Thursday, 9 August 2012

Eksperimen - Tanam Labu

Since ini adalah pertama kali percubaan menanam labu kuning manakala entry yang berkaitan dengannya akan dimasukkan dibawah ketogori EXPERIMENTS

Previous Entry : Berbelah Bagi

Asalnya labu disemai benih pada 9/7/12 daripada labu kuning yang dibeli dari pasar.

Seimbas tumbesarannya:
25/7/12 - bercambah dgn sempurna

27/7/12 - 3 hari
31/7/12 - 6 hari
3/8/12 - 9 hari
                                                                 
Batch yang asalnya,
 4 pokok
Kemudian dicabut 2 pokok untuk mengelakkan kesesakan dan menjadi semak apbila pokok membesar.
Tinggal 2 sahaja
Batch Ini dinamakan Labu Ditanam untuk memudahkan tracking dan updates dimasa hadapan.

Manakala yang ini pula dari batch yang tumbuh sendiri (benih tersasar) ,
3 pokok asalnya
Dicabut 2 daripadanya,
tinggal 1 pokok sekarang
dan dinamakan Labu Tumbuh Sendiri


Untuk detail tentang progress boleh klik pada : Pumpkin/ Labu

2 comments:

  1. biji labu tu akak keringkan dulu ke? saya ada sebiji labu kuning yang dah beli sejak bulan lepas tapi tak masak sebab nak ambil benih juga. haha. kesian pulak tengok dia tergolek sorang-sorang. nak kena semai juga ni.

    ReplyDelete
  2. a'a keringkan dlm 4/5 hari pastuh cubalah semai..lambat sikitlah nak kuar..tp labu mmg mudah tumbuh..buang biji katner pun inshaallah tumbuh..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads