Friday, 10 August 2012

Kerepek tah hapa hapa

Assalamualaikum,

Semalam alhamdulillah dah dapat parcel yang dikirim oleh my dear sis yang tinggal di Klang, Selangor. Sikit sebanyak barang2 untuk buat biskut raya dan juga barang dah diperlukan tetapi tiada dijual disini yang kalau takder rasa tak lengkap. Tak dapat hantar banyak2 since kos untuk pos bungkusan memang mahal boleh jd 2 kali ganda harga barang..

Sebahagiannya daripada kiriman,
thank u very much for my dear sis (dapatlah merasa nasi lemak sementara tunggu anchovies bermusim lagi)
dan beberapa paket benih,
yang kacang botol tuh tak sabar nak tanam tapi budu takde lah nak cicah
Dan hari ini hari jumaat, biasanya hari yang khusus untuk kerja-kerja weekly pembersihan. Bersih umah, mop seluruh umah, bersih jamban, bilik air dan segalanyalah. Kena buatkan supaya bila 'Big Boss' berada dirumah sepanjang hari weekend merasa aman dan selesa. Kalau buat kerja2 pembersihan during weekend, kan tak dapat nak rest bersama keluarga pulak kan.

Setelah berpenat menbersih umah, membersih kebun, membersih anak barulah memulakan 'sikit' proses membuat kerepek & biskut raya, kalau tak mula memang lambat lambat & jadi malas. so baik mula sikit2 (panas engine) dengan kuih2 yang tersenang nak buat dulu..

Ni kerepek yg buat dalam 2 cawan gandum, orang kat sini suka makan..kerepek salut gula, kat kedai pun banyak jual, yang celennya nak salut gula jer lah. Dalam letih2 pun buat jugak, janji siap satu kerepek yang pertama. Belum disalut gula lagi dah laris (hehehe), budak kecik yang baru lepas makan nasi asyik minta kerepek satu lepas satu.. dah salut gula mintak lagi..biasalah kerepek biasa jer bukan sedap pun..tapi budak2 suka mengunyah..


Potongan pun buruk kan? takper untuk panaskan engine..tapi kerepek ni sure akan habis nyer...

12 comments:

  1. siap dah 1..byk dh dpt brang blh dh bt yg len...Aidan nnt leh la mtk kuih len plak.hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaaa...dah start bercuti nih lg mudah nak jd kilang beskut raya..heehe

      Delete
  2. rajinnya....nak try jgak tanam ni;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala bukan rajin sgt pun..drp m'buang ms baik berkebun..ada gak aktiviti berfaedah

      Delete
  3. fuhh. banyak juga dapat import dari malaysia. duduk jauh terasa rindu kat mamak buat roti canai kan? hahaha. dulu saya ikut suami keja 6 bulan naik kapal laut, terbayang2 roti canai.
    kak, keropok tepung tu saya minat juga. sedap makan sambil tengok tv. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa first yr mmg yer wani..rindu tul teh tarik roti canai..carik resepi,buat sendiri pehh..hampeh..tak pandai kibar, give up..sekarang redha je ngan apa yg ada... kopok tuh kalau dah merasa, mesti nak lagii..heheh

      Delete
  4. aik serbuk perasa ajinomoto pun import dari malaysia, fiji tak ada jual ke ummi?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..org nak bg kak..takut tak halal pulak yg ada kat sini..

      Delete
  5. wee__wee___.....ada ikan bilis dah! nasi lemak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yipee..but after raya..no mood for nasi lemak now..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads