Friday, 31 August 2012

Buang Sunflower, Tanam Kacang Tanah

Assalamualaikum,

Sunflowers nampaknya dah semakin kering dan melayu, daripada yang mula2 sekali berbunga sampailah kepada yang paling bongsu..nak expired dah kot. Tukang kebun pun dah hilang dah angin crazy about sunflower,  last2 dia hampir tak pandang pun....mungkin sebab pd awalnya too much in love with sunflower kot...heheh

Ini bijinya, ingat boleh buat kuaci, tetapi bila buka kulit..ini jer yang kelihatan,
  tak nampak isi pun. tak menjadi atau memang jenis yg tak boleh dimakan, i don't understand...

Last2 tukang kebun decided untuk remove all the sunflower plants, raise garden bed balik dan buat preparation untuk tanam peanut pulak..at least boleh makan kan...

Tak sangka pulak ada sorang budak kecil berminat dengan sunflowers yang mak dia nak buang nie..heheh..

Dah buang semua pokok2 yang pernah menjadi idola tu, maka tinggallah begini akhirnya,
Eh Aidan, how come you are at the back there?cepat betul..hehe

Penat jugak berhempas pulas untuk raise the bed..dengan tanah yang semakin berkurangan..nak jadikan bed setinggi mungkin sebab garden bed untuk peanut, the higher the better. Lagi satu tentang tanah untuk tanam tanaman yang berisi didalam tanah seperti kacang tanah atau carrot, yang terbaik adalah jenis berpasir supaya senang isinya nanti untuk tembus jauh kedalam tanah. Kalau tanah liat, hasilnya memang sikit jerlah .sbb akar dan isi dalam tanah tak dapat berkembang dengan baik. Iniatially ingat nak tanam pokok bunga kat sini, memandangkan tanah kat sini yang paling gembur dan the best untuk groundnuts (fr the experience), maka eloklah teruskan dengan tanam kacang tanah jer - the first and the last for year 2012, inshaallah. Setelah berpenat lelah menyodok & mencangkul tanah untuk ditinggikan setinggi mungkin, ini jer lah yang termampu,

Yang kat belakang tu kobis bulat yang belum sempurna lagi, biarkan dulu...

sebelum
selepas


















Rasanya cukuplah dengan yang termampu tu sebab dah letih nak sodok2, tinggikan tanah to maximise the result. Inshallah apa yang terhasil nanti, alhamdulillah.

Ketinggian batas mungkin yg actualnya dalam 2 jengkal

Belum tanam lagi tuh, siram air & rehatkan batas  dahulu semalaman to settle down...  tukang kebun also need some rest...yang ini pulak,

Pemilihan benih yang terbaik sedang dijalankan...heheh

.... nanti bersambunglah pulak cite tanam kacang tanah.

5 comments:

  1. Wah tanam kacang tanah pula.. teruskan entri ni ye, saya teringin nak tahu. Benihnya dari kacang tanah yang dibeli untuk makan ke?

    ReplyDelete
  2. kobis tu dh jd mcm bunga hiasan..elok je duk situ tsusun kak...pasni kacang pulak..aidan jd inspector of quality..hihihi..nice :))

    p/s:ayut pon suke jumpe ummuaidan..membuatkan diri bsmagat berbudi pd tanah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kobis tuh geram jer akak nak buang tp..dah lama dok situ tunggu jerlah sampai dia keakhir hayat...

      yut..kalo minat berkebun ckp ngan mr b beli umah yg ada tanah kay bila kawen nanti..hehehe..jgn lupa jemput akak tau..heehe

      Delete
  3. apa agak sebab tak berisi ye? yg akak tanam padat2 isinye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tahulah kak ..semua camtuh .yang muda mahupun tua..tak berisi..& kekeringan kat dalam

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads