dinner hari ini dengan melupakan hasrat tomyam nie..  

'Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir'. (30-21)


4 comments:

  1. Cheer up, ummuaidan! ingat all those ppl that love u although they r far away...raya kat hati pun ok jugak...ur carrot hebat ah! i bought fr organic shop pun tak sebesar urs one...hey....buatlah carrot cake

    ReplyDelete
    Replies
    1. amoiii...i'm very happy for u too for having long holiday ...carrot cake takretilah..tak sedap kot

      Delete
  2. Assalammualaikum adik.
    tak tau nak sedia apa ek, cuba masa bubur nasi ayam..campur carrot,isi ayam, udang atau bilis dan daun ketumbar dan hirisan tomato, jangan buat banyak tapi hias cantik2..hias meja dengan sekuntum bunga mata hari yg..agak2,tak akan menghasilkan benih, agar tak membazir..mesti rasa istemewa.Eh..kat fiji dah gelap aganya saat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam kak..dan buat spagetthi smalam, buat kek coklat..tp sedihnya dia whole night dari lps buka puasa sampai kepagi nie sibuk buat assignment nak hantar hari nie (tula yg pg nie br dpt guna notebook)...sabarjelah kan..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads