Wednesday, 22 August 2012

Ketumbar - Week 3

Tanam - 27/7/12
Mula bercambah - 2/8/12

Hari ini (26 hari selepas ditanam),


Pokok ketumbar sudah membesar tetapi masih agak muda/ kecil untuk digunakan dalam masakan. Mungin tidak memberikan rasa dan aroma yang diinginkan.

Untuk detail progress click: Label coriander/ketumbar


Khasiat ketumbar:
Ðaun ketumbar mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat dan air. Mineral-mineral dan vitamin-vitamin termasuklah vitamin C, kalsium, fosforus, besi, karotena, thiamin, riboflavin, niasin, garam, kalium dan asid oksalik. Citronelol, komponen minyak pati dalam ketumbar dikatakan antiseptik yang bagus. Komponen-komponen lain mempunyai kesan penyembuhan dan anti mikrob yang tidak akan membiarkan luka dan ulser dalam mulut menjadi bertambah teruk. Ia juga mampu membantu menyembuhkan ulser dengan segera dan menyegarkan nafas. 

3 comments:

  1. wah subur tu ketumbar, semudah tanam sawi kan.
    cara tanam rendam dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. main tabur jer kak..cuma siram air byk2 ..inshaallah tumbuhlah ia

      Delete
  2. seronoknya tgk ketumbar..
    kalau guna ketumbar drp pek2 yg dijual utk masakan iu boleh tumbah tak?
    ketumbar memerlukan cahaya matahari , cannot for winter ya?

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads