Tuesday, 14 August 2012

Kuih Raya in the making...day 3 & 4

Assalamualaikum,

Penat jugak nak buat homemade kuih raya nie..tambah2 kalau ada 2 tangan jer nak buat semua kerja..Kesian pulak the small boy terpaksa main sorang2 sbb maknya bz pulun buat kuih raya, Abu pula bz siapkan datelinenya.. tidur pun 2 jam jer semalam.Takperlah tiap kali biskut siap dia dpt merasa biskut yang baru & freshly baked..

Berbalik kepada kuih raya in the making, inilah masanya penggunaan kacang tanah yang diproses secara manual pada awal2 lagi yang mana 100g lagi nak cukup 1kg. Saya ingat saya sorang jer yg kopek kacang manual tapi ada jgk orng yg search dlm blog Ummuaidan ni cari 'cara kopek kacang tanah'..huhu

List kuih raya yang dah ready semakin bertambah....
Biskut makmur yang gemuk2, resepi kata buat sebesar buah kurma, ni rsnya buah kurma yg belum kering lagi ni sbb besar sikit.... (tak kesahlah orang kat sini bukannya tau pun pasal kuih nie), bila dah siap boleh tahan jugak tastenyer. They'll like it, i know...hehehe (sbb ada unsur2 minyak sapi....)

Biskut kacang, juga dari kacang yang diproses secara manual. takder minyak mazola, minyak jagung pun tak dpt, UmmuAidan guna margerine & minyak jer, kreatif2 sendiri..not bad jgk tastenya...(diorang bukannya tahu pun, janji sedap). Color gelap sikit sbb kacang dibakar agak lama ...hehe
Kuih bukan karipap tapi diorang panggil Gujiya (tak tahu maknanyer), jgn tertipu sudah. nampak mcm karipap tapi isi dalam adalah suji & kelapa parut yg digoreng kering + gula icing..(nak cepat buat keja, tersilap masuk bhn, instead of gula icing termasuk tepung beras bila dah gaul semua tu barulah perasan yg tepung beras rupanya..heheh..rasa kurrr..kurr sket (tp Abunya tak tahu UmmuAidan taruk tepung beras dlm kuih tuh)
Tart nenas, gebu & cair dimulut, seperti yang dikehendaki ...wpun rupa tak kemas sgt (takder acuan khusus).... jem nenas buat sendiri hari Ahad lagi..bila dah habis semua jem, tgk2 adunan tepung pula berlebihan, nak buang sayang..suruhlah Abu beli nenas sikit lagi, 2 nenas besar2 dia buat blk kali ni 2X ganda yg dulu... baru siap jer buat jem yg round ke2..penat....
Almond London - percubaan pertama..sblm nie tak cukup bhn..coklat masakan susah nak dapat.Hanya 1 kedai kat Ibu negara (500km fr here) jer ada jual tu pun kengkadang je ada..dpt drp last year lg.simpan..nie baru guna..cwm kertas yg import drp M'sia hari tuh..dptlah jgk merasa..coklat masakan tu sikit pahit but tak spoiled the taste at all (no choice nak buat mcm mana), tp overall mmg superb!.. agak2 almond london ni mak aidan sorang jer yg mkn sbb org lain mungkin tak pandai makan, tak biasa kan...

Lain2 resepi? mungkin sudah hampir settle except tambah2 yg mana terkurang...lps nie kena sambung buat tart lagi nie....

No comments:

Post a Comment

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads